Menu
Slovenië

10x mooie watervallen in Slovenië

Watervallen Slovenië Virje

Slovenië is zo’n mooi, veelzijdig land! Je vindt er schitterende bergen, mooie kloven en ontzettend veel watervallen. In deze blog zet ik 10x mooie watervallen in Slovenië voor je op een rijtje. Ze zijn erg divers en zijn ook op verschillende plekken in het land terug te vinden. Geniet mee!

Peričnik-waterval

Op zo’n 20 minuten rijden vanaf de Karawankentunnel vind je de Peričnik-waterval. Deze waterval is 52 meter hoog en het leuke is dat je er achterlangs kunt lopen! Je parkeert je auto of fiets bij het startpunt en klimt dan in 5-10 minuten naar de waterval toe. Het spettert er flink! Je ziet dan ook duidelijk het pad achter de waterval lopen. Zeker even doen, het is een leuke ervaring! Het kan een beetje glad zijn door het water, maar het is niet echt gevaarlijk. Klim daarna nog zeker weer zo’n 10 minuten omhoog, dan ga je naar het bovenste gedeelte van de waterval. Hier kun je ook weer achter de waterval lopen, maar je hebt ook mooi uitzicht op het onderste gedeelte waar je net was. Heel tof!

Watervallen Slovenië Pericnik

Martuljek-watervallen

Onder de berg Špik vind je de twee mooie watervallen van Martuljek. Op een paar minuten fietsafstand van Camp Spik vind je het startpunt naar deze watervallen. Het startpunt is op de parkeerplaats nét na de brug over de Sava. Je loopt al vrij snel langs de rivierbedding waar tientallen steenmannetjes staan. Dan gaat de route over een wandelpad door het bos en bereik je al na een paar minuten de eerste waterval. Erg mooi! Je vervolgt daarna aan de rechterkant van de waterval het pad, waardoor je uiteindelijk van bovenaf zicht hebt op de waterval. Je kunt daarna terug naar het startpunt, maar ik raad je aan om door te wandelen naar de tweede waterval. Die is echt spectaculair! Je wandelt door het bos en je volgt gewoon de rood-witte stippen. Na zo’n drie kwartier bereik je de tweede waterval, die in trapjes naar beneden valt. Het is ook mogelijk om vanaf daar over de rotsen met behulp van een ketting omhoog te klimmen naar de voet van die tweede waterval. Het is echt heel gaaf om dat te doen en een echte aanrader! Daarna wandel je door het bos dezelfde route weer terug naar het beginpunt. Een uitgebreidere blog van deze hike vind je hier.

Slap Virje

Vanaf het bekende Sloveense dorp Bovec rijd je binnen tien minuten naar een heel klein parkeerplaatsje bij Slap Virje (slap = waterval). Vanaf de parkeerplaats ben je na vijf minuten lopen bij de waterval. Virje is echt een mooie waterval en de omgeving is anders dan bij andere watervallen. De rivier Giljun valt hier vanaf een hoogte van 12 meter naar beneden en het water aan de onderkant van de waterval heeft een schitterende groene kleur. Je mag hier zwemmen in het water, maar het is er wel ontzettend koud! Een leuke waterval om te bezoeken als je bij Bovec in de buurt bent.

Watervallen Slovenië Virje

Slap Boka

Als je van hiken houdt (en dat doen wij…) kun je heel goed hiken van Slap Virje naar Slap Boka. Deze mooie route gaat door het bos en door weilanden naar Slap Boka toe. Het is ook mogelijk om te parkeren in de buurt van Slap Boka. Het is vanaf de brug dan ongeveer 10-15 minuten lopen. Deze waterval is de machtigste van Slovenië en valt van een hoogte van 144 meter. Heel indrukwekkend! Vanaf het uitkijkplatform kom je niet echt in de buurt, maar het is wel een must-see als je bij Bovec in de buurt bent.

Watervallen Slovenië Boka

Slap Kozjak

Vlakbij Kobarid ligt de bijzondere waterval Kozjak. Na de Napoleonbrug aan de rand van Kobarid zie je bijna gelijk aan je rechterhand een parkeerplaats. Aan de overkant van de weg loop je vervolgens eerst over de onverharde weg, dan langs de Soča-rivier en tot slot door het bos langs een stromend riviertje. De route zelf is al ontzettend leuk en mooi! De hele weg is bewegwijzerd en is 3,5 kilometer lang. Goed te doen voor iedereen dus. Vlak voor de waterval wordt de kloof steeds smaller en het laatste stukje loop je over houten paden en bruggetjes. Aan het eind van de kloof valt de waterval door een rotsspleet naar binnen. Het water ziet er wit uit en komt terecht in een blauwgroene poel. Erg mooi!

