Menu
België / Nederland

Wandelen in Zuid-Limburg: Groene Wissel Vaals

Groene Wissel Vaals

In de herfst is het prachtig om te wandelen in Zuid-Limburg. De bladeren verkleuren in de mooiste herfsttinten, waardoor je het gevoel krijgt dat je in een schilderij rondloopt. Heerlijk! Tijdens een korte vakantie in de herfstperiode genieten we volop van het Limburgse heuvellandschap. Op onze laatste dag wandelen in Zuid-Limburg kiezen we voor de Groene Wissel Vaals; een prachtige wandelroute door de bossen.

Start in Vaals

Nadat we de vorige dagen de Trage Tochten van Gulpen, Simpelveld en Epen hebben gelopen, vinden we voor vandaag op de Wandelzoekpagina de Groene Wissel Vaals. In de beschrijving lezen we dat het vooral stille wandelpaden zijn, zoveel mogelijk uit de buurt van de geijkte wandelroutes. Dat klinkt goed! We parkeren onze auto (gratis) in de buurt van de Randweg en de Tentstraat. Eerst zetten we koers richting het park van Vaals, waar de blaadjes van de bomen al prachtig geel kleuren. Daarna wandelen we verder door Vaals en het duurt niet lang voor we de grensovergang zien en langs de grens Duitsland in wandelen.

Park Vaals

Duitse bossen

Nadat we de grens oversteken en de wandelroute verdergaat in Duitsland stijgt het pad al snel. Gelukkig is het stijgen hier makkelijk en duurt het niet lang. Zo zien we in korte tijd Vaals onder ons liggen, prachtig omgeven door de verkleurende bossen. Via de bossen lopen we omhoog naar het Drielandenpunt. We nemen hier maar kort een kijkje, want het is er hartstikke druk! Vervolgens duiken we dieper de Duitse bossen in en wandelen we door de ongelofelijk rustige bossen van het Preuswald. Zo’n 7,5 kilometer na ons vertrek komen we aan bij de grens tussen Duitsland en België.

Uitzicht op Vaals
Groene Wissel Vaals
Uitzicht vanaf Drielandenpunt

Belgische bossen

De Belgische bossen zijn zo mogelijk nog stiller en rustiger dan de Duitse bossen. Soms slingeren de wandelpaden door het dichte bos, dan gaat het weer over wat bredere paden en gelukkig hebben we ook af en toe een doorkijkje door de bomen heen op het landschap om ons heen. Eerlijk gezegd zijn wij namelijk niet echte bosliefhebbers, dus wij worden heel gelukkig van de open plekken met uitzicht. Hou je wel van de bossen? Dan is dit echt een fantástische wandelroute! Langs de dorpsrand van Gemmenich bereiken we uiteindelijk weer de grens met Nederland.

Groene Wissel Vaals
Groene Wissel Vaals

Terug naar Vaals

Helaas valt precies op de grens mijn GPS-horloge uit, waardoor de route niet helemaal is opgeslagen. Gelukkig kunnen we de weg nog vinden terug naar Vaals. We lopen eerst naar het gehucht Wolfhaag. Vanaf Wolfhaag gaat de wandelroute over prachtige graspaden dwars door de weilanden terug naar Vaals. Wij vonden dit het mooiste gedeelte van de route! Na 15 kilometers door drie landen heen komen we weer terug bij onze auto. We hebben genoten van de rust en de stilte!

Groene Wissel Vaals
Groene Wissel Vaals

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2020
Kilometers: 15 kilometer
Hoogtemeters: 320 meter
Hoogste punt: 346 meter
Tijdsduur: 4-5 uur

Je kunt de Groene Wissel Vaals hier downloaden. Veel wandelplezier gewenst!

Geen reacties

    Laat een reactie achter