Menu
Slovenië

Slemenova Špica

Slemenova Spica

De Vršičpas in de Julische Alpen is de hoogste pas in Slovenië. Vanaf deze bergpas beginnen verschillende mooie wandelingen. Eén van die wandelingen is de hike naar Slemenova Špica. Dit is een populaire berg, omdat de wandeling ernaartoe goed te doen is en het eindpunt een panoramisch uitzicht biedt over de Julische Alpen. Een aanrader dus als je een bezoek brengt aan de Vršičpas!

Start van de hike

Vanaf de kant van Kranjska Gora rijden we de bergpas op. Na een tijdje komen we aan bij het beginpunt van de wandeling: de berghut ‘Erjavčeva Koča’ op 1525 meter hoogte. Hier is een redelijk grote (gratis) parkeerplaats te vinden. Wel kan het erg druk worden in het hoogseizoen, omdat de bergpas erg populair is. Gelijk aan de andere kant van de weg begint de wandeling al, te herkennen aan het rode wegwijsbordje. De wandeling start met een flinke inspannende klim. Bij ons was het érg warm, dus dan kan dit eerste stuk wel zwaar zijn. Deze eerste klim is echter wel heel mooi, want rechts van ons en achter ons zien we machtige bergwanden. Na een klim van zo’n 270 meter komen we uit op een ‘zadel’ en splitst de weg zich.

sleme hike
Slemenova Spica hike

Slemenova Špica

Wij kiezen ervoor om rechtdoor te lopen en de bordjes te volgen richting ons eindpunt. Het is echter ook mogelijk om linksaf te slaan en aan de onderkant van de bergwand te lopen. Vanaf hier is het slechts licht stijgen, want in de drie kwartier die volgen stijgen we misschien maar 50 meter. Het pad gaat verder over rotspaden, tussen dwergdennen en lariksen en langs rotswanden. Erg mooi! Aan de rechterkant hebben we mooi uitzicht op het drielandenpunt Tromeja, waar we al eerder gewandeld hebben en op de bergen van Oostenrijk daarachter. Vanaf de groene weide van Sleme is het dan nog even een klein klimmetje van zo’n tien minuten naar de uiteindelijke top.

Panorama

En wat een prachtig uitzicht over onder andere het Triglav National Park hebben we vanaf de top! Ondanks dat we last hebben van vliegen en muggen, is het volop genieten. We zien de puntige berg Jalovec en de wanden van de berg Mojstrovka, maar ook de bergen van Oostenrijk en Italië én verschillende mooie dalen. Wat een schitterende plek! Daarna is het heerlijk picknicken op de groene alpenweide vlak onder de top. Je kunt hier even bijkomen onder de schaduw van de bomen die er staan en gelukkig heb je nog steeds geweldig uitzicht. Echt een aanrader!
Je kunt daarna via dezelfde weg teruggaan (dat hebben wij gedaan, omdat wij niet zeker waren over de andere route), maar je kunt ook via de andere route teruggaan. Dan loop je dus aan de onderkant van de bergwand langs. Welke route je ook kiest: het is prachtig!

Slemenova Spica view
Slemenova Spica

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2018
Kilometers: zo’n 5 kilometer in totaal
Hoogtemeters: ongeveer 400 meter
Hoogste punt: 1909 meter
Tijdsduur: 2-3 uur

Je kunt de wandeling hier downloaden. Deze route vertrekt wel vanaf de Vršičpas. De berghut ‘Erjavčeva Koča’ ligt hier echter vlakbij. Het is qua afstand bijna geen verschil vanaf welk punt je vertrekt.

Slemenova Spica hike

Geen reacties

    Laat een reactie achter