Menu
Zwitserland

The Five Lakes Hike bij Zermatt

Stellisee

De Matterhorn is één van de meest iconische bergtoppen van de Zwitserse Alpen. Vanuit het bergdorp Zermatt kun je fantastische hikes maken met uitzicht op de Matterhorn. The Five Lakes Hike bij Zermatt is er daar één van en brengt je naar vijf (heel) verschillende meren, vanwaar je steeds een prachtig uitzicht hebt op de Matterhorn en de omringende bergen. De route is goed aangegeven en zeer toegankelijk voor iedereen. Daarom is het één van de bekendste wandelingen en dus vrij druk, maar daar staan wel spectaculaire uitzichten tegenover.

Hoe kom je er?

In Zermatt nemen we ’s morgens vroeg de ondergrondse metro naar Sunnegga. Omdat we in het gelukkige bezit zijn van een Peak Pass, gaat alles lekker snel en hoeven we niet te wachten bij de ticketverkoop. Al binnen een paar minuten staan we bij het station van Sunnegga op 2288 meter hoogte. Hier zullen we aan het eind van de wandeling ook weer terugkomen. Vanaf Sunnegga nemen we de kabelbaan naar Blauherd. De hike begint bij het station van Blauherd op 2571 meter hoogte. Direct vanaf het begin heb je al schitterend uitzicht op de Matterhorn.

Matterhorn

Stellisee

Als we vertrekken vanaf Blauherd komen er een paar dikke wolken opzetten. Gelukkig trekt het al snel helemaal open en kunnen we echt van start gaan. Binnen twintig minuten komen we al aan bij het eerste meer: Stellisee (op 2537 meter hoogte). Dit is één van de bekendste meren en dat is heel begrijpelijk. Je ziet namelijk de Matterhorn prachtig weerspiegeld in het meer! Als je vroeg in de ochtend komt is het er nog niet vreselijk druk en heb je meer kans dat het water nog glad is. Ook is het een prachtige plek om de zonsopkomst of zonsondergang te bewonderen.

5 lakes hike
Stellisee
Stellisee
Stellisee view

Grindjisee

Na de Stellisee daal je verder naar beneden naar de volgende meren. We hebben schitterende uitzichten en kunnen ver onder ons ook al de Moosjisee zien liggen. Het eerstvolgende meer is vervolgens de Grindjisee. Dit meer ligt op 2324 meter hoogte en heeft een heel ander karakter dan de Stellisee. De Matterhorn piept hier tevoorschijn achter en boven de lariksen, die het meertje omgeven. Omdat het meer zo klein is, kun je er makkelijk omheen lopen. Dit is ook echt een aanrader, want het uitzicht wisselt elke keer. Er liggen veel grote rotsblokken, waardoor het een heerlijke plek is om even te pauzeren. Ook zijn er veel verschillende soorten zeldzame bloemen te vinden.

Matterhorn
Grindjisee
Grindjisee

Grünsee

Vervolgens daalt het pad verder omlaag naar de Grünsee. De Grünsee ligt op 2300 meter hoogte. We zijn nu al over de helft van de wandeling. Veel mensen picknicken hier en sommigen zwemmen zelfs in het water. Uiteraard is het water erg koud, want het meer wordt gevoed door de omliggende bergbronnen. De Grünsee ligt in een kaal berglandschap, omdat dit vroeger een gletsjerlandschap was. Tegelijk zijn hier ook weer veel alpenbloemen en planten te bewonderen. Verder heb je prachtig uitzicht op de omringende vierduizenders. De bovenste punt van de Matterhorn is trouwens net te zien vanaf hier. Voor de liefhebbers is vlak naast de Grünsee ook een berghut te vinden.

5 lakes hike
Grünsee
Grünsee

Moosjisee

En we gaan weer verder… op naar het vierde meer: de Moosjisee op 2140 meter hoogte. Om er te komen wandelen wandelen we door een bos (hoewel, het is meer een pad tussen de bomen) en uiteindelijk langs het beekje Findelbach naar het meer toe. De Moosjisee is een kunstmatig meer, waarin water opgeslagen wordt dat gebruikt wordt voor het opwekken van elektriciteit en in de winter voor sneeuw op de pistes. Het water heeft een melkachtige blauwe kleur, omdat één van de bronnen van het meer het smeltwater van de Findelgletsjer is. De kleur van het water is bijzonder om te zien, maar het meer is eigenlijk mooier van bovenaf dan wanneer je ernaast staat.

Moosjisee
Moosjisee

Leisee

Vrij snel na de Moosjisee stijgt het pad om weer terug te gaan naar Sunnegga op 2288 meter hoogte. Het pad is echt gaaf, want we hebben prachtige uitzichten rondom. Het laatste stukje gaat wel snel, want we zijn met een kwartiertje al bij de Leisee. Waarschijnlijk hebben we een kortere weg genomen, want we zijn gelijk na het meer al omhooggelopen, terwijl je volgens de officiële route pas na een kilometer weer gaat stijgen. De Leisee is in ieder geval het laatste meer van deze wandeling en ligt vlakbij het bergstation Sunnegga en het bijbehorende restaurant. Leisee is vooral leuk als je met kinderen bent, want hier zijn speelfaciliteiten te vinden en je kunt in het meertje lekker zwemmen. Vanaf de Leisee is het nog een paar minuten omhoog lopen naar Sunnegga of je kunt met een shuttletreinkabelbaan in drie minuten omhooggaan.. lekker makkelijk!
Conclusie: een zeer toegankelijke en toch wel toeristische hike, maar met prachtige uitzichten op het hooggebergte! The Five Lakes Hike bij Zermatt is dus echt een aanrader voor iedereen die wil wandelen met uitzicht op de Matterhorn.

5 lakes hike
Leisee
Leisee

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2019
Kilometers: 9 kilometer
Hoogtemeters: 241 meter stijgen en 530 meter dalen
Hoogste punt: 2571 meter
Tijdsduur: inclusief fotostops en pauzes 3,5 tot 4 uur

Je kunt de Five Lakes Hike hier downloaden.

Stellisee Matterhorn

Geen reacties

    Laat een reactie achter