Menu
Madeira / Portugal

Door het laurierbos naar Fanal

Fanal Madeira
Fanal hike

Op het Portugese eiland Madeira kun je fantastisch wandelen. Natuurliefhebbers nemen zeker een kijkje in het Laurissilva bos. De blog van vandaag gaat over een bestemming die middenin het laurierbos ligt: Fanal. Het is er sprookjesachtig mooi! Meestal is het laurierbos gehuld in mist, maar de dag waarop wij gingen wandelen was het stralend weer. Hierdoor kreeg alles een heel andere uitstraling, maar zeker niet minder mooi. Er staan talloze eeuwenoude en bizar gevormde bomen, erg leuk om te zien! Onze bestemming is Fanal Pond. Dit is een kleine vulkanische krater die met water wordt gevuld als het regent. De wandeling is heel divers, dus lees zeker verder hoe je door het laurierbos naar Fanal gaat!

Paul da Serra

We beginnen onze wandeling op het schitterende plateau ‘Paul da Serra‘. Langs de weg ER209 zijn verschillende punten waar je kunt starten. Wij starten zo’n 4 kilometer vóór Fanal bij één van de wegwijsbordjes van de wandeling PR13 – Vereda do Fanal. Deze route loopt helemaal door tot Ribeira da Janela, maar je kunt dus ook weer omkeren als je Fanal Pond hebt bereikt. De route is heel duidelijk aangegeven met bordjes en kleuren. Al snel wandel je door het laurierbos, waarin kronkelige en met mos omhulde mysterieuze bomen staan.

Fanal hike
Fanal hike

Uitkijkpunten

Tijdens de wandeling krijg je zeker ook te maken met open gedeeltes waarin je onwijs ver kunt kijken. Er zijn meerdere prachtige uitkijkpunten, waarvandaan je (met helder weer) de oceaan heel goed kunt zien. Toen wij er waren, was het ongelofelijk rustig en konden we dus in alle rust genieten van de uitzichten. Deze hike is ook zeker niet zwaar en voor iedereen te doen. Na een paar kilometer bereiken we het boswachtershuis van Fanal. Hier zijn veel bankjes en zitplekjes te vinden, ideaal dus voor een picknick! Maar het loont ook zeker om nog een klein stukje door te lopen, want je bent nu bijna bij Fanal Pond. Hier zijn geen zitplekjes gemaakt, maar er is wel een hele grote grasvlakte.

Fanal hike
Fanal hike
Fanal hike
Fanal hike
Fanal hike
Fanal Madeira hike
Fanal Madeira hike
Fanal Madeira hike

Fanal Pond

Na 4 kilometer wandelen komen we dan aan bij Fanal Pond. Zoals ik al vertelde, is dat een kleine vulkanische krater die zich met regenwater vult. In de nabije omgeving van het watertje zijn weer een hoop bizarre bomen te zien. Ik kan me voorstellen dat het er in de mist heel betoverend uitziet. Toch is het ook met stralend weer de moeite waard! Wij hebben er echt van genoten! De terugweg is hetzelfde als de heenweg, dus dat is gemakkelijk. Het is ook mogelijk om de auto te parkeren op de Fanal Parking (vlakbij Posto Florestal Fanal). Zeker voor een kort bezoekje is dit makkelijk.

Fanal Madeira hike
Fanal Madeira
Fanal Madeira
Fanal Madeira
Fanal Madeira
Fanal Madeira
Fanal Madeira hike

Fijne feiten om te weten

Wanneer: december 2017
Kilometers: heen en terug ongeveer 9 kilometer
Hoogtemeters: ongeveer 100 meter
Hoogste punt: 1200 meter
Tijdsduur: 3-4 uur

Je kunt hier een andere mooie wandeling vinden over PR13 die naar Fanal gaat.

Fanal Madeira
Fanal Madeira hike

Geen reacties

    Laat een reactie achter