Menu
Noorwegen

Hike over de Besseggen

Besseggen ridge

De allereerste blog op Hiken is tof gaat over één van de mooiste (en populairste) hikes van Noorwegen. In het gebied Jotunheimen ligt de bergkam Besseggen. Dit is een schitterende bergkam met ongelofelijke uitzichten op de wijde omgeving van de Jotunheimen. De wandeling is absoluut de moeite waard, maar zeker niet te onderschatten. Ben je benieuwd naar dit pareltje? Hieronder lees je er alles over.

Gjendesheim

We starten onze wandeling ‘s morgens vroeg in Gjendesheim. Vanaf Gjendesheim nemen we de boot naar het startpunt Memurubu. Van tevoren hebben we kaartjes geregeld, zodat we zeker konden zijn van een plekje. Probeer dit wel op tijd te doen, want de vroege tijden zijn al snel bezet. De boottocht is al ontzettend mooi en erg leuk, omdat je steeds de bergen naast je ziet waarop je straks gaat lopen. Zo weet je alvast een beetje wat je te wachten staat! Wij hadden op dat moment nog bijna geen wandelervaring, dus ik zag er aardig tegenop, haha… Wist je trouwens dat het Gjendemeer al op 934 meter hoogte ligt? Na ongeveer 20 minuutjes varen kom je dan aan bij het echte startpunt van de wandeling.

Eerste klim

Na ongeveer 20 minuutjes varen kom je dus aan bij het startpunt Memurubu. Er staat ons een leuke verrassing te wachten, want we mogen in de eerste paar kilometer gelijk 500 meter stijgen. Het is flink zweten, maar na ruim een uur bereiken we het eerste uitkijkpunt op 1500 meter. Dat valt niet tegen! We zien gletsjers, besneeuwde toppen en prachtige meren. 

Besseggen hike
Besseggen hike
Besseggen hike
Besseggen hike
Besseggen hike
Besseggen hike
Bessvatnet

We lunchen met uitzicht op het fotogenieke Knutshoe en het mooie Gjendemeer. Wat een schitterende plek! Na dit uitkijkpunt dalen we weer een stukje en komen we langs een punt waar we aan beide kanten een meer zien liggen. Ze verschillen echter bijna 600 meter in hoogte. Heel gaaf om te zien! Na wat kortere stijgende en dalende stukken komen we aan bij de voet van de Besseggen bergkam. Links van ons ligt het diepblauwe meer Bessvatnet, wat een totaal andere kleur heeft dan het Gjendemeer aan de andere kant. Wauw! Ook deze meren verschillen maar liefst honderden meters in hoogte. We hebben nu zeven kilometer gewandeld en voor ons zien we dus eindelijk de graat. We moeten nu 350 meter steil omhoog klauteren. 

Besseggen hike
Besseggen hike
Besseggen

Wat zijn we blij dat we vanaf Memurubu de wandeling lopen! Omdat het echt klauteren is, gaat het stijgen eigenlijk heel vlot. Soms moeten we wachten op dalende mensen, maar de meesten lopen dezelfde route als wij. Als je deze wandeling op net zo’n zonnige dag loopt als wij deden, is het wel erg druk op de graad. Je moet dan wel achterom kijken voor uitzichten op de besneeuwde bergen, maar het is zeker veiliger! Wat waanzinnig om hier te wandelen zeg. We genieten met volle teugen van de fenomenale uitzichten. Na het beklimmen van de Besseggen is er na nog zo’n 100 meter stijgen een hele grote steenhoop te zien: het hoogste punt van de wandeling met de naam Veslefjellet op 1743 meter hoogte. 

Besseggen hike
Besseggen hike
Besseggen uitzicht
Veslefjellet Besseggen
Terug naar Gjendesheim

Na het bereiken van het hoogste punt gaat de route eerst geleidelijk, maar later vrij steil naar beneden. Met mijn te kleine wandelschoenen was dat best pijnlijk, haha. Aan het begin van de afdaling lijk je wel in een andere wereld te lopen. Het had wel wat weg van een stenenwoestijn. Ook tijdens het dalen kun je weer zo mooi alle kanten uitkijken. Deze tocht is de inspanning dubbel en dwars waard.  

Veslefjellet Besseggen
Veslefjellet Besseggen
Veslefjellet Besseggen
Veslefjellet Besseggen
Conclusie

De tocht is met zijn 1100 hoogtemeters en 14 kilometer best pittig. De meeste wandelaars doen er 6 tot 8 uur over. Ik zou deze wandeling niet direct aanraden als je hoogtevrees of heel weinig wandelervaring hebt. Ook is het echt verstandig om de wandeling te doen in mooi weer. Het is dan zeker drukker, maar deze wandeling is gevaarlijk in regen/mist. Als je beschikt over een beetje goede conditie en veel energie moet je deze hike echt doen. Hij is zo tof! 

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2017
Kilometers: 14 kilometer
Hoogtemeters: 1100 meter
Hoogste punt: 1743 meter
Tijdsduur: 6-8 uur

Je kunt de route hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter