Menu
Noorwegen

Hike langs de vier watervallen van Husedalen

Sotefossen

Er zijn ontzettend veel watervallen in Noorwegen. De één nog mooier dan de ander. Deze blog gaat over de hike langs de vier watervallen van Husedalen. De wandeling wordt genoemd als één van de mooiste van Noorwegen! Zelfs op een bewolkte en regenachtige dag is het nog de moeite waard. Tip: vooral aan het begin van de zomer zal dit een geweldige hike zijn, omdat de watervallen dan nog veel groter zijn. Desondanks hebben wij ook genoten van deze prachtige wandeling. Lees er hier alles over!

Start van de hike en Tveitafossen

Eigenlijk begint deze hike bij de kerk in Kinsarvik. Wij hadden het geluk om in de heerlijke tweepersoonskamer van Huse Gjestegard te verblijven, waardoor we al eerder verder op de route zaten. Het eerste stuk gaat over een weg die langs een school, kartbaan en helikopterplatform leidt. Het schijnt ook mogelijk te zijn om bij het helikopterplatform je auto te parkeren. Vanaf het helikopterplatform stroomt het water van de Kinso rechts naast je. Vervolgens ben je na twintig minuten lopen bij de waterkrachtcentrale van de Kinso. Rechts van de waterkrachtcentrale ligt gelijk de eerste waterval: Tveitafossen. Als je vanaf het centrum van Kinsarvik bent komen lopen heb je er nu ongeveer vier kilometer op zitten. De eerste waterval is vooral heel breed. Links van de waterval zie je een pijpleiding omhooglopen. Die volgen we hierna.

Nyastølfossen

We nemen het pad langs de pijpleiding omhoog voor het vervolg van onze wandeling. Dit stuk is echter wel best steil. Het is ook mogelijk om het weggetje aan de linkerkant van de centrale te volgen. Dit gaat veel geleidelijker, waardoor het makkelijker lopen is. Goed, wij nemen dus het steile pad en vinden dit helemaal niet erg. Zo stijgen we tenminste lekker snel! Na een tijdje bereiken we een klein stuwbekken van de waterkrachtcentrale en staan we boven de eerste waterval. Vervolgens gaat het pad (redelijk steil) door een mooi loofbos over rotspaden naar de tweede waterval, die we na een halfuur bereiken. De Nyastølfossen is schitterend! Hij staat ook niet voor niks in de top 100 van de mooiste watervallen ter wereld! De rivier valt hier met donderend geraas naar beneden van 115 meter hoogte. Heel indrukwekkend!

Nyastolfossen

Nykkjesøyfossen

Het wandelpad blijft verder stijgen door het mooie dennenbos. Het is niet echt zwaar, maar soms wel steil. Gelukkig is de hele route goed aangegeven met de geschilderde rode T’s. Na ongeveer een klein uur komen we uit bij de derde waterval van deze wandeling: de Nyykjesøyfossen. Deze valt van een hoogte van 60 meter. Links van de waterval heb je een groot grasveld met enkele hutjes (en wc’s) waar je heerlijk kunt picknicken. Het is jammer dat het zo regent, want hier hadden wij ook best even willen zitten. Wat een fantastisch plekje is dit!

Nykkjesoyfossen

Søtefossen

Vervolgens klimmen we links van de waterval omhoog over de rots. Al snel lopen we daarna alleen nog maar over kale rotsen. Eerst staan er nog wel bomen om ons heen, maar na een uur wordt dat steeds minder. Daarna lopen we alleen nog maar over kale, gepolijste rotsen en zien we al snel de vierde waterval (Søtefossen) verschijnen. Eerst zien we slechts het bovenste gedeelte van de waterval, maar hoe hoger we komen hoe meer we zien van de waterval die uit twee delen bestaat. Wauw! We moeten wel goed opletten tijdens het lopen, want de regen zorgt ervoor dat we snel uitglijden over de gladde rotsplaten. Het wandelpad stopt eigenlijk niet, want het leidt naar de Hardangervidda, het grootste bergplateau van Europa. We proberen zo ver mogelijk omhoog te lopen, want het uitzicht wordt steeds mooier. We staan al ruim boven de 700 meter en zien de waterval in twee delen naar beneden vallen vanaf een hoogte van 246 meter. Heel indrukwekkend! Achter ons zien we in de verte het Hardangerfjord liggen. Wat een aanrader is deze hike!

Sotefossen

Terugweg

Omdat de wandeling dus niet echt een eindpunt heeft, beslissen we dat we weer terug zullen gaan als ongeveer even hoog zijn als de waterval. We weten namelijk dat het nog een flink eind teruglopen is en we zijn al meerdere uren onderweg. Het is lekker glibberig op de rotsen, maar uiteindelijk komen we er wel. Het laatste stuk lopen we nu niet langs de pijpleiding, omdat dat veel te glad is, maar we lopen over het gewone weggetje. Totaal verregend, maar zeer voldaan komen we weer aan bij ons huisje. Wat is dit een geweldige wandeling zeg! Ooit willen we deze hike nog een keer doen, maar dan op een stralende dag. Als je ook in de buurt van Odda op vakantie bent, wandel dan zeker deze hike!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2017
Kilometers: ongeveer 12 kilometer
Hoogtemeters: tussen de 700 en 800 meter
Hoogste punt: ongeveer 800 meter
Tijdsduur: 5-6 uur

Je kunt de route hier downloaden.

Sotefossen

Geen reacties

    Laat een reactie achter