Menu
Zwitserland

Rondwandeling op het prachtige bergplateau Schynige Platte

Wandelen op Schynige Platte

Schynige Platte is een prachtig bergplateau boven Interlaken en onderdeel van de Jungfrauregio. Al meer dan 125 jaar rijdt er een trein omhoog van Wilderswil naar Schynige Platte. Eenmaal boven kun je fantastisch wandelen met uitzichten op knalblauwe meren én de beroemde Eiger, Mönch en Jungfrau. In dit artikel vertel ik je alles over onze rondwandeling op het prachtige bergplateau Schynige Platte.

Met de tandradtrein omhoog vanuit Wilderswil

Het kleine plaatsje Wilderswil ligt tegen Interlaken aan en is het vertrekpunt van de trein naar Schynige Platte. In een historische tandradtrein stijgen we maar liefst bijna 1400 meter! Het is daarom aan te raden om een retourtje te kopen, want het hoogteverschil is niet gering. De rit naar boven is echt prachtig. Al vrij snel rijdt de (open) trein door het bos waarbij je af en toe een glimp opvangt van de helderblauwe Thunersee en Brienzersee, maar hoe hoger je komt hoe mooier het uitzicht wordt. Na een tussenstop bij het station Breitlauenen stijgt de trein flink en zien we de besneeuwde Eiger, Mönch en Jungfrau steeds beter. Geweldig! Ook Interlaken en de prachtige meren aan beide kanten kunnen we goed zien. Probeer zeker een plekje bij het raam te bemachtigen, want je kunt dan prima foto’s maken. Na 50 minuten arriveren we bij het station Schynige Platte.

Interlaken Thunersee

Bezoek de alpentuin

Het station Schynige Platte is het startpunt voor vele mooie wandelingen. Daarnaast is hier ook een alpentuin te vinden met daarin wel 650 plantensoorten. Je kunt hier gewoon zo inlopen, dus natuurlijk nemen we even een kijkje. In de alpentuin staan overal bordjes bij de planten met informatie. Daarna genieten we tijdens onze lunch op een bankje in de tuin van het fantastische uitzicht op de Eiger, Mönch, Jungfrau, Wetterhorn en Schreckhorn rondom Grindelwald.

Naar de Oberberghorn

Vanaf de alpentuin wandelen we naar de Oberberghorn. Dit stukje van de route heeft bijna geen hoogteverschillen en is dus erg gemakkelijk. Als je op de kam aangekomen bent kun je kiezen om linksaf te slaan richting het uitkijkpunt Daube of naar rechts voor het uitkijkpunt op de Oberberghorn. Het is maar 100 meter klimmen naar de top van de Oberberghorn, dus dat slaan we natuurlijk niet over. Bovenop heb je een prachtig uitzicht op de twee meren, Interlaken en de witte bergwereld van de Jungfrauregio. Zo mooi!

Schynige Platte
Oberberghorn panorama

Uitkijkpunt Daube

Na de Oberberghorn lopen we over de kam richting het uitkijkpunt Daube. Dit is nog geen kilometer en ook het stijgen valt weer reuze mee. Bij Daube heb je een paar bankjes, zodat je lekker rustig kunt genieten. Omdat dit uitkijkpunt best wel dichtbij het station ligt zijn er best wel wat mensen, maar ik zou het uitkijkpunt zeker niet overslaan!

Uitzicht op Interlaken
Wandelen op Schynige Platte

Terug naar het station Schynige Platte

Vanaf Daube wandelen we weer terug naar Schynige Platte. Er zijn twee routes die je kunt volgen die beide uitkomen bij het station. Wat een waanzinnige uitzichten heb je hier toch! We kijken na een tijdje ook zo de vallei in waarin Grindelwald ligt, waar we verblijven. Erg leuk om te zien. Voor we het weten zijn we weer terug bij het station.

Schynige Platte uitzicht op Grindelwald
Schynige Platte

Loucherhorn Panorama Trail

Maar we zijn nog niet klaar met lopen hier! We besluiten de Panoramaweg Loucherhorn te lopen. Later blijkt (uit een foldertje van Schynige Platte die we bij de plaatselijke VVV zien) dat de complete Panoramaweg Loucherhorn ook langs de uitkijkpunten Oberberghorn en Daube loopt, dus je zou ook alleen die rondwandeling kunnen doen. Vanaf het station wandelen we in de richting van de Loucherhorn. Het is hier zo halverwege de middag eigenlijk al heerlijk rustig. Na 2,5 kilometer klimmen we een hoge trap op en keren we weer terug. Dit staat ook duidelijk aangegeven op de wandelbordjes. Het laatste gedeelte moeten we een heel stuk rennen om weer op tijd voor de laatste trein te zijn.. oeps. Check altijd hoe laat de laatste trein naar beneden gaat, omdat je anders 1400 meter nog te voet moet afdalen.
Voldaan ploffen we na onze wandeling op een stationsbankje neer. Een rondwandeling op het prachtige bergplateau Schynige Platte is meer dan de moeite waard!

Schynige Platte hike
Schynige Platte Loucherhorn trail

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2020
Kilometers: 9 kilometer
Hoogtemeters: 450 meter
Hoogste punt: 2076 meter
Tijdsduur: 2-3 uur

Kosten van de trein: per persoon CHF 64,- voor een retour. Wij maakten gebruik van de Jungfrau Travel Pass wat zeer aan te raden is als je meerdere dagen in de omgeving van Grindelwald/Interlaken verblijft.

Je kunt hier onze rondwandeling over Schynige Platte downloaden. Bij de VVV in Grindelwald kun je heel veel foldertjes halen met wandelroutes. Hier vind je ook een overzichtelijke folder over Schynige Platte met informatie en verschillende wandelroutes.

Geen reacties

    Laat een reactie achter