Menu
Zwitserland

Naar de voet van de Matterhorn: de Hörnlihütte

Hörnlihütte hike

De Matterhorn is hét icoon van Zwitserland. Als je dan toch in Zwitserland wil je natuurlijk zo dicht mogelijk bij dit icoon proberen te komen. Wij natuurlijk ook. Daarom wandelden we naar de voet van de Matterhorn: de Hörnlihütte. Deze berghut is het basecamp van de beklimmers van de Matterhorn. Het is goed te doen om zelf ook naar deze berghut op 3260 meter hoogte te klimmen. Lees maar mee!

Schwarzsee

Om bij het beginpunt van de wandeling te komen, nemen we vanaf Zermatt (1620 meter) ’s morgens vroeg de kabelbaan naar het station van Furi (1867 meter). Het is spannend hoe de dag zal gaan verlopen, want als we vertrekken is alles nog in dikke wolken gehuld. Gelukkig kunnen we al iets van de omgeving zien als we bij Furi aankomen. Vanaf Furi nemen we de Matterhorn Expres naar het station Schwarzsee (2583 meter). De wolken blijven nu onder ons en we zien steeds meer van de bergen om ons heen. Mooi! We zien voorzichtig de Matterhorn verschijnen, maar we zien ook duidelijk de Breithorn en het Matterhorn Glacier Paradise. Als we arriveren bij Schwarzsee kunnen we de Hörnlihütte af en toe door de wolken heen zien. We zullen 700 meter gaan klimmen. Bij het kabelbaanstation Schwarzsee is ook een hotel/restaurant met dezelfde naam. En een stukje verderop vind je een klein meertje met weer dezelfde naam.

Schwarzsee
Schwarzsee uitzicht
Schwarzsee uitzicht Hörnlihütte
Zie je ook de Hörnlihütte liggen?
Uitzicht op Breithorn

Onderweg naar de Hörnlihütte

Wij hebben rond 8.00 uur de kabelbaan naar Furi genomen en vertrekken rond kwart voor 9 bij Schwarzsee naar onze bestemming. Op dat moment vinden we het niet zo heel rustig meer, maar op de terugweg zullen we ontdekken dat het nog veel drukker is ’s middags. Als je rust wilt ervaren, vertrek dan dus zeker op tijd ’s morgens. De wandeling gaat voornamelijk over rotsachtige stenen, paadjes en soms trappetjes en ladders. Bij ons was het erg bewolkt, maar gelukkig gunden de wolken ons af en toe schitterende doorkijkjes. Als je een stralende dag hebt, zul je echt verbluft zijn door de waanzinnige uitzichten op alle omliggende bergen. Ook de Matterhorn zul je dan steeds voor je zien. De wandeling vonden wij goed te doen. Je stijgt dan wel 700 meter, maar het is technisch zeker geen moeilijke wandeling. Gelukkig kun je ook echt niet verdwalen ;-). Tijdens het stijgen ben ik stiekem wel bang dat we straks totaal geen uitzicht zullen hebben. De Matterhorn piept maar af en toe tussen de wolken door. Dat zou echt zo jammer zijn! Gelukkig genieten we wel van de klim en de mooie uitzichten. De wolken geven alles ook weer een wat mysterieuze uitstraling.

Hörnlihütte hike
Uitzicht Alpen
Hörnlihütte hike
Hörnlihütte hike
Uitzicht Alpen
Uitzicht Hörnlihütte
Hörnlihütte hike
Hörnlihütte hike

Hörnlihütte

Aan de laatste meters klimmen lijkt geen eind te komen. Steeds is er weer een nieuw bochtje op ons pad. Gelukkig bereiken we toch vrij vlot (na ruim anderhalf uur) de Hörnlihütte. En wat hebben we een geluk!! Precies op het moment dat we aankomen bij de berghut, verdwijnen de wolken een paar minuten als sneeuw voor de zon en zien we de Matterhorn in volle glorie voor ons. Wauw! Wat een beloning na al dat klimmen! Ook hebben we een geweldig uitzicht op alle bergen om ons heen. We vinden het fantastisch om hier te zijn en we blijven dan ook zo lang mogelijk op het terras genieten. In de berghut halen we drinken en wat lekkers en we genieten van de weidsheid om ons heen. Je kunt overigens ook binnen zitten, maar de temperatuur was nog goed te doen buiten. Op het terras stond ook een grote verrekijker, waarmee we de beklimmers van de Matterhorn konden volgen. Erg leuk! Als we na een tijdje weer terug naar beneden gaan, hebben we stiekem wel medelijden met alle mensen die nog naar boven komen. Het wolkendek is namelijk weer potdicht gegaan en zij zullen het uitzicht op de Matterhorn moeten missen. Ooit willen we deze wandeling nóg een keer doen, maar dan als het een stralende dag is!

