Menu
Madeira / Portugal

Boca do Risco – een prachtig kustpad op Madeira

Kustpad Boca do Risco Madeira

Naast geweldige bergwandelingen op Madeira zijn er ook een paar waanzinnige kustpaden te bewandelen. In dit artikel vertel ik je over Boca do Risco, een prachtig kustpad op Madeira. De kustlijn aan de oostkant van Madeira is hier heel ruig en het pad slingert schitterend langs de woeste kliffen. Een hele toffe wandeling!

Het kustpad van Boca do Risco

Boven de bruisende en wilde Atlantische Oceaan voert een goed en mooi wandelpad van Machico naar Porto da Cruz. Het kustbergpad was eeuwenlang de kortste verbinding tussen deze twee plaatsen en is echt ongelofelijk mooi. Het pad vanaf Porto da Cruz heet Vereda do Larano en voert naar de pashoogte Boca do Risco. Vanaf hier kun je verder wandelen tot Machico.

Boca do Risco uitzicht

Langs Levada do Caniçal naar Boca do Risco

We parkeren onze auto bij de vlakbij de oude Caniçal-tunnel op de ER 109, een stukje na de snackbar. Hier start het wandelpad bij het kleine waterhuis. We lopen eerst achter de huizen langs en wandelen dan het dal van de Ribeira Seca in. Zo’n drie kwartier wandelen we over een makkelijk zandpaadje langs de levada totdat deze ineens stopt. Hier begint het pad Vereda da Boca do Risco. Vanaf deze plek hebben we een groots uitzicht over Machico en de omliggende bergen. We volgen hierna het pad schuin bergopwaarts en na 140 meter klimmen door een heerlijk groene omgeving komen we aan op de pashoogte Boca do Risco. Wát een uitzicht hebben we gelijk! Waanzinnig!

Vereda da Boca do Risco
Boca do Risco
Boca do Risco uitzicht

Over het kustpad richting Porto da Cruz

De uitzichten op de grillige noordkust van Madeira zijn prachtig en indrukwekkend. We genieten een tijdje van het uitzicht en slaan dan linksaf. Het kustpad is eerst nog breed, maar na een tijdje wordt het steeds smaller. Als we voor ons kijken, kunnen we bijna niet geloven dat in die loodrechte kust vol kliffen een pad ligt. De afgronden zijn meer dan 300 meter diep. Wauw! Gelukkig hebben we geen last van hoogtevrees en wandelen we vrolijk verder. Er zijn meerdere uitkijkpunten onderweg waar we genieten van de wijdsheid. Achter ons zien we in de verte São Lourenço liggen en rechts ligt het eiland Porto Santo. Na anderhalf uur wandelen over het pad komen de Adelaarsrots (Penha d’Aguia) en Porto da Cruz in zicht. Prachtig! We lopen nog een klein stukje door, maar besluiten dan weer terug te gaan naar ons startpunt. De wandeling bij Boca do Risco is echt een prachtig kustpad op Madeira. Wij hebben genoten!

Boca do Risco uitzicht
Kustpad Boca do Risco Madeira
Uitzicht op Penha d'Aguia

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: december 2017
Kilometers: 16 kilometer (wij stopten een stukje voor Larano en keerden toen weer om)
Hoogtemeters: 170 meter
Hoogste punt: 360 meter
Tijdsduur: 3-4 uur

Via deze link kun je de gehele wandeling downloaden. De gehele wandeling gaat dus vanaf de tunnel bij Caniçal naar Porto da Cruz. Uiteraard is het mogelijk om eerder om te draaien en terug te keren.

Vereda da Boca do Risco

Geen reacties

    Laat een reactie achter