Menu
Slovenië

8x toffe tips om te doen in de buurt van Kranjska Gora

Kranjska Gora Lake Jasna

Kranjska Gora is een bekend bergdorp in het noordwesten van Slovenië. Het ligt aan de rand van het Triglav National Park en is eigenlijk één van de toegangsplekken tot dit prachtige nationale park. In de winter is Kranjska Gora een populair skigebied, maar ook in de zomer kun je je er fantastisch vermaken. Daarom deel ik in dit artikel 8x toffe tips om te doen in de buurt van Kranjska Gora. Natuurlijk vind je hier ook mooie hikes in terug. Ga je naar Slovenië? Sla dan zeker deze omgeving niet over en laat je hier alvast inspireren.

1. Bezoek het drielandenpunt Tromeja

In het dorpje Rateče begint de hike naar het drielandenpunt Tromeja. Het is een flinke klim door het bos waarbij je richting het eind af en toe mooie doorkijkjes hebt op de bergen van het Triglav National Park. Na ruim 3,5 kilometer klimmen heb je de keuze om rechtdoor via de kortste weg te stijgen of rechtsaf te slaan en via een minder steil pad bij Tromeja aan te komen. Wij kozen op de heenweg voor de korte weg en liepen via heel veel haarspeldbochtjes naar boven. Even zweten, maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht. Je staat hier op de grens van Slovenië, Italië en Oostenrijk. Het uitzicht over de Sloveense bergen vonden wij het mooist.

Fijne feiten bij deze hike…

Kilometers: 12,6 kilometer
Hoogtemeters: 620 meter
Hoogste punt: 1509 meter
Tijdsduur: 3-4 uur

Je kunt de hike van Rateče naar het drielandenpunt Tromeja hier downloaden.

2. Lake Jasna / Jezero Jasna

Lake Jasna is een prachtig mooi (kunstmatig) meer vlakbij Kranjska Gora. Het meer staat bekend om zijn heldere groene water met op de achtergrond de Sloveense bergen van de Julische Alpen. Het water is vrij koud, dus echt lekker zwemmen zul je er niet denk ik, maar de omgeving nodigt je wel uit om hier even een kijkje te nemen. De bergen op de achtergrond zijn echt adembenemend mooi. Loop in een kwartier een rondje om het meer of wandel ook gelijk naar de naastliggende rivier Pisniča. Als je de beste ervaring bij het meer wilt, ga dan ’s morgens vroeg. Er komen hier namelijk best veel dagjesmensen, waardoor wij het er overdag minder speciaal vonden, dan ’s morgens vroeg. Zet ook zeker de bronzen Zlatorog op de foto, de mythische steenbok met zijn gouden hoorns. Rijd je naar de Vršičpas of kom je er net vandaan, dan is dit prachtige meer een mooie stop.

Kranjska Gora Lake Jasna

3. Zelenci natural reserve

Lake Jasna kun je prima combineren met een kort bezoekje aan het práchtige Zelenci natural reserve. Dit natuurreservaat is echt maar heel klein, dus langer dan een halfuur hoef je hier niet voor uit te trekken. Vanaf de (gratis) parkeerplaats loop je slechts een paar minuten over het wandelpad en dan ben je al bij het meertje. Het smaragdgroene meer ligt in een moeras en is ongelofelijk helder. Als je naar de bodem kijkt, zie je steeds water uit de grond omhoog borrelen. Dit meer is namelijk de bron van de Sava Dolinka, de langste rivier van Slovenië. De watertemperatuur is hier trouwens in alle seizoenen slechts 6 graden. Aan het eind van de vlonder staat een uitkijktorentje waarvandaan je mooie foto’s kunt nemen van de ander die op het houten platform staat. Het is echt een prachtige plek vlakbij de doorgaande weg, waardoor je het makkelijk kunt bezoeken. Tip: ’s morgens vroeg of eind van de middag is het er het minst druk. Aanrader!

Zelenci natural reserve Slovenië
Zelenci natural reserve Slovenië

4. Laghi di Fusine

Ik geef je hier 8x toffe tips om te doen in de buurt van Kranjska Gora, maar omdat Kranjska Gora vlakbij Italië ligt, kun je makkelijk een keer de Laghi di Fusine bezoeken die je in Italië vindt. Want wat een waanzinnig gave plek is dit ook weer. Laghi di Fusine bestaat uit twee meren: Lago di Fusine inferiore en Lago di Fusine superiore. Op de achtergrond schitteren de Sloveense bergen met centraal in het midden de machtige Mangart.

Lago di Fusine inferiore

Bij dit eerste meer vind je naast de weg verschillende (gratis) parkeerplekken. Je kunt hier gelijk naar het meer lopen en genieten van het prachtige blauw water. Er zijn twee restaurantjes waar je lekker even kunt zitten en kunt genieten van het waanzinnige uitzicht. Natuurlijk loop je vervolgens een rondje om dit mooie meer. Daarna pak je weer de auto om naar het tweede meer te gaan of je loopt er gewoon naartoe. Dit is namelijk maar een paar honderd meter lopen.

