Menu
Slovenië

Hike naar de Martuljek watervallen

Zgornji Martuljkov Slap

Het dorpje Gozd Martuljek ligt in het noorden van Slovenië, niet ver bij de Oostenrijkse grens vandaan. Gozd Martuljek ligt op een paar kilometer afstand van de bekende plaats Kranjska Gora en is vooral bekend van de hike naar de Martuljek watervallen. Een prachtige plek in het Triglav National Park en zeker de moeite waard!

Start van de wandeling

De parkeerplaats voor de start van de wandeling is schuin tegenover Camp Špik waar wij kamperen, ideaal! Het startpunt is op de parkeerplaats nét na de brug over de Sava. Eerst wandelen we via het weggetje vóór de parkeerplaats langs het elektriciteitstorentje naar het water van de Sava. Langs de rivierbedding staan tientallen steenmannetjes en op de achtergrond schitteren de Julische Alpen. Een heerlijke plek!

Gozd Martuljek
Gozd Martuljek

Eerste waterval: Spodnji Martuljkov Slap

Door de kloof wandelen we over een smal paadje verder langs het water van de Sava. Na een paar honderd meter heb je de mogelijkheid om ook een steenmannetje te bouwen langs de oever. Het is duidelijk te zien dat al vele mensen voor ons dat gedaan hebben. Daarna volgt een klein kort klimmetje naar de eerste waterval. Al 1,5 kilometer na de start bereiken we deze waterval. Dit is echt voor iedereen goed te doen. De waterval valt getrapt zo’n 60 meter naar beneden en is heel mooi om te zien. De waterval zie je gelijk vanaf het wandelpad en er is een klein plekje om te zitten en te genieten van de mooie natuur hier.

Sava
Sava

Op weg naar de tweede waterval

We lopen verder op het pad en vanaf nu zal het pad geleidelijk blijven stijgen. Na een paar honderd meter slaan we op de splitsing linksaf. Het wandelpad is trouwens bewegwijzerd met het bordje Zgornji Martuljkov Slap en met de rood-witte stippen. Onderweg naar de tweede waterval kun je ook het zijweggetje nemen naar Brunarica Pri Ingotu, waar je wat kunt eten en drinken. Aan het eind van dit weggetje vind je ook nog een kapel. Heen en terug is deze zijweg een kleine kilometer extra. Wij hebben dit niet gedaan, maar op de foto’s ziet het er wel mooi uit! Wij vervolgen onze wandeling door het bos naar het uiteinde van de kloof.

Tweede waterval: Zgornji Martuljkov Slap

Ongeveer drie kwartier na de eerste waterval bereiken we de tweede waterval die er totaal anders uitziet! Als we achter ons kijken zien we de kloof tussen de bergen en voor ons een kloof waar het water doorheen stroomt. De tweede waterval valt 100 meter naar beneden, maar je kunt dit niet in één keer helemaal zien. Je kunt namelijk nog dichterbij deze waterval komen: door de rotsen aan de linkerkant van de waterval te beklimmen met behulp van stalen pennen en staalkabels. Op internet lees je overal dat dit alleen voor professionele bergbeklimmers te doen is, maar dat is vrij overdreven. Als je een beetje bergervaring hebt is dit prima te doen. Het is ook echt leuk om te doen, want je komt daardoor aan de voet van de waterval die je daarna verder naar beneden ziet stromen. Ook kun je hier prima even lunchen. Aanrader dus!

Voor de terugweg volg je dezelfde route. De hike naar de Martuljek watervallen is niet zo heel druk en echt ontzettend leuk om te doen!

Zgornji Martuljkov Slap

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2018
Kilometers: 9,5 kilometer
Hoogtemeters: 470 meter
Hoogste punt: 1200 meter
Tijdsduur: 3 uur

Je kunt de wandeling hier downloaden.

Nog meer toffe watervallen in Slovenië zien? Check dan zeker deze blog!

2 Comments

 • Thom
  26 juni 2023 at 16:31

  Prachtige hike, echt aan te bevelen voor iedereen!! Helaas is bij de bovenste waterval een landslide geweest, waardoor een deel van het pad bedolven is en de staalkabel voor een deel mist. Maar ondanks dat je de laatste 50m moet missen, toch een prachtig uitzicht!

  Reply
  • Annemieke
   26 juni 2023 at 16:35

   Bedankt voor de toevoeging en je reactie! Gelukkig is de rest van de wandeling wel begaanbaar, want het is inderdaad een prachtige hike!

   Reply

Laat een reactie achter