Menu
Madeira / Portugal

Ponta de São Lourenço op Madeira

Madeira Sao Lourenco

Madeira is een heel fijn wandeleiland. De meeste wandelroutes gaan door groene bossen, langs levada’s, over bergen of langs watervallen, maar één van de meest bekende wandelroutes in een totaal andere omgeving is de wandeling over de Ponta de São Lourenço. Ponta de São Lourenço op Madeira is een ruig en kaal schiereiland dat in het oosten ligt. Bijna het hele jaar is het hier droog en bruin, maar in de winter is het gebied met een laagje gras bedekt, waardoor het er wel groen is. Gelukkig zijn wij er in de winter en kunnen we dus genieten van al dit moois. We wandelen langs vulkanisch gesteente, ruige kliffen, rode rotsen, de Atlantische Oceaan en genieten van een prachtige kustlijn. Lees snel verder als je alles over deze mooie hike te weten wil komen!

Startpunt

Gelukkig spreekt het heel erg voor zich waar de wandeling precies start en hoe deze gaat. Aan het eind van de weg ER109 die over het schiereiland loopt, is een grote parkeerplaats te vinden. Omdat dit één van de bekendste hikes is op Madeira starten wij pas halverwege de middag. Gelukkig is er dan genoeg plaats voor de auto. Achteraan bij de rotonde begint dan al direct het (enige) wandelpad. Verdwalen is dus onmogelijk! Op de wandelbordjes is te vinden hoeveel kilometer je nog moet wandelen. Het wandelbordje aan het begin wijst naar Cais do Sardinha. Dit punt ligt vlak naast Casa do Sardinha, een fijne rustplek bij een bezoekerscentrum waar je ook wat te eten en drinken kunt halen.

Madeira Sao Lourenco

Uitkijkpunten

Onderweg komen we veel mooie miradouro’s tegen (uitkijkpunten). Vanaf hier hebben we zulke mooie uitzichten op het langgerekte schiereiland zelf, maar ook op de blauwe oceaan, grillige rode rotsen en de bijzondere kliffen. Ook al is het misschien druk bij deze afslagen, dan is het nog echt de moeite waard om even een kijkje te nemen. De hike voert je over traptreden en heuveltjes en afronden wisselen elkaar steeds af. Het is er echt schitterend! Wel kan de wind erg hard waaien hier, vooral op de uitkijkpunten. Na het uitzichtpunt op de Pedra Furada, een groep losse bijzondere rotsen in de zee, is het nog een tijdje lopen naar het smalste punt van het schiereiland. Dit punt met de naam Estreito is heel erg gaaf, want aan weerszijden van het pad zien we de kliffen steil aflopen in de zee.

Madeira Sao Lourenco
Madeira Sao Lourenco

Casa do Sardinha

Na Estreito gaat het smalle pad weer verder over een heuvel. Vergeet ook zeker niet achterom te kijken, want de uitzichten zijn geweldig! Al snel zien we het bezoekerscentrum Casa do Sardinho voor ons liggen. Op een gegeven moment komen we op een splitsing. We kiezen ervoor om op de heenweg de linkerkant te nemen en op de terugweg straks nemen we dan het andere pad. Bij het huis is een kleine oase met mooie palmbomen. Zeker in de wintertijd is het er heel mooi, want de heuvel achter het huis is ook nog eens helemaal groen bedekt. Zo mooi! Het is een heerlijke picknickplek, want je vindt er schaduw en veel picknickbanken. Heel fijn, want verder loop je de gehele hike in de brandende zon.

Madeira Sao Lourenco

Pico do Furado

Na het bezoekerscentrum klim je nog zo’n kwartier verder op de heuvel erachter. Het is echt zonde als je na het huis teruggaat, want het klimmetje van honderd meter valt echt wel mee. We zijn dan ook heel blij dat we gewoon naar het eindpunt Pico do Furado geklommen zijn. Vanaf hier kun je niet meer verder lopen en is het pad afgezet. In de verte zie je nog wel een vuurtoren op een ander eilandje staan (dit is overigens de oudste vuurtoren van Madeira), maar de zee zorgt ervoor dat je hier niet kunt komen. Desalniettemin is het een schitterend uitkijkpunt. Achter ons zien we het hele schiereiland en rondom ons zien we knalblauwe oceaan. De meeuwen vliegen af en aan, maar verder is het er vrij rustig. Een heerlijk plekje dus!

Madeira Sao Lourenco
Madeira Sao Lourenco
Madeira hike

Zonsondergang

Op de terugweg nemen we nu de andere kant van de splitsing en wandelen we langs Cais do Sardinha. Dit is een klein strandje, waar het heerlijk is om even te pauzeren. Als je de stenen trap volgt, kom je er vanzelf. Na eventjes gezeten te hebben, lopen we via de trappen omhoog en volgen we de route weer naar het beginpunt. Wij deden deze hike in de winter, waardoor de zon al vroeg onderging. Omdat wij pas rond half 4 begonnen met de wandeling brak het gouden uurtje al aan toen we nog op de terugweg waren. Het is echt een aanrader om dit ook te doen. Het avondlicht is namelijk zo mooi hier! Echt genieten om te zien hoe de zon alles in een gouden gloed zet. Zo komt er een eind aan deze geweldige hike. Ponta de São Lourenço op Madeira is een echte aanrader voor iedereen!

Madeira hike
Madeira Sao Lourenco
Madeira Sao Lourenco
Madeira Sao Lourenco
Madeira Sao Lourenco

Laatste tip

Rijd op de terugweg zéker nog langs Miradouro da Ponta do Rosto. Je hebt dan prachtige vergezichten op de kliffen en rotsen van Ponta de São Lourenço. Ook zie je daar ’s avonds de zon ondergaan, waardoor je kunt genieten van een mooie zonsondergang.

Madeira Sao Lourenco
Sao Lourenco

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: januari 2018
Kilometers: 7,5 kilometer in totaal
Hoogtemeters: 340 meter
Hoogste punt: 150 meter
Tijdsduur: 3,5 uur inclusief (veel) fotostops en een pauze

Je kunt de route hier downloaden.

Madeira hike

Geen reacties

    Laat een reactie achter