Menu
Madeira / Portugal

Naar de jungle van Madeira: Caldeirão Verde

Caldeirao Verde

De hike naar een imposante dalketel met de naam ‘Caldeirão Verde’ is ongelofelijk indrukwekkend. Hier wanen we ons bijna in de jungle. Het is er namelijk zo groen! We lopen langs levada’s, door tunnels, steken ravijnen over en kijken diepe afgronden in. Loop mee naar de jungle van Madeira: Caldeirão Verde en geniet van het prachtige eiland Madeira.

Parque das Queimadas

Halverwege de ochtend parkeren we op oudejaarsdag onze auto op de parkeerplaats van Queimadas. Vlak naast de parkeerplaats begint de wandeling naar de Caldeirão Verde. In het natuurpark Queimadas wijst een bord de weg naar de dalketels Verde en Inferno. Naast je is een eendenvijver en je hebt echt gevoel dat je in een park bent. Al gauw echter loop je dit park uit en wijst het wegwijsbordje je dat je 6,5 kilometer moet lopen voor je bij Caldeirão Verde bent. In het begin is het pad naast de levada vrij breed en wandel je langs mooie bomen.

Hiken naar Caldeirão Verde

Na ongeveer 20 minuten wordt het pad naast de levada smaller en wandelen we dieper het laurierwoud in. Ook lopen we langs een waterval in een kleine ketel, maar dit is nog niet de dalketel waar we naartoe gaan lopen. Het is hier ongelofelijk groen: struiken, bomen, mos en varens zorgen voor een fijne sfeer. De hierop volgende anderhalf uur wandelen we over smalle paadjes naast de levada met naast ons diepe afgronden. We komen onderweg vier tunnels tegen die soms zo donker zijn dat we maar wat blij zijn met onze meegenomen zaklampen. Na de vierde tunnel hebben we een prachtig uitzicht op de vallei van Ribeira Grande.

Hike Caldeirao Verde
Hike Caldeirao Verde

Caldeirão Verde

Hierna komen we na een klein klimmetje al snel uit bij de Caldeirão Verde, een indrukwekkende dalketel met rotswanden van tientallen meters hoog. Een waterval stort zich ruim 100 meter naar beneden in deze ketel. Het is een donkere en vochtige plek, diep verscholen in de bergen en rotsen van Madeira, maar ongelofelijk mooi. Een perfecte lunchplek!

Caldeirao Verde
Caldeirao Verde

Caldeirão do Inferno

Na ons bezoek aan Caldeirão Verde besluiten we om nog verder te wandelen in plaats van al terug te gaan. Het is namelijk mogelijk om nóg een dalketel te bezoeken: Caldeirão do Inferno (de “helleketel”). Dit is nog een uur extra lopen. Op internet en in wandelgidsen staat vaak aangegeven dat dit stuk gevaarlijk is en daarom wordt het ook afgeraden. Wij vonden dat echter reuze meevallen, want ook naast dit pad is meestal een draadafrastering te vinden. Verder lopen we weer door meerdere tunnels, beklimmen we trappen, lopen we onder een waterval door en langs een waterval in een smalle kloof. Het is een ongelofelijk mooi stuk! Uiteindelijk komen we na een uur aan bij de Caldeirão do Inferno. De rotswanden van deze ketel zijn maar liefst dubbel zo hoog als die van de Caldeirão Verde. Erg indrukwekkend! Op het moment dat wij hier waren, kwam er geen waterval naar beneden, maar soms is dit wel het geval. Niettemin is dit een hele mooie, rustige plek. Om terug naar ons startpunt te keren, lopen we dezelfde weg als de heenweg.

Hike Caldeirao do Inferno
Hike Caldeirao do Inferno
Caldeirao do Inferno
Caldeirao do Inferno
Caldeirao do Inferno

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: december 2017
Kilometers: 17,5 kilometer
Hoogtemeters: 150 meter
Hoogste punt: 1010 meter
Tijdsduur: 6-7 uur inclusief pauzes

Het kan hier aardig druk worden heb ik gelezen. Bij ons in december was dit absoluut niet het geval, dus probeer als het kan het hoogseizoen te vermijden. Het wandelpad naar de tweede ketel is overigens een stuk rustiger dan de wandeling naar Caldeirão Verde.

De wandeling kun je hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter