Menu
Zwitserland

20 toffe tips voor Grindelwald & Lauterbrunnen

In Berner Oberland vind je ongelofelijk veel highlights om te bewonderen. In de omgeving van Interlaken bevinden zich de schitterende valleien van Grindelwald en Lauterbrunnen. Je kunt hier fantastisch wandelen en met gemak enkele weken doorbrengen om al deze wandelingen te doen. In dit artikel geef ik je 20 toffe tips voor Grindelwald & Lauterbrunnen, want als je van wandelen én bergen houdt moet je zeker eens deze kant van Zwitserland bezoeken. In dit artikel zul je dan ook veel wandelingen tegenkomen. Veel leesplezier gewenst!

1. Grindelwald Terrassenweg

De eerste paar dagen dat wij in Grindelwald waren regende het best flink. Geen weer dus voor lange bergwandelingen, maar gelukkig kwam ik de Terrassenweg in Grindelwald tegen. De Terrassenweg is een gemakkelijke wandeling door en boven Grindelwald. Als je een korte wandeling wilt met toch al mooie uitzichten over Grindelwald is dit een aanrader. Ook als het regent, zoals bij ons, is de rondwandeling toch leuk om te doen. Onderweg passeerden we de bushalte Weidli. Als je de weg hier een paar minuutjes volgt in de richting van Bussalp kom je bij de waterval Abbachfall. Leuk om hier ook even een kijkje te nemen. Verder volg je gewoon de wandeling die je hieronder kunt downloaden. Bij helder weer heb je trouwens een schitterend uitzicht op de noordwand van de Eiger!

Je kunt hier de wandeling Terrassenweg downloaden.
Kilometers: 6 kilometer. Hoogtemeters: 133 hoogtemeters. Tijdsduur: 1,5 – 2 uur.

Abbachfälle Grindelwald

2. Grindelwald Gletscherschlucht

Een ander hoogtepunt van Grindelwald wat echt de moeite waard is om te bezoeken is de Gletscherschlucht. Wij bezochten de Gletscherschlucht op een regendag, waardoor het water helemaal bruin is. Toch was hij gaaf om te bezoeken! Een mooi aangelegd pad, hoge rotswanden links en rechts en meerdere watervallen die naar beneden stroomden. Het pad in de kloof is maar kort en loopt aan het einde dood, waardoor je het pad dus heen en weer loopt. Wij wandelden echter vanaf de camping vlakbij Grindelwald Grund naar de Gletscherschlucht en daarna via de bovenkant van de kloof weer terug via Marmorbruch, waardoor we er toch nog een leuke rondwandeling van konden maken. Het is ook echt leuk om de kloof van de bovenkant te bekijken, dus sla dat niet over.

Je kunt onze rondwandeling naar de Gletscherschlucht van Grindelwald hier downloaden.
Kilometers: 9 kilometer. Hoogtemeters: 288 meter. Tijdsduur: 2-3 uur.

Gletscherschlucht Grindelwald

3. Männlichen

Männlichen is een toffe bergtop bij Grindelwald waar je gemakkelijk met de kabelbaan kunt komen. Naast het station Grindelwald Grund vind je de kabelbaan naar Männlichen. Je kunt Männlichen trouwens ook makkelijk bereiken vanaf Wengen boven Lauterbrunnen. Bij aankomst met de kabelbaan vind je een korte wandelroute naar de échte top van Männlichen. Deze wandelroute heet de Royal Walk en is slechts 1 kilometer lang. Ga je wandelen bij Männlichen, sla dan zeker de Royal Walk naar de 2342 meter hoge top niet over. Het uitzicht is waanzinnig! Bij helder weer heb je onder andere fantastisch uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau.

Je kunt hier de Royal Walk downloaden als je wilt. Het is verder onmogelijk om daar te verdwalen; het wijst zich hier vanzelf.

4. Panoramaweg Männlichen – Kleine Scheidegg

De reden dat de meeste mensen naar Männlichen gaan is om de Panoramaweg naar Kleine Scheidegg te wandelen. Ook wij deden dit en deze Panoramaweg stelt zeker niet teleur; al helemaal niet op de zonnige dag die wij hadden uitgekozen. Het uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau tijdens de gemakkelijke hike was echt machtig mooi! Door de paar koude en regenachtige dagen hiervoor was er allemaal verse sneeuw op de bergen gevallen, wat prachtig afstak tegen de knalblauwe lucht. De Panoramaweg loopt via gemakkelijke wandelpaden alleen maar naar beneden naar het beroemde treinstation Kleine Scheidegg en is nog geen 5 kilometer lang. Goed te doen voor iedereen en daarom ook erg druk, maar wel ontzettend mooi.

Eerder schreef ik al een blog over de Panoramaweg die wij combineerden met de klim naar de Lauberhorn (tip 5). Die blog kun je hier vinden en lezen.
De Panoramaweg zelf is 4,5 kilometer lang, waarbij je 161 meter daalt.

5. Lauberhorn

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen combineerden wij de Panoramaweg tussen Männlichen en Kleine Scheidegg met de klim naar de Lauberhorn. Maar je kunt natuurlijk ook naar de top van de Lauberhorn klimmen als je met de trein bent gearriveerd op het station Kleine Scheidegg. De klim is dan zo’n 400 meter. De Lauberhorn is in de zomer een heerlijk rustige top. Ongelofelijk, want het uitzicht vanaf hier is echt zó ontzettend mooi. Een 360 graden uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau, de vallei Lauterbrunnen, Männlichen, Schynige Platte, Interlaken, Grindelwald en bekende bergen als Schreckhorn en Wetterhorn. Enorm de moeite waard dus en al helemaal omdat je hier bijna de enige zult zijn.

In de blog die ik eerder schreef over de Panoramaweg en de Lauberhorn kun je meer lezen en foto’s zien van het mooie uitzicht.

Afdalen van de Lauberhorn

6. Jungfraujoch

De Jungfraujoch is één van de letterlijke hoogtepunten van de Jungfrauregio. Om hier te komen moet je eerst met de trein naar Kleine Scheidegg of neem je vanaf Grindelwald de Eiger Express naar Station Eigergletscher om daar vervolgens met de Jungfraubahn door de berg verder te gaan naar de Jungfraujoch. Vanaf Männlichen en de Lauberhorn hebben we de Jungfraujoch al kunnen bewonderen, maar het lijkt ons toch ook wel leuk om op het uitkijkplatform van de Jungfraujoch zelf te staan. De prijs is even slikken, maar het uitzicht van 3571 meter hoogte mag er zeker zijn! De Jungfraujoch geeft je een waanzinnig panorama over de Aletschgletscher en de vele besneeuwde toppen van de Jungfrauregio. Binnen vind je ook een ijspaleis en verschillende restaurants. Maar het leukste is natuurlijk om nog even te wandelen in deze hoogalpiene omgeving. Daarom wandelen we van de Jungfraujoch naar de Mönchsjochhütte (tip 7).

Aletschgletsjer

7. Mönchsjochhütte

Vanaf de Jungfraujoch kun je langs de beroemde Aletschgletscher naar de hoogst gelegen bemande berghut van Zwitserland wandelen: de Mönchsjochhütte. Een korte en eenvoudige wandeling, mits je vroeg vertrekt. De sneeuw is dan nog lekker hard, wat veel makkelijker loopt. Sowieso wil je deze wandeling vroeg doen, want het is er op een mooie zomerdag stervensdruk. De uitzichten op de Jungfraujoch en de Aletschgletscher zijn echt ontzettend mooi, dus als je naar de Jungfraujoch gaat moet je zeker ook even naar de Mönchsjochhütte wandelen. Lees hier mijn blog over deze wandeling als je meer informatie wilt.

Je kunt onze wandeling naar de berghut hier downloaden.
Kilometers: 4 kilometer. Hoogtemeters: 200 meter. Tijdsduur: 1-1,5 uur.

8. Eiger Trail

Op de terugweg van de Jungfraujoch naar Kleine Scheidegg kom je langs Station Eigergletscher. Hier begint de beroemde Eiger Trail, een wandeling langs de imposante noordwand van de Eiger. Je wandelt hierbij over steile alpenweiden en puinhellingen langs de voet van de indrukwekkende Eiger. De hike is niet heel moeilijk en erg leuk om te combineren met een bezoek aan de Jungfraujoch. Wij wandelden vanaf Station Eigergletscher naar Station Alpiglen. Onderweg heb je schitterende uitzichten op de Eiger, het dorp Grindelwald en groene hellingen. Al eerder schreef ik een veelgelezen blog over de Eiger Trail, dus lees die zeker als je meer informatie wilt.

Kilometers: 7 kilometer. Hoogtemeters: 114 meter stijgen, 845 meter dalen. Tijdsduur: 2 uur.

