Menu
Zwitserland

Waanzinnig mooie hike van First naar Grosse Scheidegg

Van Wart naar Scheidegg Oberläger

In de omgeving van Grindelwald kun je fantastisch wandelen. Er is voor ieder wat wils, van korte en makkelijke wandelingen tot intensieve hikes. Wij maakten een waanzinnig mooie hike van First naar Grosse Scheidegg. En dan niet de korte variant van 6 kilometer, maar de lange variant langs verschillende prachtige bergmeren. Een echte aanrader zoals je kunt lezen in dit artikel!

Met de kabelbaan naar First

Met vol ingepakte dagrugzakken vertrekken we ’s morgens vol goede moed naar de kabelbaan die ons vanuit Grindelwald naar First zal brengen. We kopen een enkeltje en zorgen dat we één van de eerste kabelbanen omhoog hebben, want het eerste meer waar we heen zullen lopen is een ware toeristische trekpleister en we wandelen graag nog een beetje in de rust. De gondelvaart is echt prachtig en duurt maar liefst 25 minuten. Grindelwald onder ons wordt steeds kleiner en het uitzicht op de Wetterhorn, Schreckhorn, Eiger en de vele andere bergen is supermooi.

First Cliff Walk

Wanneer we bij het bovenste station van First arriveren slaan we gelijk linksaf om naar de First Cliff Walk te gaan. Dit is een gratis te bezoeken loopbrug die tegen de bergwand van First aanhangt met aan het eind een mooi uitkijkplatform. Verwacht hier op een mooie zonnige dag niet dat je mooie foto’s kunt maken zonder mensen erop, maar het is zeker leuk om een kijkje te nemen bij de Cliff Walk. De First Cliff Walk is slechts 300 meter lang, dus je bent vrij snel weer klaar met deze activiteit. Het uitzicht vanaf de loopbrug is echt schitterend! Geniet dus even van het mooie panorama hier.

First Cliff Walk
First Cliff Walk

Bachalpsee

Na de First Cliff Walk is het tijd voor een ander hoogtepunt in de Jungfrauregio: de Bachalpsee. Vanaf de Cliff Walk is het zo’n 3 kilometer gemakkelijk wandelen naar de prachtige Bachalpsee. Het pad is breed en stijgt vrij geleidelijk, waardoor we er in mum van tijd zijn. Wij waren er in iets meer dan een halfuur, maar op de wandelbordjes staat dat je er 50 minuten over zou moeten doen. Ik denk dat de tijd ruim genomen is op de bordjes, omdat er ontzettend veel mensen dit stuk lopen en het er dus heel druk kan worden. Ook ’s morgens vroeg was het al best druk, dus vertrek echt op tijd. De uitzichten onderweg zijn trouwens weer schitterend! Het uitzicht op de First Cliff Walk, Grindelwald, de groene weides en de besneeuwde toppen daarachter is onvergetelijk. Na 188 meter stijgen arriveren we bij de mooie Bachalpsee. Wat een plaatje!

First Cliff Walk
Bachalpsee Grindelwald
Bachalpsee Grindelwald
Bachalpsee Grindelwald

Naar de Hagelseeli

Nadat we een tijdje van het uitzicht bij de Bachalpsee genoten hebben, lopen we over het wandelpad een klein stukje terug tot we bij een splitsing komen. Hier slaan we linksaf richting de Hagelsee(li). Vrijwel direct laten we alle andere wandelaars achter ons, want bijna niemand loopt deze route. Wat een rust, heerlijk!! We lopen omhoog over een smal bergpaadje, langs een mooi reflecterend meertje en langs prachtige bloemen. Ik blijf maar achterom kijken; zo mooi hier! Nadat we van bovenaf nog één blik op de Bachalpsee hebben geworpen, slaan we rechtsaf en op weg naar de Hagelseeli. Voor we het weten staan we bij dit mooie, rustgevende meer. Nog steeds is er bijna niemand te bekennen. Ongelofelijk! Zeker omdat het zo dichtbij de over toeristische Bachalpsee ligt.

