Menu
Italië

Hike rond de Tre Cime di Lavaredo in de Dolomieten

Tre Cime / Drei Zinnen

De rotspieken Tre Cime di Lavaredo, oftewel de Drei Zinnen, zijn hét symbool van de Dolomieten. Als je wandelingen zoekt in de Dolomieten komt deze wandeling altijd naar boven. Verwacht dus ook zeker geen rustige route. Toch is deze hike wel de moeite waard, want de uitzichten zijn prachtig! In deze blog vertel ik je alles over de hike rond de Tre Cime di Lavaredo in de Dolomieten. Lees je mee?

Hoe kom je bij het startpunt?

Verwacht in het hoogseizoen geen rustige hike, maar met een beetje goede planning kun je de echte mensenmassa’s wel wat ontlopen. De hike start bij Rifugio Auronzo waar je met de auto kunt komen. Je moet hiervoor wel de tolweg nemen voor €30, maar dat geeft dan ook een hoop gemak. Je kunt namelijk ook de bus nemen voor een paar euro, maar het kan zo maar zijn dat de bus in de file staat en je dus veel later kan starten dan je van plan was. Mijn tip is dus om gewoon de tolweg te nemen; het is het geld echt waard!

Uitzicht Rifugio Auronzo Dolomieten
Uitzicht vanaf de parkeerplaats bij Rifugio Auronzo

Begin op tijd!

En dan nog iets heel belangrijks… kom écht vroeg, zeker op een mooie dag. De eerste keer dat wij hierheen wilden waren we rond 8 uur op het kruispunt bij Lago di Misurina en stond alles al muurvast. Als de parkeerplaats bij Rifugio Auronzo vol is, moet je wachten bij het tolhuis tot er weer een plek vrijkomt. Niet te doen dus. De volgende dag stonden we dan al om kwart over 7 bij het tolhuis en daar kregen we echt geen spijt van! We stonden maar even in de rij en konden daarna boven van het mooie ochtendlicht genieten. Ik zou je dus echt aanraden om heel vroeg te beginnen!

Rifugio Auronzo Dolomieten

Van Rifugio Auronzo naar Rifugio Lavaredo

Zoals je net op de foto zag hebben we vanaf de parkeerplaats al een prachtig uitzicht op het berggebied Cadini di Misurina. Nadat we wat warms hebben gedronken bij Rifugio Auronzo gaan we dan echt op pad. Op meerdere websites las ik dat sommige wandelaars ervoor kiezen om het pad links van de hut te nemen in plaats van de gebruikelijke rechterkant, om zo de drukte te ontlopen. Als je zo vroeg begint als wij deden, kun je echter prima het rechterpad nemen. Kies je toch voor de linkerkant, besef dan dat je loeiveel mensen op de terugweg tegen zult komen. Via wandelpad 101 wandelen we naar Rifugio Lavaredo. Rifugio Auronzo wordt steeds kleiner en het uitzicht op de achterkant van de Drei Zinnen en op het berggebied Cadini di Misurina is heel indrukwekkend. Dit gedeelte van de wandeling stijgt heel geleidelijk en is dus heel makkelijk.

Rifugio Auronzo Dolomieten
Cadini di Misurina Dolomieten

Van Rifugio Lavaredo naar Rifugio Locatelli

Wij slaan Rifugio Lavaredo over en beginnen gelijk aan het korte klimmetje naar boven. Achter ons zien we de berghut wel heel mooi liggen. Als we op de col aankomen torenen de drie rotspieken machtig boven ons uit. Heel mooi!! Voor ons zien we al goed de beroemde Rifugio Locatelli (Dreizinnenhütte) liggen. Veel mensen wandelen ook alleen maar naar deze hut, dus dit gedeelte van de route kan best druk zijn. Zo ’s morgens vroeg ligt het pad nog volledig in de schaduw, maar de mooie uitzichten worden er natuurlijk niet minder in. We kijken regelmatig achterom naar de rotspieken, want die zijn toch wel gaaf om te zien. Na zo’n 4 kilometer wandelen komen we aan bij één van de beroemdste berghutten van de Dolomieten. Wat een heerlijke plek!

Uitzicht op Rifugio Lavaredo
Drei Zinnen / Tre Cime Dolomieten
Drei Zinnen / Tre Cime Dolomieten

Laghi di piani

Omdat het nog geen 9 uur ’s ochtends is, slaan wij deze hut even over. Maar natuurlijk wandelen we naar de meertjes die achter de berghut liggen. Het is hier superrustig en we genieten in alle stilte van ons ontbijt (poffertjes, haha). Het ochtendlicht strijkt prachtig over de omringende bergen en we zijn blij om op deze mooie plek alleen te zijn. Het is ook mogelijk om naar de meertjes af te dalen en eromheen te lopen. Wij slaan dit over, maar genieten gewoon van een lange pauze.

Uitzicht bij Rifugio Locatelli
Uitzicht bij Rifugio Locatelli
Laghi dei piani - Rifugio Locatelli

Uitzicht vanaf de grotten

Als je de Instagramfoto’s van deze hike bekijkt, zie je regelmatig mooie foto’s van de Drei Zinnen vanuit een grot genomen. Natuurlijk willen we ook even een kijkje nemen op deze plek, dus na de meertjes lopen we langs het kapelletje naar de berg (Sasso di Sesto) achter Rifugio Locatelli. Blijf aan de voorkant van de berg, dus volg niet het pad naar de zijkant van de berg. Als je de geitenpaadjes aan de voorkant van de berg volgt, kom je vanzelf uit bij de grotten. Het uitzicht van bovenaf op de berghut en daarachter de Monte Paterno is schitterend! Ook zien we heel goed het pad liggen vanaf Tre Cime di Lavaredo naar de berghut waar we eerder gelopen hebben. Een mooi uitkijkpunt!

Rifugio Locatelli Tre Cime
Rifugio Locatelli

Naar Malga Langalm

Vervolgens dalen we weer af naar het gewone pad en lopen in de richting van de Drei Zinnen / Tre Cime di Lavaredo. Vanaf het gewone pad is het de komende twee kilometers alleen maar dalen (zo’n 300 meter). Recht voor ons liggen de iconische Drei Zinnen. We volgen wandelpad 105 in de richting van Malga Langalm, dat op de wandelbordjes wordt aangegeven als Lange Alm. Dit stuk van de route is echt prachtig!! Het wordt hier namelijk een stuk groener. Na de afdaling volgt een klein steil klimmetje, waarna we al snel Malga Langalm bereiken. Deze berghut ligt heel idyllisch en heeft ontzettend mooie uitzichten, misschien nog wel mooier dan Rifugio Locatelli!

Tre Cime / Drei Zinnen
Tre Cime / Drei Zinnen
Tre Cime / Drei Zinnen
Uitzicht vanaf Malga Langalm

Terug naar Rifugio Auronzo

We hoeven nu nog maar 2,5 kilometer te lopen tot we weer bij ons beginpunt aankomen. Het laatste gedeelte van de hike rond de Tre Cime di Lavaredo is gemakkelijk. De route gaat geleidelijk aan omhoog en helemaal niet steil. Nadat we Col de Mezzo hebben overgestoken hebben we een geweldig mooi uitzicht op Lago di Misurina en Lago d’Antorno met daarachter de bergketen waar we gewandeld hebben toen we een schitterende hike deden naar Lago di Sorapis. En al heel snel volgt een nóg mooier uitzicht op Cadini di Misurina. Een prachtig gedeelte van de hike!

Cadini di Misurina
Cadini di Misurina

Mijn eerlijke conclusie

Ik vond de hike mooi om te doen en erg eenvoudig eerlijk gezegd. Als je een beetje ervaren wandelaar bent, is deze rondwandeling prima te doen. Wel zou ik deze hike absoluut niet leuk gevonden hebben als ik te midden van de mensenmassa had moeten lopen, dus ik zou de hike alleen aanraden als je vroeg in de ochtend al kan beginnen. Deze plek wordt door zoveel mensen gedaan en op de foto gezet, dat ik eigenlijk al een heel beeld had van de hike, waardoor de verrassingseffecten en ‘wauw-gevoelens’ niet altijd aanwezig waren. Dus voor ons was het meer gewoon een mooie wandeling dan de móóiste wandeling van de Dolomieten, zoals ik vaak lees. Goed, wel een aanrader dus, maar echt alleen in de ochtend als je nog wat van de rust kan genieten.

Tre Cime / Drei Zinnen

Fijne feiten om te weten….

Wanneer: juli 2021
Kilometers: 11 kilometer
Hoogtemeters: 600 meter (incl. de grotten)
Hoogste punt: 2455 meter
Tijdsduur: 3 uur zonder pauzes

Onze route kun je hier downloaden. Let op: wij deden na deze hike nog een korte wandeling naar een uitkijkpunt op Cadini di Misurina die dus ook inbegrepen zit in deze route. De gewone rondwandeling rondom Tre Cime di Lavaredo stopt dus bij Rifugio Auronzo.

2 Comments

 • Annemijn
  8 juli 2022 at 14:30

  Vandaag genoten van deze mooie tocht, dank voor de goede omschrijving!

  Reply
  • Annemieke
   10 juli 2022 at 14:14

   Hoi Annemijn, wat leuk om te horen! Fijn dat jullie zo heerlijk gewandeld hebben daar!

   Reply

Laat een reactie achter