Uitzicht op de Matterhorn

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2019
Kilometers: ruim 8,5 kilometer in totaal
Hoogtemeters: 700 meter
Hoogste punt: 3260 meter
Tijdsduur: 4 uur

Je kunt de wandeling hier downloaden.

# Extra tip

Je kunt losse tickets kopen voor alle kabelbanen in Zermatt, maar het is ook mogelijk om de Peak Pass te kopen. Dit is echter prijzig. Wij hebben een Peak Pass voor drie dagen genomen, omdat wij veel verschillende wandelingen wilden doen. We zijn hierdoor uiteindelijk goedkoper uit geweest én we konden ‘gratis’ met de kabelbaan naar het Matterhorn Glacier Paradise. Ik zou, zeker als je meerdere dagen van plan bent om in Zermatt te blijven, echt uitrekenen of het je wat oplevert om deze pas te kopen. Ook is het handig om altijd de juiste en meest actuele dienstregeling van alle kabelbanen bij de hand te hebben. Die kun je hier vinden.

Uitzicht Alpen
Hörnlihütte hike
Hörnlihütte hike
Schwarzsee
Schwarzsee

Lijkt deze wandeling jou ook zo tof? Heel veel wandelplezier gewenst!

4 Comments

 • Jolanda
  27 maart 2023 at 12:21

  beste lezer,
  wat prachtig om te zien en te lezen! Aankomende zomer willen wij met ons gezin ook naar de hut lopen. Als voorbereiding wandelen we veel en we zijn al een klein beetje ervaren voor wat betreft het wandelen in de bergen. Ik heb echter een vraagje aan u. Gister hebben we op You tube een filmpje gezien van iemand die naar de hut loopt. Wat we daar zagen baart ons wel wat zorgen. Stijle afgronden en hele smalle paadjes. In mijn geheugen en dat van mijn ouders hebben we dat in het verre verleden niet zo ervaren. Kunt u mij zeggen of het idd zo is of zijn er 2 manieren om bij de hut te komen? Hoop dat u mij helderheid kan geven. Alvast Bedankt voor de gedane moeite.

  Reply
  • Annemieke
   27 maart 2023 at 12:44

   Hallo Jolanda,

   Het is wel handig inderdaad om wat ervaring te hebben met wandelen in de bergen. De route wordt namelijk wel gemarkeerd met wit-blauw-wit, wat alpine route betekent. Er is maar één route naar de Hörnlihütte. Af en toe zijn er wat smalle paadjes bij, maar vaak kun je je hier dan vasthouden aan een touw naast je. Ik heb het zelf niet als een gevaarlijke route ervaren, maar dat is misschien anders als er kinderen bij zijn? Dit filmpje laat ook goed zien hoe de wandeling eruitziet. Het is echt een hele gave wandeling!

   Reply
 • Peter
  16 januari 2023 at 16:32

  beste wandelaars Matterhorn,

  jullie schrijven in jullie mooie verhaal over ladders onderweg. was dat erg steil? ik ga in training. loop voor mijn werk dagelijks 5 km. maar in de bergen vraagt dit toch meer.

  mvg
  peter

  Reply
  • Annemieke
   17 januari 2023 at 21:59

   Hallo Peter,

   In mijn herinnering zijn de ladders niet echt steil. Er zitten wel wat steilere stukken in de wandeling (want je stijgt 700 meter in ruim 4 kilometer), maar wij vonden het wel goed te doen hoor. Gewoon rustig aan doen, dan kom je er vanzelf. Hopelijk heb je een stralende dag, want dan is de wandeling extra mooi!

   Hartelijke groet,
   Annemieke

   Reply

Laat een reactie achter