Menu
Slovenië

10 tips en bezienswaardigheden in en bij Bled

Meer van Bled Slovenië

Iedereen die zich verdiept in Slovenië komt foto’s tegen van het beroemde meer van Bled. Een sprookjesachtig meer met in het midden een eilandje met daarop een kerkje. Het meer is omgeven door bergen en het water is prachtig blauw. Dit wil je dus zeker zien! Hoewel het er ontzettend toeristisch is, zou ik Bled niet overslaan en er toch even een kijkje nemen. Ook in de omgeving van Bled is genoeg leuks te doen. Daarom deel ik in deze blog 10 tips en bezienswaardigheden in en bij Bled.

1. Het meer van Bled

Natuurlijk vertel ik je eerst meer of iconische meer van Bled. Dit meer staat echt centraal in Bled en er is dan ook van alles op en rond het meer te beleven. Zo kun je met een traditionele Pletna meevaren over het meer en het kerkje op het eiland bezoeken. Ook kun je zelf een roeibootje huren of suppen en alles lekker op je eigen tempo doen. Wist je dat je ook rond het meer kan wandelen of fietsen? Dat is 6 kilometer en dus goed te doen.

Meer van Bled

2. Het kasteel van Bled (Blejski Grad)

Bovenop een rots naast het meer vind je het kasteel van Bled. Het is het oudste kasteel van Slovenië en een toeristische trekpleister. In het kasteel vind je onder meer een klein museum, maar verder schijnt het niet zo spectaculair en mooi te zijn vanbinnen. Je kunt ook naar de ingang van het kasteel lopen, want daar heb je al een mooi uitkijkpunt over het meer. Leuk om te doen bijvoorbeeld als je een rondje om het meer wandelt/fietst.

Meer van Bled kasteel

3. Uitkijkpunten Mala Osojnica & Ojstrica

Dé foto’s die je altijd van het meer van Bled ziet zijn genomen vanaf de uitkijkpunten Mala Osojnica of Ojstrica. Het uitkijkpunt Ojstrica is het meest bekend en daar is het dan ook wat drukker dan bij Mala Osojnica. Beide uitkijkpunten zijn goed te combineren tijdens een korte wandeling van ongeveer een uur. Echt doen!! Wij vonden het stadje Bled veel te druk en zijn dus al snel gevlucht naar deze mooie uitkijkpunten. Als je ’s morgens gaat is het daar nog best wel te doen qua drukte. Wat mij betreft is dit één van de leukste dingen om te doen als je Bled bezoekt. Mijn blog over deze korte wandeling kun je hier lezen.

Ojstrica viewpoint
Mala Osojnica viewpoint

4. Vintgarkloof

Samen met de Tolminkloof behoort de Vintgarkloof tot de allerbekendste en meest bezochte kloven van heel Slovenië. Ondanks de gigantische drukte is dat heel goed te begrijpen, want ook de Vintgarkloof is prachtig! De Vintgarkloof ligt op zo’n 4,5 kilometer afstand van Bled. Ga hier bij openingstijd of aan het eind van de middag heen om goed te kunnen genieten van het natuurschoon. Verwacht hoge rotswanden, mooi aangelegde wandelpaden, watervallen en water met een waanzinnige kleur! De omgeving is echt een plaatje. In deze blog vertel ik je alles over onze wandeling door de Vintgarkloof én een leuke terugweg.

Vintgarkloof

5. Pokljukakloof

Ook de Pokljukakloof ligt vlakbij Bled. Wij bezochten deze (gratis!) kloof na de Vintgarkloof, want ze zijn goed te combineren. De Pokljukakloof is echter totaal anders! Deze bosrijke kloof is helemaal niet toeristisch, het is er kleinschalig, ruig en avontuurlijk. Klinkt goed toch? In dit artikel vertel ik je over onze leuke wandeling door de Pokljukakloof.

Pokljuka gorge Slovenie
Pokljukakloof Slovenie

6. Radovljica

Op tien minuten rijafstand van Bled vind je het mooie stadje Radovljica. Sommigen zeggen zelfs dat dit het mooiste dorpje van Slovenië is! Zoals je misschien wel weet hebben wij niet zoveel met stadjes bezoeken, maar dit was dan wel echt een leuk stadje. In Radovljica vind je een echt oorspronkelijk middeleeuws centrum, vol met prachtige oude gebouwen en historische huizen. Ook zagen we maar weinig toeristen, dus het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan dit stadje! Wij combineerden Radovljica met de Vintgarkloof en de Pokljukakloof en dit was prima te doen.

7. Ljubljana

Natuurlijk ligt de hoofdstad Ljubljana niet in de directe omgeving van Bled, maar aangezien het maar 40 minuten rijden is vanaf Bled, is het wel leuk om ook een bezoek aan de hoofdstad te brengen als je in de omgeving van Bled verblijft. Ljubljana is namelijk echt een leuke stad! De sfeer, de mooie gebouwen, de leuke straatjes en de vele terrasjes zorgden ervoor dat wij een leuke middag hadden in Ljubljana. Bezoek ook zeker het kasteel boven Ljubljana, het symbool van de stad. Je kunt hier vanuit het centrum heen lopen of je kunt met de kabelspoorweg (een soort schuine lift) gaan. Wij zijn lopend naar boven gegaan en terug naar beneden gingen we met de kabelspoorweg. Vanaf het kasteel heb je een prachtig zicht over Ljubljana.

Ljubljana
Ljubljana

8. Kerk van Jamnik

Als je van Ljubljana terugrijdt naar Bled, sla dan ook zeker even af bij Lipnica om naar Jamnik te gaan. Boven Jamnik vind je op een heuvelrug het kerkje The Church of St. Primoz and Felicijan. De zonsopkomst kan hier fantastisch zijn, maar ook bij zonsondergang is het een mooie plek. Ook hier kwamen we weer bijna niemand tegen. De bergen in de omgeving zijn prachtig om te zien. Gewoon een heel mooi plekje dus om even te ontspannen.

Jamnik kerk
Jamnik kerk

9. Hike naar de Viševnik

Op een halfuurtje rijden vanaf Bled vind je het startpunt van de geweldige hike naar de top van de Viševnik. Vanaf deze bergtop heb je een fantastisch uitzicht op de Triglav, de hoogste berg van Slovenië. De hike is vrij steil, maar heeft ongelofelijk mooie panoramische uitzichten. Een echte aanrader! Lees alles over deze hike in dit artikel.

Slovenië Visevnik hike

10. Bonustip: het meer van Bohinj

Het rustigere broertje van het meer van Bled, het meer van Bohinj, is ook een klein halfuur rijden vanaf Bled. In een nog te verschijnen blog zal ik je vertellen over de toffe dingen die je daar kunt doen. Omdat Bled en Bohinj niet zover bij elkaar vandaan liggen kun je er ook voor kiezen om in Bled te verblijven en af en toe naar Bohinj te reizen. Het meer van Bohinj moet je in ieder geval niet overslaan, want het is er prachtig mooi!

Meer van Bohinj Slovenië

Geen reacties

    Laat een reactie achter