9. Berghaus Bäregg

Nadat je vanuit Grindelwald de kabelbaan naar Pfingstegg hebt genomen begin je aan een toffe hike naar Berghaus Bäregg. Deze hike biedt je schitterende uitzichten op de achterkant van de Eiger, eeuwige sneeuw op de hoge toppen in de Jungfrauregio, de Gletscherschlucht van Grindelwald, de Unterer Grindelwaldgletscher en het dorp Grindelwald zelf. De hike is niet moeilijk, goed aangegeven en niet al te steil. Nadat je naar Berghaus Bäregg bent gelopen, kun je wandelend afdalen naar Grindelwald. In deze blog vertel ik je meer over de hike naar Berghaus Bäregg. Een aanrader!

Kilometers: 8 kilometer. Hoogtemeters: 420 meter stijgen, 770 meter dalen. Tijdsduur: 2-3 uur.

10. Glecksteinhütte

Bij Grindelwald vind je twee gletsjers. De hike van hierboven naar Berghaus Bäregg brengt je bij de Unterer Grindelwaldgletscher; de hike naar de Glecksteinhütte laat je de Oberer Grindelwaldgletscher van dichtbij ervaren. Een intensieve hike, maar de uitzichten zijn wederom schitterend. Als je van een uitdaging houdt en geen last van hoogtevrees hebt, is dit een prachtige wandeling om te doen. In mijn eerder geschreven artikel over deze hike vind je alle informatie en foto’s terug van onze hike naar de Glecksteinhütte.

Kilometers: 13 kilometer. Hoogtemeters: 1245 meter. Tijdsduur: 5 uur.

Glecksteinhütte Grindelwald

11. First – Grosse Scheidegg

Eén van de allermooiste hikes bij Grindelwald is de hike van First naar Grosse Scheidegg en dan de lange route via de Bachalpsee, Hagelseeli en de Häxeseeli. Waanzinnig, wat een mooi landschap hier en wat een rust! De Bachalpsee is ongelofelijk toeristisch, maar de rest van de wandeling wandel je bijna helemaal alleen en in totale rust. Een flinke wandeling, maar zó de moeite waard. In deze blog lees je alles over de prachtige hike van First naar Grosse Scheidegg.

Kilometers: 15,5 kilometer. Hoogtemeters: 823 meter stijgen, 1023 meter dalen. Tijdsduur: 5 uur.

First Cliff Walk

12. Schynige Platte

Tegen Interlaken aan ligt Wilderswil waar een historische tandradbaan je naar Schynige Platte brengt. Schynige Platte is een mooi bergplateau met uitzicht op het bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau, maar ook de gave Thunersee en Brienzersee kun je vanaf hier goed bewonderen. Op het bergplateau kun je fantastisch wandelen, zoals bijvoorbeeld naar uitkijkpunt Daube. Ook de Loucherhorn Panorama Trail is de moeite waard. Een heerlijk groene omgeving met besneeuwde bergreuzen op de achtergrond. Echt gaaf! In dit artikel vertel ik je meer over Schynige Platte. Zeker even lezen, want het is echt de moeite waard!

13. Harder Kulm

Op een paar minuten rijafstand van Wilderswil vind je de kabelbaan naar Harder Kulm. Een mooiere plek om te dineren met uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau vind je niet! Echt een hele gave aanrader om hier te gaan uiteten, zeker omdat ’s avonds de zon schitterend ondergaat hier. Het uitzicht op de machtige bergen, de blauwe meren en de stad Interlaken is het geld echt waard. Vind je de kabelbaan te prijzig, dan kun je ook wandelen naar boven. Hierbij klim je dan wel bijna 800 meter. Het uitzicht onderweg én bij Harder Kulm is in ieder geval echt te gek!

14. Thunersee en Brienzersee

Zoals je vast al begrepen hebt ligt de stad Interlaken dichtbij de valleien van Grindelwald en Lauterbrunnen. Aan weerszijden van Interlaken vind je een schitterend meer: de Thunersee en de Brienzersee. Beide meren zijn schilderachtig mooi en ijskoud! Toch kun je er met een beetje lef wel in zwemmen. Heb je dus zin om na al dat wandelen te chillen bij een mooi bergmeer? Ga dan eens een middag aan de Thunersee of de Brienzersee liggen. Het is er in ieder geval al heerlijk genieten van de mooie omgeving!

15. St. Beatus Höhlen

Aan de rand van de Thunersee, niet ver bij Interlaken vandaan, vind je de perfecte plek voor een regendag: de St. Beatus Höhlen. Dit is een prachtig grottenstelsel in het Niederhornmassief. Hier ontdek je vele stalagmieten, stalactieten en grote en kleine grotten. Erg indrukwekkend! Je kunt het grottenstelsel zelf ontdekken als je wilt, dus een tour is niet verplicht. Er staan informatieborden en foto’s maken is toegestaan. Foto’s doen deze mooie plaats echt geen recht, dus ga zeker zelf op bezoek in deze mooie grotten!

16. Lobhornhütte

Even vóór Lauterbrunnen kun je afslaan naar Isenfluh waar een schattig oud kabelbaantje je naar Sulwald brengt. Hier begint een toffe hike naar een heel mooi gelegen berghut: de Lobhornhütte. De hike heeft een paar steile stukjes, maar is verder goed te doen. Vlak voor de Lobhornhütte vind je Sussalp met het mooie bergmeer Sulsseeli. Het is daarna nog maar even lopen naar de Lobhornhütte. Tijdens de hike kwamen we maar weinig mensen tegen; heerlijk! Vanaf de Lobhornhütte heb je bij helder weer supergoed uitzicht op Männlichen, de Lauberhorn en daarachter de Eiger, Mönch en Jungfrau. Erg mooi dus! In dit artikel vertel ik je meer over de hike naar de Lobhornhütte.

Kilometers: 6 kilometer. Hoogtemeters: 425 meter. Tijdsduur: 1,5-2 uur.

17. Lauterbrunnen: Staubachfall

En dan komen we aan in het dorpje Lauterbrunnen, één van de meest bekende dorpen van Zwitserland. De vallei van Lauterbrunnen wordt ook wel de vallei van de 72 watervallen genoemd. De meest bekende waterval is de Staubachfall. Als je aankomt in Lauterbrunnen zie je de waterval al langs de rotsen naar beneden vallen. Het leuke van deze waterval is dat je er een stukje achter kan lopen. Tegenover de begraafplaats begint een pad dat een stukje omhoogklimt. De dag dat wij in Lauterbrunnen waren regende het, waardoor we niet zo heel veel van de omgeving konden zien. Desondanks een mooie plek!

Lauterbrunnen
Staubachfall Lauterbrunnen
Uitzicht op Lauterbrunnen en de Staubachfall vanaf Männlichen

18. Trümmelbachfälle

Wanneer we Lauterbrunnen achter ons laten en verder de vallei van Lauterbrunnen in rijden komen we al snel langs de Trümmelbachfälle. Wat een unieke plek is dit! Hier bevinden zich de grootste ondergrondse watervallen van Europa. Met een tunnellift word je de berg in gebracht waar je in een kloof maar liefst tien gletsjerwatervallen vindt. Het smeltwater van onder andere de Eiger, Mönch en Jungfrau dondert hier met wild geraas doorheen. Er stroomt maar liefst 20.000 liter water per seconde door de Trümmelbach! Regelmatig kun je elkaar amper verstaan en het natuurgeweld is echt spectaculair. Via trappen en bruggen klim je omhoog of daal je af langs de verschillende watervallen. De Trümmelbachfälle is echt enorm de moeite waard!

Lauterbrunnen

19. Stechelberg – Obersteinberg

Wil je echt ontsnappen uit het drukke Lauterbrunnen? Rijd dan helemaal naar het einde van de vallei, naar de laatste parkeerplaats in Stechelberg en begin daar je wandeling naar de fantastisch gelegen berghut Obersteinberg. Vele watervallen zie je in deze omgeving naar beneden kletteren, wat een prachtig gezicht is. Ook dit is weer een heerlijk rustige hike in de drukke vallei van Lauterbrunnen. Een fikse wandeling, zoals ik eerder beschreef in dit artikel, maar echt enorm mooi. Aanrader!

Kilometers: 14 kilometer. Hoogtemeters: 927 meter. Tijdsduur: 4 uur.

20. Alpenglow bewonderen

Nog één laatste tip dan… Wij stonden in Grindelwald op de camping aan de voet van de Eiger en vrijwel elke avond hadden we een schitterende zonsondergang. De Schreckhorn, Wetterhorn en Eiger worden spectaculair mooi gekleurd door de Alpenglow. Elke avond weer een genot om te zien! Dus probeer zeker ’s avonds dit mooie natuurverschijnsel een keer mee te pakken.

Schreckhorn
Eiger sunset

Zoals je hebt kunnen lezen is er ontzettend veel te doen en te zien in deze schitterende valleien in de Jungfrauregio. Hopelijk heb je veel inspiratie opgedaan met deze 20 toffe tips voor Grindelwald & Lauterbrunnen en breng je ook een bezoek aan deze regio. De moeite en het geld waard!

Geen reacties

    Laat een reactie achter