Menu
Zwitserland

De panoramische top van Pic d’Artsinol in Val d’Hérens

Uitzicht Pic d'Artsinol

In het hart van de Alpen bevindt zich één van de mooiste valleien van Zwitserland: Val d’Hérens. In deze authentieke vallei kun je vele diverse wandelingen maken. De panoramische top van Pic d’Artsinol is een geweldige aanrader. Vanaf deze 2998 meter hoge berg zie je namelijk én de Matterhorn én het Mont Blanc-massief. Hoe gaaf! Verder heb je ongelofelijk mooie uitzichten op de andere bergen en het grootste stuwmeer van Europa: Lac des Dix. Lees hier alles over de hike naar de top van Pic d’Artsinol.

Stoeltjeslift naar La Chemeuille

Vanaf het gehuchtje Lana (boven Evolène) nemen we de stoeltjeslift naar La Chemeuille. Dit scheelt ons namelijk ruim 700 hoogtemeters, wat erg fijn is omdat we straks alsnog bijna 900 meter zullen stijgen. De stoeltjeslift ziet er erg oud uit en we zien vrijwel niemand hier omhooggaan. Tijdens de rit hebben we een prachtig uitzicht over het dal van Val d’Hérens. Ook zien we de machtige Dent Blanche hoog boven alles uit torenen. De stoeltjeslift gaat echt steil omhoog, dus het ontbreken van hoogtevrees is wel fijn hier. Als we bij La Chemeuille aankomen zien we rechts voor onze bestemming voor vandaag al liggen: Pic d’Artsinol. Bij het eindpunt van de stoeltjeslift ligt trouwens ook een restaurant met een geweldig uitzicht.

Stoeltjeslift Lana La Chemeuille
La Chemeuille

Naar de top van Pic d’Artsinol

Op 2132 meter hoogte begint onze wandeling naar de top van Pic d’Artsinol. Eerst lopen we over een breed pad, waarbij we zo’n 100 meter stijgen. Daarna wordt het pad smal en al snel lopen we tussen vele schapen door naar boven. Ondertussen zien we links van ons de gletsjer Vouasson, prachtig. Na een flinke klim komen we uit op de splitsing bij Col de la Meina. Hier zien we voor het eerst Lac des Dix met de stuwdam Grande Dixence ervoor die achter de bergkam lag. De dag hiervoor hebben we daar de Steinbock Höhenweg gelopen. Extra leuk dus dat we nu vanaf deze kant het grote stuwmeer kunnen bewonderen! Na de splitsing volgt een héle steile klim naar de top van Pic d’Artsinol.

Hike Pic d'Artsinol
Lac des Dix

Panoramisch uitzicht op de top

We zijn maar wat blij als we de top bereiken. Wat een geweldig panoramisch uitzicht hebben we op deze bijna 3000 meter hoge top. Niet normaal! Achter en diep onder ons ligt het Rhônedal met de stad Sion. Voor ons ligt de machtige Dent Blanche (4357 meter), waar we al eerder bij in de buurt liepen, toen we naar de voet van de gletsjer Ferpècle wandelden. En rechts van de Dent Blanche zien we gewoon de Matterhorn liggen, geweldig! Wat een geluk dat de wolken af en toe wegtrekken en dat we daardoor al dit moois kunnen zien. Rechts van ons ligt dus het stuwmeer Lac des Dix en rechts daarvan ligt tussen de Petit en Grand Combin het massief van de Mont Blanc. Wat een uitzicht! Het leuke is dat we bij de Petit Combin ook al gewandeld hebben, waardoor we dus heel veel herkennen. Deze top is absoluut de moeite waard!

Uitzicht Pic d'Artsinol op Lac des Dix
Pic d'Artsinol
Dent Blanche en Matterhorn
Uitzicht Pic d'Artsinol

Terug naar Lana

Via een andere route kunnen we terug wandelen naar La Chemeuille. De wandelbordjes geven dit duidelijk aan. We zijn precies op tijd terug bij de stoeltjeslift, want aan het begin van de middag hebben ze een uur pauze waardoor je de stoeltjeslift niet kunt nemen. We kijken nog één keer naar de top van Pic d’Artsinol voor we weer in de stoeltjeslift stappen. Tijdens het ritje genieten we voor de laatste keer van het uitzicht op het dorpje Evolène en de machtige bergwereld eromheen. Deze wandeling is een geweldige aanrader!

Glacier de Vouasson
Dent Blanche Val d'Hérens

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2019
Kilometers: 13 kilometer
Hoogtemeters: 870 meter
Hoogste punt: 2998 meter
Tijdsduur: 4 uur

Je kunt de route van La Chemeuille naar Pic d’Artsinol hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter