Menu
Slovenië

De prachtige Mostnicakloof bij Bohinj

Korita Mostnica

Slovenië staat bekend om verschillende mooie kloven. De Vintgarkloof en Tolminkloof kent iedereen wel, maar ook de Mostnicakloof is de moeite waard! De prachtige Mostnicakloof start niet zover bij Bohinj vandaan. Bohinj staat bij de meeste mensen die in Slovenië zijn wel op het verlanglijstje, dus deze kloof is goed te combineren met een bezoek aan het meer van Bohinj. Ook is deze hike heel goed te doen als het warm is. De kloof bevindt zich namelijk vooral in het bos en het water van de kloof is heerlijk verkoelend (zeg maar gerust: ijskoud). Lees hier alles over deze mooie kloof!

Waar start je?

Het is mogelijk om de wandeling naar de Mostnicakloof te starten vanaf de parkeerplaats aan de rand van het dorp Stara Fuzina (prijs 2023: 3 euro per uur). Je volgt dan eerst de bordjes naar Hudicev most. Dit is een oude stenen brug aan het begin van de kloof. Toen wij de kloof bezochten, was de parkeerplaats echter vol. Als jou dat ook gebeurt, niet getreurd, want je kunt verder rijden langs de slagboom. Let wel op: dat is een tolweg en kost je (2023) €15,-. Na een tijdje kom je vanzelf een klein parkeerplaatsje tegen en een houten bordje wat je ook de weg wijst naar de kloof (korita Mostnice) en de brug. Ook is dit een schitterende plek om te beginnen. Je bent namelijk zo bij het begin van de kloof én je start met een open zicht op de bergen. Erg mooi!

Mostnica

De Mostnicakloof

Als je aankomt bij het begin van de kloof, zie je dat je entreegeld moet betalen. Dit is echter niet veel: voor een volwassene betaal je drie euro per persoon. Als je in het bezit bent van de Bohinj Card is de toegang gratis. Gelijk na de ingang zie je onder je de kloof beginnen. Kies er trouwens voor om op de heenweg aan de rechterkant van het water te lopen. Aan het begin is de kloof redelijk diep en kun je goed zien hoe het water de kloof heeft uitgesleten. Erg mooi! De rotswanden van de Mostnicakloof zijn erg steil en op de smalste plaatsen is het ravijn niet meer dan één meter breed. Naarmate je verderloopt, kom je steeds dichterbij het water. De hele wandeling door de kloof voert door het bos, dus ideaal om te doen op een warme middag! De kloof zelf is zo’n twee kilometer lang. Het water heeft een prachtige kleur en is soms heel wild, terwijl het op andere plekken juist weer zachtjes door de kloof stroomt. Na ongeveer een kilometer kom je een soort ‘strandje’ tegen van gladde stenen, waar je even heerlijk kunt genieten van alles om je heen. Als je het heel warm hebt, kun je hier zeker afkoelen, want het water is maar 10 graden!

Korita Mostnica
Korita Mostnica
Korita Mostnica
Korita Mostnica

Rotsformaties

Tijdens de wandeling door de kloof kom je mooie rotsformaties tegen. Soms zie je kleine watervalletjes, dan weer ronde gaten in de kalkstenen rotsen die het water heeft uitgesleten. De bekendste rotsformatie in de Mostnicakloof is de Sloncekrots (de Olifantsrots). Als je vanaf de zijkant naar deze rots kijkt, kun je met een beetje fantasie een olifant herkennen die zijn slurf diep in het water steekt. Het water rondom deze rots is ontzettend mooi van kleur! Na de Olifantsrots loop je wat omhoog en kom je bij het hoogste punt van de wandeling (de Cesenjskibrug). Je bereikt dit punt al binnen een half uur. Ook hier kun je weer genieten van de prachtige kloof. Het water heeft de rotsen hier weer diep uitgesleten. Als je alleen de kloof wilt lopen, kun je na de brug teruglopen naar het beginpunt via de andere kant van het water. Hier zie je weer andere dingen dan op de heenweg. Erg leuk!

Korita Mostnica
Korita Mostnica

Slap Mostnica

Als je nog geen zin hebt om terug te gaan, heb je geluk! Je kunt namelijk nog een stuk verder lopen. Je verlaat dan de kloof en je gaat door het bos omhoog naar de Voje vallei. Na een tijdje kom je op 690 meter hoogte de berghut Planinska Koca na Vojah tegen. Als de hut open is, kun je hier even een pauze nemen. Wij zijn echter gelijk doorgelopen. Je loopt al snel door de prachtige Voje vallei, waarin je bent omringd door hoge pieken. Ook kom je leuke plekjes tegen, waar je weer kunt afkoelen bij het water. Na ongeveer een uur bereik je de Vojehut. Dit is een heerlijke plek om even op het terras te zitten en te genieten van zelfgemaakte gerechten. Je hebt vanaf het terras een prachtig uitzicht op de Voje vallei! Vanaf de berghut is het slechts 5-10 minuten lopen naar de Mostnicawaterval. Aan het einde van de vallei stroomt het water van de 21 meter hoge waterval. De waterval is eerlijk gezegd niet heel spectaculair in de zomer, maar hé… als je toch in de buurt bent ;-).

Voje Valley
Voje Valley
Voje Valley
Voje Valley
Slap Mostnica

Terugweg

Als je weer terug bent bij de Vojehut kun je ook het water oversteken en aan de andere kant van het water teruglopen. Dit vonden wij leuk om te doen, omdat deze route rustiger is. Je loopt dan echter wel voornamelijk door het bos en dus niet meer door de open vallei. Neem als je aankomt bij de Mostnicakloof de rechterkant van het pad terug, zodat je weer andere uitzichten hebt op de kloof. Vanaf het wachthuisje bij de ingang loop je nu terug naar de parkeerplaats. Hieronder kun je nog wat foto’s zien van de korte wandeling naar onze parkeerplaats. Het is er zo mooi!

Hudicev most
Hudicev most
Mostnica
Mostnica

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2018
Kilometers: alleen de Mostnicakloof = 4 kilometer in totaal
vanaf de parkeerplaats tot de Mostnicawaterval en weer terug = 12 kilometer
Hoogtemeters: 250 meter (tot de Mostnicawaterval)
Tijdsduur: vanaf de parkeerplaats tot de waterval en weer terug 3,5 uur
alleen de Mostnicakloof is slechts 1-1,5 uur

Je kunt de wandeling hier downloaden.

3 Comments

 • Thom
  26 juni 2023 at 16:29

  Het parkeerterrein kost in 2023 helaas €3 per uur en je kunt niet meer de slagboom door voor een andere parkeerplek. Althans, dan kom je op een tolweg en dat kost €15.

  Verder zeker mooie hike, van harte aanbevolen!

  Reply
  • Annemieke
   26 juni 2023 at 16:32

   Hoi Thom, dat is goed om te weten. Bedankt voor de toevoeging! Leuk dat je het ook een mooie hike vond !

   Reply
 • […] kun je nog verder omhoogklimmen en wandelen tot je uitkomt bij de waterval Mostnica. In deze blog lees je alles over deze hike! Vlak voor de waterval kun je lekker even bijkomen op het terras van […]

  Reply

Laat een reactie achter