Menu
Madeira / Portugal

19 toffe uitkijkpunten op Madeira

Miradouro Balcões

Madeira is een fantastisch wandeleiland. Ongelofelijk divers, maar het is er altijd oogstrelend mooi. In de twee weken die wij op Madeira waren hebben we ontzettend veel mooie uitkijkpunten en plekken gezien. Hieronder een lijstje met 19 toffe uitkijkpunten op Madeira. Geniet je mee?

1. Bica da Cana

Op de hoogvlakte Paul da Serre vind je het uitkijkpunt Bica da Cana. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht op de hoogste toppen van Madeira, zoals de Pico Ruivo en Pico do Arieiro, maar ook op de oceaan, de beroemde Nonnenvallei en de hoogvlakte zelf. Wij combineerden het uitkijkpunt met een toffe wandeling naar de Pináculo, een eenvoudige wandeling die zeer de moeite waard is. Vanaf de parkeerplaats kun je ook gewoon gelijk naar Bica da Cana lopen. Zeker niet overslaan! Rij daarna nog een stukje verder naar het beginpunt van de wandeling naar Pico Ruivo do Paul, de hoogste top van de hoogvlakte. Ook vanaf hier is het uitzicht absoluut de moeite waard.

Uitzicht vanaf Bica da Cana Madeira

2. Madalena do Mar

Probeer op een zonnige avond in Madalena do Mar te zijn. Het strand daar is natuurlijk niet echt een uitkijkpunt, maar je hebt daar echt een fantastisch zicht op de rotsen die prachtig verkleuren door het avondlicht. Zo mooi om te zien!

Madalena do Mar

3. Pico Grande

Deze bergtop ligt in het midden van het eiland en op een heldere dag kun je gewoon het héle eiland zien. Waanzinnig! Het is een flinke klim naar de top, maar dan heb je ook echt wat. Het vulkanische karakter van Madeira is op deze top ook goed te zien, heel tof.

4. Pico do Arieiro

Pico do Arieiro is dé berg van Madeira om de zonsopkomst te bekijken. Je kunt hier namelijk gewoon met de auto komen! Superhandig natuurlijk. Op veel dagen sta je hier boven de wolken wat een bijzonder effect geeft. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat er geen wolken zijn, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt op het eiland. Als je houdt van een flinke hike, kun je daarna naar de hoogste top van Madeira wandelen: de Pico Ruivo.

Pico do Arieiro zonsopkomst

5. Pico Ruivo

Zoals ik al eerder benoemde is dit de hoogste top van Madeira en het uitzicht is dus grandioos, zeker op een heldere dag. Om hier te komen kun je een lange hike maken vanaf Pico do Arieiro, maar vanaf Achada do Teixeira is het via het eenvoudige wandelpad PR 1.2 maar 3 kilometer lopen. Op deze manier wordt het bereiken van de Pico Ruivo voor heel veel mensen haalbaar. Zeker doen als je er bent!

Pico Ruivo

6. Cabo Girão

Cabo Girão is een 580 meter hoge kaap en één van de beroemdste uitkijkpunten op Madeira. Het geeft je een heel mooi uitzicht over de hoofdstad Funchal en de oceaan. Onder het uitkijkpunt zijn vele terrasvormige akkers (poios) te zien. Het platform wat op de klif gebouwd is deels gemaakt van glas, waardoor veel mensen het spectaculair vinden om hier een kijkje te nemen. Verwacht dus niet dat je hier de enige bent. Mooi is het uitzicht wel gelukkig.

7. Ponta do Pargo

De meest westelijke punt van Madeira heet Ponta do Pargo. Je vindt hier een vuurtoren, maar hier komen de mensen vooral kijken naar de prachtige klippen die uit de zee oprijzen. Bij de vuurtoren vind je een onverhard pad naar de rand van de rotsen. Een leuke plek om even een kijkje te nemen!

8. Miradouro da Garganta Funda

Aan het eind van de straat Caminho do Pedregal in het dorpje Ribeira da Vaca parkeren we onze auto. Vanaf daar is het maar een paar minuten lopen naar het uitkijkpunt Garganta Funda. Als je geluk hebt zie je hier een mooie waterval van maar liefst 140 meter hoog. Bij ons was het maar een beetje water helaas, maar toch erg leuk om te zien. Vooral na flink wat regenval heb je kans om hier de waterval in volle glorie te zien.

9. Achadas da Cruz

Achadas da Cruz is een geweldig stukje van Madeira en gelukkig nog niet zo bekend. Met een kabelbaan dalen we 450 steile meters om op een afgelegen stukje Madeira aan te komen. Het uitzicht beneden is echt zo bizar mooi. Er is een pad aangelegd wat je heen en terug kunt lopen. Het uitzicht op de ruige kliffen is echt waanzinnig. Hier geniet je van de weidsheid en de stilte.

