Menu
Zwitserland

7 toffe tips om te doen in en rond Zermatt

Matterhorn

Zermatt is één van de bekendste plekken in heel Zwitserland. Geheel begrijpelijk ook als je ziet welke bergen er allemaal in de omgeving liggen. Ondanks dat Zermatt niet een rustige plek is, is het wel heel tof om er eens naar toe te gaan en te genieten van al het moois! In dit artikel deel ik 7 toffe tips om te doen in en rond Zermatt, met daarbij natuurlijk de focus op mooie wandelingen.

1. Charles Kuonen Suspension Bridge

Hangbrug Randa

Een paar kilometer voor Zermatt liggen de dorpjes Randa en Täsch. De camping bij Randa is een goede uitvalbasis om de omgeving van Zermatt verder te ontdekken, zeker wanneer je in het bezit bent van een Peak Pass. Vanaf de camping gaat er een wandelpad naar de Charles Kuonen Suspension Bridge, oftewel: de hangbrug van Randa. Onderweg heb je uitzicht op de gletsjer bij Randa. De hangbrug is alleen wandelend bereikbaar na een flinke klim van bijna 2 uur, waardoor het er niet zo druk is. De hangbrug is de langste hangbrug ter wereld voor wandelaars. Met een lengte van bijna 500 meter hangt de voetgangersbrug 700 meter boven Randa en daardoor is hij echt indrukwekkend. Het uitzicht vanaf de brug is absoluut geweldig!

Vanaf Randa is het 4 kilometer wandelen met ruim 600 hoogtemeters naar de hangbrug.

Charles Kuonen Suspension Bridge
Charles Kuonen Suspension Bridge
Charles Kuonen Suspension Bridge

2. Furi Hängebrückenweg

Boven Zermatt is nog een hangbrug te vinden. Deze is een stuk kleiner dan de hangbrug bij Randa, maar hangt boven een voormalige gletsjerspleet. Een mooi plaatje! Vanaf Zermatt neem je de kabelbaan naar Furi. Vanaf Furi wandel je naar de hangbrug die een lengte heeft van 100 meter. Na het oversteken van de hangbrug wandel je via de Gletschergarten Dossen weer terug naar Furi. In de Gletschergarten zijn meerdere fijne picknickplekken. Aanrader: breid deze korte wandeling (3 kilometer, 138 hoogtemeters) uit met tip 3.

Zermatt hangbrug Furi

3. Gornerschlucht

De wandeling van hierboven is heel goed te combineren met een bezoek aan de Gornerschlucht. Vanaf Furi is het namelijk nog maar 2 kilometer wandelen (wel daal je flink wat meters) naar het einde van de Gornerschlucht. Je kunt er hier gewoon ingaan, want je betaalt dan gewoon aan de andere kant (CHF 5). De wandeling naar de Gornerschlucht is goed te doen en het is tof dat je zo gelijk een bezoek kunt brengen aan deze kloof. Wij waren er aan het einde van de dag, waardoor we bijna de enigen waren. Er loopt een mooi aangelegd pad boven het water en met een kwartier ben je aan de andere kant van de kloof. Ik zou een bezoek aan de Gornerschlucht altijd combineren met iets anders, want het is dus best klein. Maar het is zeker leuk om hier een kijkje genomen te hebben.

Zermatt Gornerschlucht
Zermatt Gornerschlucht

4. Hörnlihütte

De Hörnlihütte is een absolute aanrader als je de Matterhorn van heel dichtbij wilt bekijken. De Hörnlihütte ligt namelijk aan de voet van de Matterhorn op 3260 meter hoogte. De hike ernaartoe is adembenemend mooi en het uitzicht is fantastisch. Al eerder schreef ik hier een uitgebreide blog over, dus lees zeker het artikel over de hike naar de Hörnlihütte als je hier meer over te weten wilt komen.

Hörnlihütte hike

5. Gornergrat

Een andere toffe bezienswaardigheid in de omgeving van Zermatt is de Gornergrat, het prachtig gelegen eindstation van de Gornergratbahn. Je hebt hier op 3135 meter hoogte een panoramisch uitzicht op maar liefst 20 vierduizenders, waaronder natuurlijk de Matterhorn. Vanaf de Gornergrat kun je de tandradbaan weer terug nemen naar Zermatt, maar het is uiteraard veel leuker om (een stuk) te wandelen. De natuur is prachtig en je zult versteld staan van het mooie berglandschap. Wij wandelden van de Gornergrat naar Rotenboden en bezochten daarbij ook de Riffelsee. Zeker doen!

Gornergrat train
Gornergrat view hike

6. Five Lakes Hike

Zoals je al eerder hebt gemerkt in dit artikel is de Matterhorn de absolute trekpleister van Zermatt. Vanaf alle kanten heb je uitzicht op deze prachtige berg. Op een heldere dag is het een goed idee om de Five Lakes Hike te wandelen. Wij deden dit ook en genoten van het uitzicht op de Matterhorn. Tijdens deze hike wandel je naar vijf heel verschillende bergmeren, waarvandaan je steeds een geweldig uitzicht hebt op de Matterhorn. De route is heel goed aangegeven en daarom ook erg populair. Toch is de wandeling wel degelijk een aanrader. In het artikel over de Five Lakes Hike lees je alles over deze mooie hike.

Stellisee
Leisee

7. Klein Matterhorn: Matterhorn Glacier Paradise

Omdat wij in het bezit waren van de Peak Pass konden we ook de kabelbaan naar het Matterhorn Glacier Paradise nemen. Dat is wel een ervaring hoor! Het Matterhorn Glacier Paradise is recent gebouwd en geeft je een panoramisch uitzicht over maar liefst 38 vierduizenders en 14 gletsjers in de Zwiterse, Franse en Italiaanse Alpen. Ook de kabelbaan gaat over verschillende gletsjers, wat een heel nietig gevoel geeft. Hoewel we het stiekem toch wel lastig vonden dat al het natuurschoon is aangetast om dit allemaal te bouwen, genoten we wel van het uitzicht op het panoramaplatform (op 3883 meter hoogte!) en de kabelbaanrit. Als je in het bezit bent van de Peak Pass zou ik dus zeker weten een ritje naar al dit moois maken.

Matterhorn Glacier Paradise

Dit waren de 7 toffe tips om te doen in en rond Zermatt. En… wil jij al naar Zermatt toe? Ik wens je veel plezier!

2 Comments

 • Mirjam
  28 maart 2023 at 10:30

  Bedankt voor je mooie reisverslag en duidelijke tips en wat een prachtige foto’s. Kan niet wachten om zelf te gaan!
  thanks Annemieke.

  Reply
  • Annemieke
   28 maart 2023 at 10:57

   Bedankt voor je leuke reactie Mirjam!! Alvast heeel veel plezier gewenst in het mooie Zwitserland!

   Reply

Laat een reactie achter