Menu
Liechtenstein

Fürstin-Gina-Weg in Liechtenstein

Pfälzerhütte hike

Liechtenstein mag dan een klein land zijn, het is wél een supermooi land! Je kunt er ontzettend fijn wandelen over groene weides en hoge bergen. De Fürstin-Gina-Weg is een rondwandeling die je écht gedaan moet hebben als je in Liechtenstein bent. De vergezichten zijn ongelofelijk en echt genieten. Loop je mee?

Sareis

De wandeling start in Malbun, de belangrijkste vakantieplaats van Liechtenstein. In de winter is hier een skigebied te vinden, maar in de zomer is er een groot netwerk van wandelpaden door de bergen van Liechtenstein. Je kunt vanaf het dorpje Malbun omhoog wandelen naar Sareis, maar dit eerste stuk kun je ook overslaan door voor ongeveer €10 p.p. een enkeltje te nemen met de stoeltjeslift naar Sareis. De stoeltjeslift scheelt je een klein uur klimmen en bijna 400 hoogtemeters. Vanaf Sareis wandel je verder omhoog via Sareiserjoch en de Fürstin-Gina-Weg naar de Augstenberg.

Liechtenstein Malbun
Liechtenstein Malbun
Liechtenstein Sareis

Augstenberg

De Augstenberg is met zijn 2359 meter het hoogste punt van de Fürstin-Gina-Weg en één van de hoogste toppen van Liechtenstein. Alles is heel goed aangegeven met markeringen en wegwijsbordjes. Je loopt eigenlijk over een graat en je hebt onderweg echt prachtige uitzichten op de bergen van Zwitserland, Oostenrijk en Liechtenstein. Hier en daar tref je nog een klein sneeuwveldje aan in de zomer. Als je achter je kijkt, zie je in de diepte nog Malbun liggen. Wauw, wat is het hier geweldig! Na een tijd wordt het wat steiler en rotsachtiger. Smalle paadjes zorgen ervoor dat je snel stijgt. Soms helpt een staalkabel de wandelaars een handje. Het hoogste punt van de wandeling is niet te missen door het grote houten kruis wat op de top staat. Je kunt vanaf dit punt vrijwel alle bergen van Liechtenstein zien liggen. Erg leuk!

Liechtenstein Fürstin Gina weg
Liechtenstein Fürstin Gina weg

Pfälzerhütte

Heel veel kleine vliegjes en muggen zorgen ervoor dat we de top snel verlaten. Het volgende punt waar we naartoe lopen is de Pfälzerhütte. Deze berghut staat praktisch op het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Ook de hut is steeds weer duidelijk aangegeven op de bordjes. We volgen nu weer een andere bergkam, die op sommige plaatsen best smal en steil is. Ook steken we een paar lastige sneeuwveldjes over en maken we weer gebruik van enkele staalkabels. Maar man, wat is het schitterend. We zien de Pfälzerhütte onder ons steeds dichterbij komen. Wat ligt die hut mooi afgelegen en rustig, heerlijk! Vanaf de Augstenberg is het ongeveer een halfuur lopen naar de berghut. De berghut ligt op 2109 meter hoogte en is een fijne plaats om lekker even uit te rusten.

Liechtenstein Fürstin Gina weg
Liechtenstein Fürstin Gina weg
Liechtenstein Pfälzerhütte

Terug naar Malbun

Bij de Pfälzerhütte heb je de mogelijkheid om als extraatje de Naafkopf te beklimmen. De Naafkopf is met 2570 meter hoogte de derde hoogste top van Liechtenstein en de berghut ligt aan de voet van deze berg. Als je dit doet, kost het je 2 kilometer extra, 462 hoogtemeters en zo’n anderhalf uur. Wij lopen onder de hut langs verder naar beneden over een brede rijweg die leidt naar Alp Gritsch. Vanaf Alp Gritsch gaat de wandelroute verder naar de Tälihöhi om vanaf daar verder af te dalen naar het dorpje Malbun. Het is nog een flink eind lopen, maar de route is ontzettend mooi. Pas op het einde zien we echt het dorpje Malbun liggen en is onze 12 kilometer lange wandeltocht ten einde. Wat een aanrader is dit!!

Liechtenstein Fürstin Gina weg
Liechtenstein Fürstin Gina weg

Conclusie

Een panorama-, berg-, graat- en grenswandeling in één. Geweldig toch? De hele wandeling biedt prachtige vergezichten en is heel erg tof! Als je in Liechtenstein bent, raad ik je echt aan om de Fürstin-Gina-Weg te wandelen. Ik weet zeker dat hij in de smaak valt.

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2019
Kilometers: 12 kilometer
Hoogtemeters: ongeveer 550 meter omhoog en ruim 800 meter dalen
Hoogste punt: 2359 meter
Tijdsduur: 4-5 uur

Je kunt de route van de Fürstin-Gina-Weg hier downloaden.

2 Comments

Laat een reactie achter