Menu
Zwitserland

Hike van Männlichen via Lauberhorn naar Kleine Scheidegg

Afdalen langs de Jungfrau

Grindelwald is een plaats met ongekend veel wandelmogelijkheden. Van rustige wandelingen tot tochten op grote hoogte, alles is mogelijk. Bij elke hike heb je een prachtig uitzicht op het beroemde bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau. Bergen rond de 4000 meter hoog, dus een waanzinnig decor om in te wandelen. Kleine Scheidegg is één van de beroemdste treinstations ter wereld, gelegen in dit ontzettend mooie landschap. De hike van Männlichen via de Lauberhorn naar Kleine Scheidegg is dan ook een grote aanrader.

Met de kabelbaan naar Männlichen

Achter onze camping in Grindelwald vertrekt de (vernieuwde) kabelbaan naar Männlichen. Het is ook mogelijk om vanuit Wengen, dat boven Lauterbrunnen ligt, met een kabelbaan Männlichen te bereiken. De route naar Männlichen vanaf Grindelwald Grund is heel mooi. We zoeven langzaam langs de Eiger omhoog naar 2222 meter hoogte. De afgelopen twee dagen is het vrij koud geweest, waardoor er hartje zomer allemaal verse sneeuw ligt op de toppen om ons heen. Prachtig! We stappen na zo’n twintig minuten uit onder een strakblauwe lucht in de frisse lucht op 2222 meter hoogte. Wat een uitzicht hier! We kijken van bovenaf neer op Grindelwald aan de ene kant, Lauterbrunnen aan de andere kant en recht voor ons het machtige bergtrio. Fantastisch!

Grindelwald
Vallei Lauterbrunnen
Grindelwald

Royal Walk Männlichen

Bij het bergrestaurant hier vind je een groot terras en wat speeltoestellen. Het is er vrij druk, omdat je dus vanaf twee kanten eenvoudig bij Männlichen kunt komen. Nadat we de kabelbaan uitgestapt zijn, zetten we dan ook gelijk koers naar de Royal Walk aan de rechterkant van het restaurant. De Royal Walk is een wandeling van 1 kilometer naar de top (2342 m) met een hoogteverschil van 120 meter. Na een kwartiertje lopen genieten we vanaf de gouden kroon van het prachtige uitzicht op de Jungfrauregio. Ook leuk dat we de Brienzersee bij Interlaken zien liggen met daarbij het bergplateau Schynige Platte, waar we een mooie hike gedaan hebben.

Männlichen en Eiger, Mönch en Jungfrau

Onderweg naar Kleine Scheidegg

Na van het uitzicht genoten te hebben wandelen we weer terug naar het bergrestaurant bij Männlichen. Ons echte hikedoel gaat namelijk de andere kant op. We wandelen eerst de Panoramaweg naar Kleine Scheidegg. Een heel eenvoudige wandeling van 5 kilometer met slechts een hoogteverlies van 200 meter. Goed te doen dus voor iedereen, waardoor je veel mensen kunt verwachten op deze route. Dat is eigenlijk wel jammer, maar op zo’n mooie stralende dag kun je natuurlijk ook niet anders verwachten. Het uitzicht op het bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau blijft gelukkig fantastisch op deze wolkeloze dag. In eerste instantie lopen we even van het pad af naar het houten huisje op de heuvel, waar we het toch even het alleen-op-de-wereld-gevoel hebben. We liggen in het gras, genieten van de zon, maken foto’s en gaan dan weer terug naar het wandelpad.

Uitzicht op Grindelwald

Toch geen Kleine Scheidegg

Het is dus maar een paar kilometer lopen naar Kleine Scheidegg. Het wandelpad is breed genoeg om veilig te lopen, waardoor we onderweg veel gezinnen tegenkomen. Er zitten meerdere bochten in de route, zodat we steeds nieuwe uitzichten hebben. Na iets van 25 minuten lopen zien we voor het eerst het hotel bij het station Kleine Scheidegg voor en onder ons tevoorschijn komen. Hoog daarachter schittert de koepel van de Jungfraujoch in het zonlicht. We wandelen net zo lang verder over het pad tot we bij Restaurant Grindelwaldblick een wegwijsbordje zien waar Lauberhorn op aangegeven wordt. Omdat de route zo easy was en we er eigenlijk al bijna zijn (maar we nog lang niet moe zijn), besluiten we om dit wandelbordje te volgen. Zo wordt het toch even nog geen Kleine Scheidegg, maar gaan we onverwachts een leuke top beklimmen!

