Menu
Slovenië

Naar de top van de Mangart

Mangart

Slovenië is werkelijk een wandelparadijs. Ook de wandeling naar de top van de Mangart is weer een topper! De Mangart is de op drie na hoogste berg van Slovenië en van de Julische Alpen in Slovenië. Toch is de top van de Mangart redelijk eenvoudig te beklimmen via de Italiaanse route. Hoe dat zit? Lees dan verder en ontdek hoe je in een paar uurtjes op deze mooie top staat!

Mangart road

De route naar het startpunt is al erg bijzonder te noemen. Je rijdt namelijk over de hoogst gelegen weg van Slovenië: Mangart road. Wat een fantastische weg is dit! We hebben ons de hele weg vergaapt aan de uitzichten en ook aan de smalle weg overigens.. Je betaalt een klein bedrag om de weg op te mogen, maar dit is echt de moeite waard; zelfs als je de wandeling niet zou doen. De weg kronkelt door het landschap omhoog en is echt fenomenaal! Aan het eind is een parkeerplaats en loopt de weg in een rondje om zo weer terug te keren. Vanaf de parkeerplaats is duidelijk het beginpunt van het wandelpad te zien. En echt vanaf het startpunt kun je de camera al laten klikken. Het is zo mooi hier!

Mangart
Mangart road
Italiaanse route

Bij het eerste gedeelte van de wandeling heb je onder andere een prachtig uitzicht op de Laghi di Fusine, die net in Italië liggen. Tip: deze meren zijn ook echt de moeite waard om te bezoeken!
Je wandelt eerst naar de voet van de Mangart. Vanaf daar heb je de keuze voor de Italiaanse route (links) of de Sloveense route (rechts). De Mangart ligt namelijk op de grens van Slovenië en Italië. Wij waren eerst van plan om op de heenweg de Sloveense route te nemen, maar hier hebben we toch vanaf gezien. De Sloveense route is eigenlijk een via ferrata, maar op internet had ik gelezen dat het wel te doen was zonder uitrusting. Op het moment dat we daar arriveerden was het echter wel duidelijk dat je toch maar beter een helm en verdere uitrusting kon hebben om deze route veilig te kunnen nemen. Daarom kiezen we voor zowel de heen- als terugweg voor de Italiaanse route. Op deze route kom je ook wat staalkabels tegen, maar dat is verder geen probleem.

Naar de top van de Mangart

Het pad naar de top is goed aangegeven en ook op een drukke, zomerse dag is de wandeling goed te doen. Je wandelt voornamelijk over rotsen (of soms losse stenen) en af en toe klauter je met behulp van de staalkabels ineens een flink eind omhoog. Wij moesten (in juli) één keer een sneeuwveld oversteken. Dit was bij de voet van de Mangart. Tijdens deze hike heb je steeds prachtig uitzicht over de landen Slovenië, Italië en Oostenrijk en zie je de hoogste bergen van Slovenië om je heen. En dan kom je op de top aan… Wauw, wat een beloning! Omdat het een populaire wandeling is is de kans klein dat je alleen van het uitzicht kunt genieten. Maar je staat toch maar wel mooi relatief snel op een top van 2679 meter hoog. Nadat je uitgebreid hebt genoten van het uitzicht kun je via de Italiaanse route weer terug naar beneden.

Mangart

Conclusie

De hike naar de top van de Mangart is een wandeling die goed te doen is als je van een uitdaging houdt. De gehele wandeling heb je prachtig uitzicht rondom je op onder andere de Julische Alpen, wat de hele hike de moeite waard maakt. De hike is op een zonnige, zomerse dag misschien wel wat druk voor de echte rustzoekers, maar ik denk dat de foto’s wel laten zien waarom het toch echt tof is om deze hike te doen!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2018
Kilometers: ongeveer 7 kilometer
Hoogtemeters: 630 meter
Hoogste punt: 2679 meter
Tijdsduur: ongeveer 4 uur, heen en terug, inclusief pauzes

Je kunt de route naar de Mangart hier downloaden.

Mangart

4 Comments

 • Gudrun
  21 juni 2023 at 15:47

  Hallo, jouw artikel heeft me zin doen krijgen om de wandeling langs Italiaanse kant te doen. Wij zijn fit en kunnen goed wandelen, maar hebben geen ervaring met bergen beklimmen en geen materiaal. We zijn met twee volwassenen en 1 kind van 13. Is dit veilig of zijn de stukken met de staalkabels toch gevaarlijk als je niet kan zekeren? Groetjes

  Reply
  • Annemieke
   21 juni 2023 at 16:23

   Hallo Gudrun, wat leuk om te lezen! Het is ook een erg mooie wandeling. Als je nog nooit in de bergen hebt gelopen denk ik dat het wel een zware wandeling gaat zijn, ook omdat je 630 meter omhoog klimt. Je hebt geen materiaal nodig voor deze hike, maar een wandelstok bij het sneeuwveld is wel fijn. Ik weet alleen niet wanneer jullie gaan en of dat sneeuwveld er dan ook ligt. Je hoeft je niet te zekeren bij de staalkabels; die zijn puur bedoeld om het wandelen/klimmen op sommige stukken te vergemakkelijken. Het is een prachtige route (ook de autoweg ernaartoe!), dus je kunt ook altijd nog beginnen en dan kijken of je het verder ziet zitten. Heel veel wandelplezier gewenst!!

   Reply
 • Arjan
  13 augustus 2022 at 15:42

  Mooie uitleg en foto’s! Wij gaan volgende week heen, dus deze info is zeer waardevol.
  Bedankt!

  Reply
  • Annemieke
   15 september 2022 at 17:41

   Dank! 🙂 Hopelijk hebben jullie het goed naar je zin gehad daar. De omgeving is in ieder geval schitterend!

   Reply

Laat een reactie achter