Menu
Noorwegen

Kjeragbolten: één van de tofste hikes van Noorwegen

Kjeragbolten hike

In Noorwegen kun je spectaculaire hikes maken, zoals bijvoorbeeld de Besseggen en naar de Preikestolen. De hike naar de Kjeragbolten hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Je wandelt naar een steen die op 984 meter hoogte tussen rotsen ingeklemd hangt. Onderweg heb je prachtig uitzicht op het Lysefjord en de bergen rondom dit fjord. Als je beschikt over een goede conditie is deze hike een absolute must do, want de hike naar Kjeragbolten is één van de tofste hikes van Noorwegen.

Hoe kom je bij de start van de hike?

Er zijn twee manieren om bij het startpunt Øygardstøl te komen. Wij verbleven in het dorpje Oanes aan het begin van het Lysefjord, een handige uitvalsbasis. Er liggen verschillende bezienswaardigheden aan het 42 kilometer lange Lysefjord, zoals de Preikestolen, de trappen van Flørli en de Kjeragbolten. De eerste manier om aan de andere kant van het fjord te komen waar de hike begint is de ferry vanaf Forsand te nemen naar Lysebotn. De andere manier is om weg 45 en daarna de Fv500 te nemen. We besluiten deze laatste manier op de terugweg te doen en de ferry te nemen op de heenweg. Al om tien over zes ’s ochtends nemen we de ferry, want we hebben gelezen dat de hike naar de Kjeragbolten heel druk kan worden. De boottocht over het Lysefjord in het ochtendlicht is echt práchtig. We varen onder de Preikestolen en Kjeragbolten door en komen na bijna anderhalf uur aan in Lysebotn. Daarna rijden we over de Lysevegen in 27 haarspeldbochten 800 meter omhoog naar het startpunt van de hike. Deze dag begint goed!

De eerste twee beklimmingen

De hike naar de Kjerag en Kjeragbolten bestaat eigenlijk uit drie beklimmingen. Het eerste klimmetje komen we al vrij snel na de start tegen. Dit is een steil, maar kort klimmetje. We kunnen gebruikmaken van kettingen, wat erg handig is. Gelukkig hiken we deze wandeling op een zonnige, droge dag, want als het regent is deze hike niet echt fijn om te doen. De rotsen zijn echt glad! Als we bovenaan ons eerste klimmetje zijn, hebben we al mooi uitzicht op de ronde bergen en rotsen rondom het Lysefjord. Erg mooi. Vervolgens dalen we af in een groene vallei waar een mooi pad doorheen loopt. De route is overigens goed aangegeven met de rode T’s op de rotsen en op de grond. Het stukje door de vallei is maar kort en daarna begint de tweede en steilste klim. We klimmen over rotsen zo’n 120 meter omhoog. Bovenaan hebben we weer een prachtig uitzicht.

Kjeragbolten hike
Kjeragbolten hike
Kjerag hike

De derde beklimming

Na de tweede klim dalen we eerst een stukje voor we aan de derde en langste klim beginnen. Het landschap is hier heel bijzonder en regelmatig zeggen we tegen elkaar dat het wel een maanlandschap lijkt. Na de laatste klim lopen we namelijk een heel eind over een groot rotsplateau. Het waait ongelofelijk hard deze dag en er is niks om aan vast te houden, dus we ploeteren lekker tegen de wind in. De uitzichten maken echter alles goed. Wat een waanzinnige omgeving! Na een klim van zo’n 200 meter komen we aan op de berg Kjerag.

Kjeragbolten hike
Kjeragbolten hike

Kjeragbolten

Op de Kjerag komen we een hele grote steenhoop tegen die ons de weg wijst naar de Kjeragbolten. We kunnen gewoon de rode T’s blijven volgen en na wat kleine klimmetjes en afdalingen komen we dan aan bij de Kjeragbolten. Omdat wij nog vroeg zijn staat er geen lange rij om dé beroemde foto te maken op de steen. Wees wel voorzichtig, want de steen hangt op 984 meter hoogte en één misstap kost je je leven. Nog een tip uit eigen ervaring: stap rustig op de steen, zeker als het hard waait, want anders denken de omstanders dat je van de steen valt en heb je later nog nachtenlang nachtmerries (haha, echt!). Op de plek waar je moet wachten om een foto te kunnen maken, zie je goed in de verte het water onder je liggen. Heel gaaf!

Kjeragfossen

Kjeragfossen

Aan de rechterkant van de Kjeragbolten lopen we op het grote rotsplateau van de Kjerag naar het eindpunt toe. We hebben hier heel goed zicht op het Lysefjord én op de 715 meter hoge waterval Kjeragfossen. Een prachtige plek om bij de massa toeristen vandaan even tot rust te komen. Je hebt kans dat de waterval in de zomer opgedroogd is, maar wij hadden het geluk om toch nog wat water te zien.

Kjeragfossen

Terugweg

Na een lange rustpauze wandelen we dezelfde weg weer terug en genieten we nogmaals van deze mooie hike. Natuurlijk zijn er ook weer wat klimmetjes op de terugweg, maar al met al gaat het vrij vlot. We trakteren onszelf in het restaurant Øygardstøl op iets lekkers, terwijl we ondertussen uitkijken op de Lysevegen en het Lysefjord. Onze conclusie over de Kjeragbolten: één van de tofste hikes van Noorwegen!

Lysefjord Kjerag hike

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2017
Kilometers: 11 kilometer
Hoogtemeters: 800 meter
Hoogste punt: 1020 meter
Tijdsduur: 5-6 uur

Bron: www.visitnorway.nl

De route kun je hier downloaden. Hike deze wandeling niet als het erg mistig is of hard regent, het wordt dan te gevaarlijk. En op een mooie zonnige dag heb je natuurlijk ook de mooiste uitzichten!

2 Comments

 • Mirjam
  4 februari 2021 at 16:28

  Zo mooi Annemieke, deze tips zijn waardevol. Hopelijk kunnen we ergens deze zomer ook een aantal van deze wandelingen maken! I hope so….
  Prachtige foto’s, ik wil ook!

  Reply
  • Annemieke
   6 februari 2021 at 16:33

   Dankjewel!! Leuk om te horen. Hopelijk is het inderdaad gewoon mogelijk om naar Noorwegen te gaan in de zomer. Zo mooi daar!

   Reply

Laat een reactie achter