Menu
België

Promenade de la Hoëgne in de Ardennen

Promenade de la Hoëgne Ardennen

De vallei van de Hoëgne leent zich uitstekend voor een mooie wandeling en is een van de leukere wandelingen in de Ardennen. Tijdens de tocht loop je over vlonderpaden, heel wat bruggetjes, bospaden, boomstronken en stukken rots. Hierbij passeer je ook nog eens mooie, kleine watervalletjes die zeker in de winter flink hun best doen. In de zomer is het landschap heel wat groener en frisser dan in de winter, maar ook tijdens onze winterwandeling genoten we van het vele water naast ons. De wandeling over de Promenade de la Hoëgne in de Ardennen is dan ook een wandeling die in alle seizoenen mooi is om te doen. Hieronder lees je er meer over!

Promenade de la Hoëgne kun je zo lang of kort maken als je zelf wilt. De kortste route is 2,5 kilometer, maar er zijn ook routes van 8 kilometer, 12 of zelfs 21 kilometer. Wij kozen voor de route van 8 kilometer, dus in deze blog lees je daar meer over. De route is goed bewegwijzerd met een blauw kruis. Je loopt door de vallei langzaam omhoog, maar er is maar één wat steiler stukje. Verder gaat het heel geleidelijk, dus goed te doen. Je moet wel goed ter been zijn; kinderwagens zijn geen optie hier. Doe je deze wandeling in de zomer? Kom dan vroeg om zeker te zijn van een parkeerplek. En niet schrikken, want je moet een klein stukje door het water van de rivier rijden om de parkeerplaats te bereiken :-)!

Al direct vanaf de parkeerplaats gaat het wandelpad langs het water van de rivier Hoëgne. Het heeft deze winter ontzettend veel geregend, maar gelukkig valt het mee met de blubber op de paden. We steken al snel de eerste bruggetjes over, waarvan er nog vele zullen volgen. Zelfs de zon komt even door, dus het is genieten! Hier en daar is het wat glibberen over de boomstronken, maar het duurt niet lang tot we de waterval Marie-Henriette bereiken.

Promenade de la Hoëgne
Promenade de la Hoëgne

Enkele tientallen meters na de waterval Marie-Henriette bereiken we een grote picknickplek (Abri Legras). In februari was het hier heel rustig, maar ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer vol zit met wandelaars. Links van de picknickplek kijk je vanaf de brug uit op de waterval Leopold II. Steek de brug echter nog niet over, want via deze brug zullen we op de terugweg terugkeren. We lopen voorbij de picknickplek en volgen het pad waarbij het water van de Hoëgne aan onze linkerkant blijft.

Promenade de la Hoëgne
Promenade de la Hoëgne Leopold II waterval

We wandelen steeds dieper de vallei van de Hoëgne in. De roodbruine kleur van het water is goed zichtbaar. Het water dankt zijn kleur aan zijn oorsprong: in de Hoge Venen. Daar zit namelijk veel ijzer in de grond en dit veroorzaakt dan ook de donkere kleur. Eerder zagen we dit ook al bij de waterval van Bayehon (blog volgt later nog). In de zomer zal het water ongetwijfeld rustiger stromen, maar we zien nu een hoop stroomversnellingen. Heel leuk!

Na een tijdje wandelen bereiken we een klein houten uitkijkplatform. Vanaf hier kijk je uit op Les Cascatelles, een gedeelte in de beekbedding met een hoop grote stenen waardoor er kleine watervalletjes ontstaan zijn. Vanwege de overvloedige regenval is het nog best een brede waterval geworden. Zo’n 200 meter na Les Cascatelles is het pad helaas afgesloten (feb ’24). We worden hier omhoog gestuurd naar het verharde pad boven ons. Hierdoor missen we dus jammer genoeg de mooie brug Pont de la Vecquée/Pont du Centenaire.

Promenade de la Hoëgne
Promenade de la Hoëgne
Promenade de la Hoëgne

Tijdens onze wandeling zijn we ongemerkt bijna 200 meter gestegen, waardoor we nu met het hele korte klimmetje vanwege de omleiding aan de bovenkant van de vallei zijn uitgekomen. We slaan hier linksaf om terug te keren naar de parkeerplaats. We volgen zo’n 200 meter de verharde weg, maar slaan dan op de Y-splitsing linksaf op het bospad. Na een tijdje passeren we het uitkijkpunt Belvédère de la Hoëgne en zien we onder ons het water van de Hoëgne stromen.

Vallée de la Hoëgne

Daarna wandelen we weer verder over het bospad. Het is mogelijk om deze gewoon helemaal rechtdoor te volgen, dan kom je vanzelf uit op de parkeerplaats. Anderhalve kilometer na het uitkijkpunt slaan wij echter linksaf om af te dalen terug naar de rivier. We komen dan weer uit bij de waterval Leopold II. Mocht je het leuk vinden, dan kun je de laatste paar honderd meter langs het water van de Hoëgne teruglopen en nogmaals van dit mooie gedeelte genieten. Wij keren echter via het iets hoger gelegen bospad aan de andere kant van de Hoëgne terug (waarbij we dus de grote picknickplek nogmaals passeren). Na een kleine twee uur wandelen komen we weer voldaan terug bij de parkeerplaats. Promenade de la Hoëgne in de Ardennen is echt een leuke wandeling om te doen, ook in de winter!

Promenade de la Hoëgne
Promenade de la Hoëgne

Wanneer: februari 2024
Kilometers: 8 kilometer
Hoogtemeters: 192 meter
Hoogste punt: 544 meter
Tijdsduur: 1,5 – 2 uur

Je kunt de wandeling over de Promenade de la Hoëgne in de Ardennen hier bekijken en downloaden. Veel wandelplezier!

Geen reacties

    Laat een reactie achter