Menu
Slovenië

De mooie Vintgarkloof bij Bled

Vintgarkloof

Slovenië is een land vol prachtige natuur. Naast het feit dat er zoveel mooie watervallen zijn, zijn er ook heel veel mooie kloven te bewonderen. De één groter, drukker en bekender dan de andere, maar ze laten allemaal de diversiteit van de natuur in Slovenië zien. In dit artikel neem ik je mee naar één van de bekendste kloven in Slovenië: de mooie Vintgarkloof bij Bled.

Informatie over de Vintgarkloof

Het is waarschijnlijk de meest bekende kloof van Slovenië: de Vintgarkloof. Deze mooie kloof ligt vlakbij het plaatsje Bled en ligt dus erg centraal. Het kan er dus ook érg toeristisch worden en ik raad je dan ook aan om gelijk aan het begin van de dag of juist aan het eind van de dag deze kloof te bezoeken. Hij is namelijk wel de moeite waard!
Door de kloof stroomt de rivier Radovna over een lengte van 1,6 kilometer. De Vintgarkloof ligt aan het begin van het Triglav Nationaal Park en is op het diepste punt 250 meter diep. De rotswanden zijn op sommige plekken wel 50 tot 100 meter hoog, maar het meest indrukwekkende is misschien toch wel de prachtige kleur van het water. Het water is zó helder en de turquoise kleur is prachtig. Een schitterend decor dus om in te lopen!

Vintgarkloof
Vintgarkloof water
Vintgarkloof wandelpad

Wandelen in de Vintgarkloof

Langs de rotswanden van de Vintgarkloof is een houten voetpad aangelegd. Er zijn ook verschillende bruggetjes en soms loop je gewoon over een stenen pad naast het water. De meeste mensen beginnen hun wandeling aan de kant van het plaatsje Podhom. Dit is ook het handigste om te doen. Je loopt dan stroomafwaarts.
Aan het begin is de kloof niet zo breed en zijn de rotswanden steil. Je ziet hier veel stroomversnellingen in het water. Na een tijdje wordt de Vintgarkloof breder en stroomt het water dus rustiger. Hier is dan ook een plekje waar veel steenmannetjes gebouwd zijn. Je loopt echt even naast het water en als je het zou willen zou je zelfs even kunnen pootjebaden.

Vintgarkloof wandelpad

Het einde van de Vintgarkloof

Aan het eind wordt de kloof weer wat nauwer en de Vintgarkloof eindigt met de grootste rivierwaterval van Slovenië: Slap Sum, met een hoogte van 16 meter. Het is de moeite waard om even een kijkje te nemen bij de overkant van het water, zodat je goed uitzicht hebt op deze waterval. Je kunt hierna via dezelfde weg teruglopen naar het begin, maar dit is wel heel druk. Wij zijn via de route door het bos teruggelopen. Heerlijk rustig was het daar, maar je kunt ook genieten van prachtige uitzichten. Win-win dus!

Terugweg via Sv. Katarina

Vanaf de kiosk aan het einde van de Vintgarkloof loopt een pad het bos in. Al vrij snel wordt op bordjes de weg gewezen naar Sv. Katarina. Dit is een kerkje aan de rand van het bos. Je loopt een lange tijd door het bos. Bij het kerkje heb je al een prachtig uitzicht op de omgeving van Bled. Zo zie je onder andere het kasteel van Bled bovenop een heuvel. In de buurt van de kerk staat een wegwijsbordje naar de Vintgar Parking. Het is eenvoudig dit bordje volgen tot de parkeerplaats. Je loopt via het wandelpad boven het plaatsje Podhom. Erg mooi! Na een tijdje krijg je prachtig uitzicht op de bergen van het Triglav Nationaal Park. Wat een prachtig wandelpad is dit toch.

Vintgarkloof Sveta Katarina
Vintgarkloof uitzicht Bled

Hoe lang ben je onderweg?

Wij begonnen gelijk aan het begin van de ochtend, waardoor het nog niet zo druk was. Je kunt dan ook beter doorlopen en wij waren na iets meer dan een halfuur aan het einde van de kloof. De kloof zelf is natuurlijk maar 1,6 kilometer, dus het is sowieso geen lange wandeling. Uiteraard is het een goed idee om een tussenstop bij Slap Sum in te lassen, want het is daar erg tof. Als je zou willen, kun je ook zwemmen bij die waterval! Loop je daarna dezelfde weg via de kloof terug, dan zou ik op een uur looptijd rekenen. Het wordt er namelijk ongelofelijk snel heel druk (wat natuurlijk te begrijpen is, want de kloof is echt de moeite waard om te bezoeken!) en je loopt dan eigenlijk tegen de stroom in. In totaal loop je dan ongeveer 3,5 kilometer.
De route terug via het bos is wat langer. Deze route (inclusief de kloof) is in totaal 6,2 kilometer en duurt zo’n 3 uur. Echt een aanrader! Je toegangskaartje tot de kloof is trouwens ook goedkoper als je slechts één keer door de kloof loopt.

Vintgarkloof
Vintgarkloof

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2018
Kilometers: 6,2 kilometer
Hoogtemeters: 157 meter
Hoogste punt: tussen de 600 en 700 meter
Tijdsduur: 3-4 uur

Je kunt de route (via het bos terug) hier downloaden.

Let op: Vanaf 2020 is het niet mogelijk (i.v.m. de coronacrisis) om via de kloof weer terug te lopen naar het begin. Je zult een andere weg terug moeten lopen. Dit staat allemaal goed aangegeven en vind je ook terug op deze officiële website. De groene route is overigens de hierboven beschreven route.

Vintgarkloof

Geen reacties

    Laat een reactie achter