Menu
Liechtenstein

Via de Alpspitz over de Fürstensteig

Kuegrat Drei Schwestern Liechtenstein

Liechtenstein is zo klein dat je bij bijna elke bergwandeling over het hele land kan kijken. Ook bij deze hike is dat weer het geval. Toch heeft deze wandeling een ander karakter dan de andere hikes in Liechtenstein, vanwege de vele rots- en steenachtige paden. Vanaf de Alpspitz hebben we een geweldig uitzicht over het Rijndal; daarna lopen we over de beroemde Fürstensteig terug. Dit is een heel avontuurlijk wandelpad. Lees er hier alles over!

Vanaf Gaflei naar de Alpspitz

We parkeren onze auto op de parkeerplaats naast de bushalte in het gehuchtje Gaflei. Vanaf hier lopen we linksaf het bos in richting Alp Bargälla en de Bargälla-Sattel. Na zo’n twee kilometer bereiken we dit laatste punt en slaan we bij de kruising linksaf. We houden steeds de meest linkse weg aan tot we de Alpspitz bereiken. Onderweg zien we achter ons de hoogste bergen van Liechtenstein liggen, waaronder de Augstenberg waar we ook naar toe zijn gehiket. De top van de Alpspitz zien we goed voor ons liggen. Na ruim 540 meter geklommen te hebben bereiken we de top van de Alpspitz. De top van de Alpspitz ligt op 1942 meter hoogte en biedt ons een fantastisch uitzicht op het Rijndal en de Zwitserse bergen aan de overkant van het Rijndal.

Alpspitz Liechtenstein
Alpspitz Liechtenstein

Verder naar de Gafleisattel

Na ons bezoek aan de top vervolgen we onze weg door bosjes richting Chemi. Bij Chemi zien we links van ons goed het topkruis van de Alpspitz en voor ons zien we de trail naar de Drei Schwestern. Vanaf Chemi gaat het wandelpad steil zigzaggend naar beneden over een puinhelling. Even voorzichtig lopen dus, maar dan is het ook goed te doen. Na 20 minuten zijn we bij de Gafleisattel op 1856 meter hoogte. Het is nu mogelijk om linksaf te slaan naar de Fürstensteig, maar we besluiten om eerst rechtsaf te slaan en een stukje van de trail naar de Drei Schwestern te gaan lopen. Straks keren we weer terug naar dit punt en zullen we alsnog verdergaan over de Fürstensteig.

Alpspitz Liechtenstein
Gafleisattel Liechtenstein

Gafleispitz en Kuegrat

We weten niet precies hoe ver het naar de rotsformatie Drei Schwestern is, dus we besluiten om gewoon verder te lopen tot we het zat zijn en dan terug te keren. Gelukkig duurt dat heel lang en we genieten van deze prachtige wandeling. Als we omkijken zien we duidelijk het steile pad vanaf Chemi liggen en voor ons ligt een alsmaar stijgend en dalend wandelpad. Na ruim een kilometer maken we een kort uitstapje naar de Gafleispitz (1982 meter). Hierna is het eenvoudigweg het wandelpad volgen richting de Kuegrat. Op 2123 meter hoogte staat hier ook weer een groot houten kruis. Het is een prachtige plek. We hebben hier heel goed uitzicht over Liechtenstein en Zwitserland voor ons en Oostenrijk achter ons.

hike Drei Schwestern
Kuegrat Liechtenstein
Kuegrat Liechtenstein

Richting de Drei Schwestern: Garsellikopf

Na de Kuegrat besluiten we nog een stukje verder te lopen. Het pad gaat steeds op en neer, wat het best zwaar maakt en waardoor het lang lijkt te duren. Ook vanaf de Kuegrat is er eerst weer zo’n steil zigzagpad naar beneden. Toch is het nog geen kilometer naar wat uiteindelijk ons laatste punt blijkt te zijn: Garsellakopf op 2105 meter hoogte. Het wandelpad naar Garsellakopf is wel heel erg leuk. Na het zigzagpad klauteren we over rotsen, klimmen en dalen we soms over in de rotsen gemaakte trappen en zijn we blij met de staalkabels die aangebracht zijn. Wat een leuke tocht! Na een halfuur bereiken we Garsellakopf. Vanaf hier hebben we een supermooi uitzicht op de rotsen van de Drei Schwestern en de landen Liechtenstein, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Deze hike is echt prachtig.

Kuegrat Liechtenstein
Kuegrat Drei Schwestern Liechtenstein
Kuegrat Drei Schwestern Liechtenstein
Drei Schwestern Liechtenstein
Kuegrat Drei Schwestern Liechtenstein

Terug over de Fürstensteig

Na de Garsellakopf besluiten we dan echt terug te gaan wandelen. Het is namelijk nog best een eind naar de Drei Schwestern en ook deze paadjes bestaan weer uit allemaal klimmetjes en afdalingen. We klimmen en dalen weer over alle paadjes tot we terug zijn bij de kruising van de Gafleisattel. Nu gaan we dan wel over de Fürstensteig terug naar Gaflei. Fürstensteig is eigenlijk alleen de naam van dat wandelpad. De Fürstensteig loopt door een indrukwekkend rotslandschap over de flanken van de Alpspitz. Smalle paadjes lopen langs de rotsen en op sommige plekken is het veiliger om je vast te houden aan de staalkabels. Aan de rechterkant schittert Liechtenstein in de zon, wat voor een fel contrast zorgt. Het wandelpad, wat al aangelegd werd vóór 1900, is echt fantastisch aangelegd. Het is het meest populaire wandelpad van Liechtenstein, maar wij zijn op een prachtige zomerse dag aan het eind van de middag hier bijna niemand tegengekomen. Na de Fürstensteig loopt het wandelpad door het bos terug naar Gaflei.

Fürstensteig Liechtenstein
Fürstensteig Liechtenstein
Fürstensteig Liechtenstein
Fürstensteig Liechtenstein

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2019
Kilometers: 13 kilometer
Hoogtemeters: ruim 1000 meter
Hoogste punt: 2123 meter
Tijdsduur: 7-8 uur inclusief pauzes

De wandeling tot de Kuegrat heb ik hier voor je gevonden. Om de route te volgen zoals hierboven beschreven loop je de route in omgekeerde volgorde. Dan begin je dus niet met de Fürstensteig, maar met de beklimming van de Alpspitz. Reken vanaf de Kuegrat tot Garsellikopf ongeveer een kilometer extra heen en terug wat er dus nog bij komt.

Geen reacties

    Laat een reactie achter