Laghi di Fusine

Lago di Fusine superiore

Bij het tweede meer vind je ook weer een gratis parkeerplaats, maar deze is veel groter. Je kunt dus hier ook je auto neerzetten. Goed, het tweede meer ziet er heel anders uit dan het eerste meer. Veel groener eigenlijk. Helaas hadden wij geen tijd om om het meer te lopen, maar ik zou het je zeker aanraden. Het uitzicht op de bergen erachter is echt prachtig. Als ik er nu weer heen zou gaan, zou ik de wandeling om de meren allebei doen en combineren. Daarvoor kun je deze route gebruiken. De wandeling is nog geen 4,5 kilometer en heeft bijna geen hoogteverschillen. Een makkelijke manier dus om van dit mooie landschap en van deze bergmeren te genieten!

Laghi di Fusine

5. Vršičpas

Tussen Kranjska Gora en het dorpje Bovec ligt de Vršičpas, de hoogste bergpas van Slovenië. De weg zelf is heel mooi om te rijden en onderweg kun je ook op verschillende plekken uitstappen om te genieten van het natuurschoon of om een wandeling te maken. Het hoogste punt van de pas ligt op 1611 meter hoogte. Aan het begin van deze bergpas kom je de Russische kapel tegen. Deze kleine houten kerk herinnert aan de meer dan duizend Russische krijgsgevangenen die tijdens de aanleg van de weg stierven, veelal door lawines. Daarna slingert de weg in vele haarspeldbochten verder omhoog. Stap natuurlijk even uit op het hoogste punt en ik zou je zeker aanraden om vanaf daar de wandeling naar Slemenova Špica te doen (zie tip 6). Als je de hele Vršičpas rijdt neem dan ook een kijkje aan het eind bij de bron van de overbekende Sočarivier (Izvir Soče).

Vršič-pas Russische kapel

6. Slemenova Špica

Eén van de wandelingen die je vanaf de Vršičpas kunt maken is de hike naar Slemenova Špica. Heel wat dagjesmensen maken deze hike, waardoor het er misschien niet echt rustig is, maar de wandeling en de uitzichten vanaf de bergtop zijn echt ontzettend mooi! Je krijgt namelijk een panoramisch uitzicht over de Julische Alpen. Ook leuk: voor je zie je duidelijk het drielandenpunt Tromeja liggen (zie tip 1). Deze hike is echt een aanrader, dus check zeker deze blog voor meer informatie.

Slemenova Spica

7. Martuljekwatervallen

Op zo’n 5 kilometer afstand van Kranjska Gora vind je het dorpje Gozd Martuljek. Ook hier is de omgeving weer adembenemend: een groene vallei omgeven door hoge bergen en bossen. In Gozd Martuljek begint een leuke hike naar de prachtige Martuljek watervallen. Door een kloof wandel je gemakkelijk naar de eerste waterval. Daarna kun je je wandeling nog verlengen door door het bos naar de tweede waterval te klimmen. Ik schreef al eerder een blog over deze toffe hike, dus check ‘m zeker even.

8. Peričnikwatervallen

Er zijn in Slovenië ontzettend veel mooie watervallen te vinden. Ook de Peričnikwatervallen zijn heel tof om te bezoeken. Deze watervallen vind je vlakbij het dorpje Mojstrana. Vanaf de weg kun je de waterval al bewonderen, maar al met 5-10 minuten klimmen bereik je de onderste waterval. En het leuke is: je kunt áchter deze waterval lopen! Vanaf de eerste waterval is het ook mogelijk om nog verder omhoog te klimmen naar de bovenste waterval. Je kijkt hier dan uit op de onderste waterval en je kunt ook weer achter deze waterval lopen. Altijd leuk om zo’n leuke plek te bereiken zonder al te veel moeite te hoeven doen.

Extra tip:

Dit waren 8x toffe tips om te doen in de buurt van Kranjska Gora. Al de startpunten van deze tips (behalve natuurlijk de Vršičpas) kun je eenvoudig met je fiets bereiken. Er loopt namelijk een redelijk vlak fietspad door de vallei. Wij hebben bijna al deze dingen op de fiets bezocht, heel leuk! Het fietspad loopt sowieso van Mojstrana naar het Zelenci natuurreservaat. Haal bij het Tourist Information Center in Kranjska Gora het kaartje waarop alle fiets- en wandelroutes, bergtoppen, parkeerplaatsen, etc. aangegeven staan. Heel overzichtelijk en fijn! Veel wandelplezier gewenst!

Camping Spic bij Gozd Martuljek

Geen reacties

    Laat een reactie achter