Uitzicht hike Hagelseeli
Hagelseeli

Op naar de Häxeseeli

Vanaf nu verandert het landschap toch wel meer. Het wandelpad loopt te midden van allemaal grotere losse stenen en alles wordt wat kaler. Links van ons zien we trouwens een klein stukje van de felblauwe Brienzersee, waar we tijdens de hike op Schynige Platte al zo’n mooi uitzicht op hadden. De route wordt steeds ruiger en desolater en we genieten met volle teugen. Na een klein uur komen we aan bij de bijzondere Häxeseeli op 2464 meter hoogte. We kiezen een fijne lunchplek uit, wat hier zeker niet moeilijk is. De omgeving is echt zo anders bij First, hoewel het alleen maar de andere kant van de bergrug is. Na een lange lunchpauze sjorren we onze rugzakken weer om en klimmen we verder omhoog tot we van bovenaf uitkijken op de Häxeseeli.

Van Hagelseeli naar Häxeseeli
Häxeseeli
Häxeseeli

Besneeuwd Wart

Na de Häxeseeli volgen we op de wandelbordjes Wart en ineens lopen we in de sneeuw. Gelukkig zijn de wit-rood-witte strepen op de rotsen nog goed te zien. Achter ons zien we de Häxeseeli liggen en achter de bergrug komen de besneeuwde toppen van onder andere de Schreckhorn en de Eiger weer tevoorschijn. Prachtig! Wart is met 2704 meter hoogte het hoogste punt van onze hike. We komen hier twee hele mooie geiten tegen, maar zien geen eigenaar of plek waar de geiten zouden moeten verblijven. We besluiten na een tijdje om gewoon verder te lopen, maar de geiten blijven ons gezellig volgen. Wij moeten door de diepe sneeuw afdalen en dat is voor de geiten geen enkel probleem. Leuk om te zien!

Wart
Uitzicht op Häxeseeli

Verlaten landschappen

Vanaf Wart volgen we het wandelbordje richting Scheidegg Oberläger. De komende kilometers dalen we flink af door totaal verlaten landschappen. We zien vrijwel niemand anders en er is geen enkel hutje of gebouw te zien in de wijde omtrek. Na de kruising met een riviertje wordt het ruige landschap langzaam weer groener. Het beekje stroomt prachtig door de groene vallei omlaag. Deze omgeving is echt heel indrukwekkend en schitterend om in te wandelen. Een tijdje later zien we de handvol berghutten van Scheidegg Oberläger tevoorschijn komen. En daar blijken de geiten te horen, want een opgeluchte vrouw komt roepend naar de geiten toe. Eind goed, al goed ;-).

Van Wart naar Scheidegg Oberläger
Van Wart naar Scheidegg Oberläger
Van Wart naar Scheidegg Oberläger

Grosse Scheidegg

De laatste twee kilometers van deze supermooie hike breken nu aan en het is gemakkelijk wandelen naar Grosse Scheidegg over brede grindpaden. Een enigszins saai pad, na al die leuke bergpaadjes, maar de uitzichten blijven subliem. Al snel zien we ook de Eiger weer tevoorschijn komen, die er vanaf hier totaal anders uitziet dan vanaf de Eiger Trail. Na zo’n 5 uur wandelen komen we voldaan aan bij Grosse Scheidegg. Wij nemen vanaf hier de bus terug naar Grindelwald (je kunt bij Grosse Scheidegg je buskaartje kopen). Een zeer geslaagde wandeldag!

Eiger noordwand
Grosse Scheidegg

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2020
Kilometers: 15,5 kilometer
Hoogtemeters: 823 meter stijgen, 1023 meter dalen
Hoogste punt: 2704 meter
Tijdsduur: 4,5 – 5 uur zonder pauzes

Je kunt onze waanzinnig mooie hike van First naar Grosse Scheidegg hier downloaden.

Grindelwaldgletscher
Uitzicht op de Unterer Grindelwaldgletscher

Geen reacties

    Laat een reactie achter