Menu
Noorwegen

Uitzicht over Ryfylke vanaf de Reinaknuten

Reinaknuten hike Tysdalsvatnet

Ryfylke is een prachtig fjordengebied in Zuid-Noorwegen en is vooral bekend vanwege de hikes naar de Preikestolen en Kjeragbolten. Maar natuurlijk kun je nog veel meer wandelen in dit waterrijke gebied! De hike naar de top van Reinaknuten is bijvoorbeeld een echte aanrader. Je kunt namelijk vanaf deze top bijna het hele gebied overzien. Tof toch? Lees snel verder om meer te weten te komen over deze hike.

Ryfylke

Ryfylke is dus een prachtige fjordenregio in het zuiden van Noorwegen. Diepe fjorden, steile bergen, gezellige kleine dorpjes en eenzame natuur… het is hier allemaal te bewonderen. Verschillende bezienswaardigheden hier worden tot de highlights van Noorwegen gerekend. Een veel onbekendere hike is de wandeling naar de top van Reinaknuten, maar door het waanzinnige panoramische uitzicht is deze hike absoluut de moeite waard!

Start van de hike

De doorgaande weg door het gebied Ryfylke heet de Ryfylkevegen. In de buurt van het meer Tysdalsvatnet is een parkeerplaats te vinden met de naam Parkering Reinarknuten. Dit is het startpunt van de hike naar Reinaknuten. Deze berg wordt overigens de ene keer als Reinaknuten en de andere keer als Reinarknuten geschreven. Al bij de parkeerplaats staat een wegwijsbord, zodat we weten welke kant we op moeten. Het bord geeft aan dat het 5,5 kilometer is naar de 787 meter hoge top. De eerste kilometer gaat het pad vrij geleidelijk omhoog. Daarna komen we uit bij een paar kleine meertjes.

Reinaknuten hike

Overal is water te zien

De volgende twee kilometer gaat het pad vrij steil omhoog tot we bij een volgend meer aankomen. We kunnen al aardig ver kijken nu en genieten van het uitzicht. Overal is water te zien: dichtbij in de meren, maar ook de fjorden verder weg. En heel erg in de verte zien we zelfs de oceaan. Het landschap zelf ziet er verder heel bijzonder uit door alle losse stenen die er liggen. Het oogt hier weer heel anders dan bij de andere hikes in Ryfylke, hoewel de afgesleten vormen van de bergen ons doen denken aan de hike naar de Kjeragbolten.

Reinaknuten hike
Reinaknuten hike

Naar de voet van Reinaknuten

Na 4,5 kilometer gelopen te hebben komen we aan bij de voet van Reinaknuten. We zien weer een mooi meer en hebben al uitzicht op de bergen aan de overkant van het Tysdalsvatnet. De Reinaknuten ligt duidelijk voor ons en zo zien we dat de laatste halve kilometer vrij steil zal zijn. Over een afstand van 400 meter klimmen we namelijk ruim 150 meter. Maar dat komt wel goed!

Reinaknuten hike
Reinaknuten hike

Uitzicht vanaf Reinaknuten

Na het laatste klimmetje komen we dan aan op de bijna 800 meter hoge Reinaknuten. Het uitzicht over Ryfylke vanaf de Reinaknuten is echt fantastisch. Het meer Tysdalsvatnet zien we supergoed onder ons liggen en voor ons zien we de fjorden en de oceaan. We zien zelfs een stukje van het Lysefjord. Deze top is totaal niet toeristisch, waardoor we heerlijk alleen van het uitzicht kunnen genieten. Na een lange rustpauze gaan we via dezelfde weg weer terug.

Reinaknuten hike uitzicht
Reinaknuten hike uitzicht Lysefjord
Reinaknuten hike Tysdalsvatnet

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2017
Kilometers: 11 kilometer
Hoogtemeters: 620 meter
Hoogste punt: 787 meter
Tijdsduur: 5 uur

Je kunt de wandeling naar de top van de Reinaknuten hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter