Menu
Noorwegen

Hike naar de Buarbreen gletsjer

Norway Buarbreen hike

Een paar kilometer bij Odda vandaan begint de hike naar de voet van de Buarbreen gletsjer. De hele wandeling zie je de gletsjer voor je en uiteindelijk sta je aan de voet. De hike zelf is populair, maar ontzettend leuk om te doen. Lees er hier alles over!

Start in Buer

Vanaf Odda is het enkele kilometers rijden naar de parkeerplaats voor Buarbreen die we in Buer vinden. Odda is vooral bekend omdat het niet ver bij de beroemde waterval Latefossen vandaan ligt. Bij Buer vinden we een paar rode boerderijen, maar ook gelijk een waterval. Het uitzicht is hier al mooi. Je hoort overal water en je ziet om je heen de bergen en voor je de gletsjer. Naast de parkeerplaats vinden we het eerste bordje voor de hike.

Buarbreen gletsjer

Door het bos en langs de rivier

Nadat we de mooie rode boerderij zijn gepasseerd wandelen we eerst door het bos. Het pad is enorm modderig, want het heeft hier de afgelopen dagen veel geregend. We hoeven hier nauwelijks te stijgen en na een kilometer komen we aan bij de rand van de rivier. Hier zijn ontelbare steenmannetjes gebouwd. We volgen een klein stukje de rivier voor we weer in het bos gaan. Het stijgen begint dan eigenlijk pas.

Via bruggetjes en touwen omhoog

We lopen door het modderige bos verder omhoog. Af en toe moeten we via stenen door een riviertje lopen of via bruggetjes oversteken. Niet lang daarna zien we het eerste touw langs de rotsen. Vanaf nu moeten we ons soms omhoog trekken over de rotsen via een touw. Dit is echt prima te doen en zeker niet moeilijk, maar natuurlijk wel erg leuk! Achter ons raast namelijk de rivier vol smeltwater kolkend naar beneden. Heel tof! We stijgen een paar honderd meter tijdens dit gedeelte en wandelen dus over vele bruggetjes en trekken onszelf omhoog via de touwen. Soms moeten we een beetje klimmen op handen en voeten. Een leuk avontuur dus!

Norway Buarbreen hike

De voet van de Buarbreen gletsjer

De hele route is overigens goed aangegeven en het is echt niet mogelijk om te verdwalen. Ook zien we dus de gletsjer steeds voor ons. De Buarbreen gletsjer is een zijarm van de grote Folgefonnagletsjer. Aan het eind van de hike komen we aan bij de onderkant van de gletsjer. De blauwe kleuren van het ijs kunnen we heel goed zien en zijn altijd zo mooi om te zien! Overal om ons heen is smeltend water en zien we riviertjes stromen. Er zijn genoeg grote rotsen om op te gaan zitten en van het uitzicht te genieten. Achter ons zien we goed de vallei waar we doorheen omhoog gelopen zijn met daarachter een stukje van het meer Sandvevatnet. Prachtig! Deze wandeling duurt niet te lang, maar is ontzettend leuk om te doen. In de zomer kan het er vrij druk worden, maar op een bewolkte dag in de zomer vonden wij het goed te doen. Een aanrader!

Norway Buarbreen gletsjer
Norway Buarbreen gletsjer

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2017
Kilometers: 5,5 kilometer
Hoogtemeters: 420 meter
Tijdsduur: 2-3 uur

Je kunt de hike naar de Buarbreen gletsjer hier downloaden.

Norway Buarbreen hike

Geen reacties

    Laat een reactie achter