10. Ponta do Tristao

Ponta do Tristao is het meest noordelijke puntje van Madeira en ligt tussen Achadas da Cruz en Porto Moniz in. Over een smal paadje wandelen we een stukje naar beneden, zodat we weer een mooi uitzicht op de kustlijn van Madeira hebben.

11. Porto Moniz

Sla ook zeker Porto Moniz niet over, hoewel deze plek echt overbekend is. Natuurlijk is dat niet voor niks, want je kunt hier zwemmen in natuurlijke zwembaden die in rotspoelen te vinden zijn. Heel bijzonder!

12. Miradouro do Véu da Noiva

Eén van de beroemdste watervallen op Madeira is de Véu da Noiva, een waterval die langs de rotswand in zee stort. Op een afstandje van de waterval is een mooi uitkijkpunt te vinden, waar je dus zeker even moet kijken. De oude weg ER101 die daar vroeger te vinden was is namelijk afgesloten. Dichterbij de waterval kun je dus niet komen.

13. Ribeira da Janela

Een ander superbekend plekje van Madeira zijn de aparte rotsen in zee bij de plaats Ribeira da Janela. Vlakbij het uitkijkpunt bij deze rotsen vind je een parkeerplaats, waardoor je er makkelijk kunt komen.

14. Miradouro da Eira da Achada

Niet ver bij Ribeira da Janele vandaan vind je Miradouro da Eira da Achada. Wij waren hier op een bewolkte dag aan het begin van de avond, maar op een zonnige dag ziet het uitzicht er spectaculair uit. Het water is zo blauw om te zien! Ook hier kun je de auto weer goed parkeren, waardoor je er zo bent.

Miradouro da Eira da Achada

15. Miradouro da Portela

Direct naast de autoweg ER108 vind je Miradouro da Portela. Dit punt geeft je een geweldig uitzicht op de Adelaarsrots, het symbool van de noordkust van Madeira. Tijdens onze wandeling over het kustpad Boca do Risco hebben we ook al deze mooie rots gezien. Leuk dus om ‘m ook van deze kant te zien!

Miradouro Portela

16. Miradouro do Pico Redondo

Op weg naar Achada do Teixeira kom je langs Miradouro do Pico Redondo. Vanaf daar heb je een fantastisch uitzicht over de noord- en oostkant van het eiland. In de verte zien we zelfs Ponta de São Lourenço liggen, een prachtig en ruig schiereiland. Het avondlicht is op dit uitkijkpunt trouwens ook heel mooi om te zien.

17. Cristo Rei

Vlakbij de hoofdstad Fuchal vind je een groot Christusbeeld. Je kijkt hier uit over de wijde oceaan en de kustlijn bij Funchal. Vanaf het Christusbeeld loopt een leuk kort pad naar beneden naar Ponta do Garajau.

Cristo Rei Funchal

18. Miradouro do Pico do Facho

Boven de plaats Machico, vlakbij de luchthaven, vind je op de berg Pico do Facho ook een uitkijkpunt. Je kunt hier goed de vliegtuigen zien opstijgen en landen, leuk om te zien. Als je achter je kijkt zie je weer Ponta de São Lourenço liggen. Een leuke plek om even een kijkje te nemen. Dit uitkijkpunt is trouwens goed te combineren met de wandeling naar Boca do Risco; de parkeerplaats voor het uitkijkpunt en het startpunt voor de hike liggen vlakbij elkaar namelijk.

19. Miradouro Balcões

Het uitkijkpunt Balcões is één van de meest bekende uitkijkpunten op Madeira. Vanaf de parkeerplaats is het 1,5 kilometer lopen over een mooi pad naar het uitkijkpunt. We zien het dal van Fajã da Ribeira én de hoogste bergen van Madeira. Waanzinnig! Dit is echt een uitkijkpunt waar je geweest moet zijn. Hopelijk is het dan niet al te bewolkt, anders is er weinig te zien natuurlijk. Maar als het helder is, heb je een prachtig uitzicht. Let er wel op dat je niet halverwege de dag aankomt, want dan is het er heel erg druk.

Nog meer wandelen?

Natuurlijk kun je bij veel uitkijkpunten komen zonder al te veel te wandelen. Wil je wel nog meer wandelen? Bekijk dan zeker alle blogs die ik heb gemaakt over onze hikes op Madeira. Ontzettend veel (wandel)plezier gewenst!

Geen reacties

    Laat een reactie achter