Šunikov vodni gaj

Dit is nou eens echt een verborgen plekje langs de Soča rivier, zo mooi! De hele route is maar twee kilometer lang, maar door deze kleine kloof zie je allemaal kleine watervalletjes. De sfeer is heel sereen en vredig en er zijn bijna geen toeristen. Het pad gaat eerst langs de rechterkant van het water, dan steek je over via een leuk bruggetje en loop je aan de andere kant weer terug. Het is echt een heerlijk plekje en ik raad je echt aan om hier een kijkje te nemen!

Watervallen Slovenië Sunikov vodni gaj

Slap Savica

Bij het meer van Bohinj is één van de bekendste watervallen van het land te vinden: de Savica. Vanaf de parkeerplaats loop je zo naar de entree toe, waar je een klein bedrag betaalt om binnen te komen. Daarna is het nog geen kwartier lopen voor je bij de waterval bent. Aan het eind van het pad is een uitkijkplatform, want je kunt niet bij de voet van de waterval komen, omdat daar een hek staat. Als je ’s ochtends vroeg komt, staat er totaal geen rij en kun je door het hek heen mooie foto’s maken van deze bekende waterval. Slap Savica komt uiteindelijk uit in het meer van Bohinj. Een bezoek aan Slap Savica is goed te combineren met de hike naar de Triglav Lakes Hut.

Watervallen Slovenië Savica

Slap Šum

Aan het einde van de zéér bekende Vintgarkloof bij Bled vind je de Šum-waterval. Eerst kom je uit op een brug boven de waterval. Daarna loop je naar rechts, langs de souvenirwinkel naar beneden, vervolgens steek je links het water over en ga je gelijk weer naar links. Zo kom je dus uit aan de andere kant van het water en zie je de Šum-waterval voor je. Mooi!

Slap Mostnica

Aan het eind van de Mostnicakloof kun je nog verder omhoogklimmen en wandelen tot je uitkomt bij de waterval Mostnica. In deze blog lees je alles over deze hike! Vlak voor de waterval kun je lekker even bijkomen op het terras van de Voje-hut. Daarna is het nog 5-10 minuten lopen voor je 21 meter hoge Mostnicawaterval bereikt.

Watervallen Slovenië Mostnica

Slap Rinka

Logarska Dolina is een waanzinnig mooie vallei in Slovenië. Om de vallei met de auto in te rijden, moet je betalen, dus ik zou lekker gaan fietsen of wandelen daar. Er lopen genoeg mooie routes door de vallei heen. Aan het eind van de vallei, na 7 kilometer, vind je de parkeerplaats voor Slap Rinka. Dit is een mooie waterval die vanaf een hoogte van 105 meter van de rotsen valt. Aan het eind van de zomer valt er niet zoveel water meer naar beneden, maar het is wel de moeite waard om een bezoekje te brengen. Naast de waterval ligt een hut waar je lekker wat kan eten en drinken en waarvandaan je mooi uitzicht van boven hebt op de waterval. Aanrader!

Watervallen Slovenië Rinka
En… welke waterval zou jij graag eens bezoeken?

3 Comments

 • Lisa
  19 juli 2021 at 21:15

  Wat een handige en leuke blog dit! Liggen deze watervallen soms ook in Nationale Parken? Of zijn deze allemaal vrij toegankelijk?

  Wij gaan bijna op reis en willen het échte toerisme proberen te ontwijken.

  Reply
  • Annemieke
   19 juli 2021 at 21:20

   Hoi Lisa, dankjewel! Veel van deze watervallen kun je gratis bezoeken. Alleen voor Slap Savica, Slap Sum (want die hoort bij de Vintgarkloof) en Slap Mostnica (want die hoort bij de Mostnicakloof) betaal je een klein bedrag entree. Het (enige) nationale park van Slovenië, Triglav National Park, is overigens ook vrij toegankelijk. Het is er prachtig!!
   (Trouwens, als je naar Bled gaat, bezoek dan ook de Pokljuka-kloof. Daar komt deze week een blog van online en daar is het ook totaal niet druk!)

   Reply
 • […] is een land vol prachtige natuur. Naast het feit dat er zoveel mooie watervallen zijn, zijn er ook heel veel mooie kloven te bewonderen. De één groter, drukker en bekender dan de […]

  Reply

Laat een reactie achter