Menu
Noorwegen

Highlight van Noorwegen: de Preikestolen

Uitzicht op Preikestolen en Lysefjord

Iedereen die zich weleens verdiept heeft in Noorwegen heeft de highlight van Noorwegen voorbij zien komen: de Preikestolen. Dit rotsblok hangt 604 meter boven het bekende Lysefjord, waar je ook de hike naar de Kjeragbolten kunt vinden. De Preikestolen is één van de bekendste kliffen van Noorwegen, waardoor het er enorm toeristisch is. Toch kun je dit uitzicht echt niet missen als je in Noorwegen bent, want het is er schitterend!

Preikestolen bezoeken

Meer dan 300.000 bezoekers komen elk jaar naar de Preikestolen toe (voornamelijk in de zomermaanden) en elk jaar neemt dat aantal zelfs toe. Het wonderschone uitzicht vanaf de Preikestolen heeft daar uiteraard mee te maken, maar ook het feit dat deze wandeling goed te doen is en niet zo lang is. Ga dus héél vroeg op pad, want anders is de hele natuurervaring weg. Wij waren er op een zomerse zondag en waren gelukkig vroeg vertrokken, want toen wij op de terugweg waren zagen we dat de mensen echt in één lange stoet naar boven liepen. Bizar! Omdat wij vroeg boven waren, was er maar een handjevol mensen op de klif zelf, wat we erg prettig vonden. Aanrader dus om dat ook te doen als je nog een beetje van de rust wilt genieten.

Preikestolen uitzicht
Preikestolen

Preikestolen: klif boven het Lysefjord

De Preikestolen is 25×25 meter breed en is gevormd door een smeltende gletsjer van duizenden jaren terug. Er is geen beveiliging aan de rand, waardoor de klif er spectaculair uit ziet. Als je hoogtevrees hebt is het hier misschien spannend, maar als je erop staat is het vooral heel gaaf. Je kunt ongelofelijk ver in het Lysefjord kijken.

De hike naar de Preikestolen

De 3,8 kilometer lange hike begint bij de Preikestolenhytta. De hele hike staat van begin tot eind aangegeven op bordjes, waardoor het echt onmogelijk is om te verdwalen. De wandeling gaat door het bos, over vlonders door het veen, over door Nepalese sherpa’s aangelegde stenen trappen, rotsplateaus en langs meertjes naar de klif Preikestolen. Op sommige plaatsen is het wandelpad steil, maar meestal is het goed te doen. Omdat wij dus vroeg vertrokken, konden we lekker doorlopen en waren we al na ruim een uur op de Preikestolen. Dit is wel wat afhankelijk van hoe druk het er is. De hike zelf is al prachtig en de trappen zijn heel kunstig aangelegd. Heel tof om hier te lopen!

Hike Preikestolen rotsplateau
Hike Preikestolen
Hike Preikestolen

Uitzicht vanaf de Preikestolen

Wát een uitzicht heb je vanaf de Preikestolen en het gebied eromheen. De loodrechte randen van de Preikestolen zijn zo scherp en steil, heel indrukwekkend. We maken verschillende foto’s hier, maar eigenlijk vinden we het al snel te druk worden. Gelukkig is het mogelijk om achter de Preikestolen via rotstrappen omhoog te klimmen. Natuurlijk doen we dit en even later hebben we uitzicht van bovenaf op de Preikestolen. Prachtig! Ik zou je dit zeker aanraden. Je bent hier namelijk bijna helemaal alleen, want er zijn ongelofelijk veel plekken waar je kunt zitten. Terwijl je wel het mooie uitzicht op de Preikestolen en het Lysefjord hebt. Helemaal top! Na een lange rustpauze nemen we dezelfde weg weer terug naar beneden. We hebben genoten van de highlight van Noorwegen: de Preikestolen. Wil jij er ook naartoe?

Preikestolen
Hike Preikestolen meertjes
Uitzicht op Preikestolen en Lysefjord
Uitzicht op Lysefjord

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2017
Kilometers: 8 kilometer
Hoogtemeters: 500 meter
Hoogste punt: 650 meter
Tijdsduur: 3 uur

Geen reacties

    Laat een reactie achter