Machtig bergtrio
Panorama trail Kleine Scheidegg
Panorama trail Kleine Scheidegg

Omhoog naar de Lauberhorn

Het blijkt iets meer dan 2 kilometer lopen te zijn naar de top van de Lauberhorn. Het wandelpad gaat af en toe best steil omhoog! We stijgen in dik drie kwartier ruim 300 meter, terwijl we ondertussen genieten van de fenomenale uitzichten. Onderweg passeren we de kleine bar Lauberhorn Starthaus waar (helaas voor ons) knetterharde muziek klinkt. Wat dan wel weer leuk is dat het hier heel rustig met wandelaars, zeker als je het vergelijkt met Kleine Scheidegg of Männlichen. Bij het Lauberhorn Starthaus start in de winter trouwens altijd de oudste nog bestaande skiwedstrijd wat het in de winter een zeer bekend punt maakt. Vanaf de bar is het nog een kwartier wandelen naar de top van Lauberhorn.

Jungfrau

Uitzicht vanaf de top Lauberhorn

Het loont méér dan de moeite om vanaf Kleine Scheidegg omhoog te lopen naar de Lauberhorn, want wat is het hier prachtig!! Je voelt je zo’n klein mensje tussen de machtige bergreuzen. Als we op de top aankomen hebben we een geweldig 360 graden uitzicht. Rechts van ons de vallei van Lauterbrunnen, achter ons Männlichen en de Royal Walk met daar weer achter Schynige Platte en Interlaken, links van ons Grindelwald met de Schreckhorn en Wetterhorn, voor ons het machtige bergtrio en onder ons de trein die naar de Jungfraujoch vertrekt. Met slechts nog één ander stel genieten we van deze plek. Wat een rust hier in dit zo toeristische gebied. Heerlijk!

Uitzicht vanaf Lauberhorn
Uitzicht vanaf Lauberhorn
Grindelwald

Terug naar Kleine Scheidegg

Als onze lunch op is wandelen we weer terug naar de bar waar we net langs gekomen zijn. Vanaf hier kun je via een andere route dan de heenweg terug naar het station Kleine Scheidegg. Natuurlijk doen we dit. Hier is bijna niemand te bekennen, waardoor we in alle rust terug wandelen. Na een uur zijn weer bij Kleine Scheidegg aangekomen. We nemen nog een even een kijkje bij het bizar heldere (kunstmatige) meertje wat hier te vinden is. Heel mooi. Tot slot nemen we voldaan de mooie trein van Kleine Scheidegg terug naar Grindelwald Grund. We hebben genoten van deze stralende dag vol prachtige vergezichten. Een grote aanrader als je in (de omgeving van) Grindelwald verblijft.

Afdalen langs de Jungfrau
Afdalen van de Lauberhorn

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2020
Kilometers: 13 kilometer (inclusief de Royal Walk)
Hoogtemeters: 630 meter stijgen, 770 meter dalen
Hoogste punt: 2472 meter
Tijdsduur: 4 uur

Je kunt onze hike van Männlichen via de Lauberhorn naar Kleine Scheidegg hier downloaden.
De Royal Walk vanaf Männlichen kun je hier downloaden.

Kleine Scheidegg

Extra tip:

Als je meerdere dagen in (de omgeving van) Grindelwald verblijft en de bergen in wilt gaan, schaf dan zeker de Top of Europe Pass aan. Dit is een prijzige pas, maar als je er meerdere dagen gebruik van maakt, haal je het er absoluut uit. Zo hoef je niet allemaal verschillende tickets te kopen en bij elke kabelbaan in de rij te staan, maar ben je steeds overal snel in. Het geeft je veel gemak!

Kleine Scheidegg meertje

Geen reacties

    Laat een reactie achter