Menu
Spanje

Wandelen in de onbekende Suaso-vallei bij Ordesa

Cascade Barranco de las Planas de Abozo

Vlakbij de beroemde en overbekende Ordesa Vallei ligt een schitterend onbekend stukje natuur. Door het Sorrosal-ravijn (Barranco del Sorrosal) klimmen we naar boven om in de Suaso-vallei uit te komen. De wandeling staat in het teken van water, watervallen, groene weides en prachtige berglandschappen. In dit artikel vertel ik je meer over het wandelen in de onbekende Suaso-vallei bij Ordesa. Een verrassende aanrader!

Vrijwel iedereen die in deze regio op vakantie gaat heeft wel ergens de waterval Cascade del Sorrosal voorbij zien komen. Een mooie waterval met ook nog eens een gave via ferrata erbij. Maar die waterval ontspringt natuurlijk ergens en dat is enkele kilometers verder en een paar honderd meter hoger in de Suaso-vallei. We rijden met de auto naar het kleine dorpje Linas de Broto waar bij de brug onderaan de kerk de wandeling begint. Loop ook zeker even naar de kerk voor een mooi uitzicht op de vallei waar je straks gaat wandelen! Bij de brug vind je een prima parkeerplaats. Dit is zeker geen toeristische wandeling en ook op internet vind je er niet veel over terug. Daarom is er waarschijnlijk ook in het hoogseizoen ook wel plek om te parkeren.

Onze wandeling begint aan de linkerkant van het water Sorrosal. Al heel snel bereiken we het oude ruiterpad dat vroeger door de veeboeren werd gebruikt om de bergpassen te gaan beklimmen, het zogenoemde ‘Suaso de Linas’. Over oude kasseien wandelen we langs muurtjes met daarachter een weids uitzicht op weilanden. Her en der zien we wat voormalige huisjes of herdershutjes. Het is nu al een leuke route!

Hike Sorrosal-ravijn bij Ordesa

Na ongeveer twee kilometer gewandeld te hebben komen we uit bij een Y-splitsing. Het wandelpad dat rechts omlaag gaat komt na de bocht uit bij de brug Puente Sarecho. Wij nemen even een kijkje bij de brug en houden er pauze. Het is mogelijk om ná de brug bij de eerste afslag rechtsaf te slaan. Je loopt dan dus aan de andere kant van het water weer terug naar het beginpunt. Je mist dan echter het mooiste gedeelte van de wandeling. Wij besluiten dan ook om weer terug te lopen naar de Y-splitsing en daar het paadje links aan te houden. We blijven dus aan de linkerkant van het water Sorrosal lopen.

We klimmen geleidelijk verder omhoog en merken steeds vaker dat we door de bomen heen mooi uitzicht hebben op de bergketen achter de vallei Suaso. Ook de lente is duidelijk in aantocht hier! De bomen krijgen knoppen en hier en daar bloeit de bloesem al volop. Prachtig! Omdat veel bomen nog vrij kaal zijn, kunnen we er goed tussendoor kijken. Af en toe hebben we daardoor goed uitzicht op stromende watervallen naast ons. Hier wisten we niet vanaf van tevoren, dus een leuke verrassing voor ons! Het is een prachtig wandelpad en het wordt nog meer genieten als de zon zich steeds vaker laat zien.

Hike Sorrosal-ravijn bij Ordesa

Ongeveer twee kilometer na de vorige brug bereiken we opnieuw een brug: Puente A Pasata. Deze prachtige brug is een aantal jaar geleden helemaal gerestaureerd. Onder de brug stroomt het water kletterend naar beneden. Een heel tof plekje! Ondertussen zijn we bijna aangekomen aan de bovenkant van het Sorrosal-ravijn. Het water dat hier stroomt is eigenlijk ook niet meer de Sorrosal. Het water van de Sorrosal is eigenlijk een samenvloeiing vanuit de riviertjes Sarriesas en As Fuebas en dat gebeurde een paar honderd meter terug. Het water dat dus onder de brug stroomt is de As Fuebas.

Puenta A Pasata Sorrosal-ravijn

Nadat we over de brug zijn lopen we nietsvermoedend verder. Maar dan ineens zien we heel verrassend een schitterende waterval! Cascade Barranco de las Planas de Abozo stroomt prachtig van de getrapte rotsen af. We zijn hier (zoals heel de wandeling eigenlijk) helemaal alleen en genieten van de rust en het supermooie plekje. Even later slingeren we onze rugzak weer om en wandelen rechts naast de waterval verder omhoog. Hier komen we weer bij een splitsing uit. Ook hier is het mogelijk om nu rechtsaf te slaan en zo terug te wandelen naar het beginpunt. Wij gaan echter linksaf, want de kleine refuges in Valle de Suaso zijn ons doel. Even nadat we linksaf zijn geslagen komen we langs een hoger gedeelte van de waterval. Ook dit is weer prachtig!

Cascade Barranco de las Planas de Abozo
Cascade Barranco de las Planas de Abozo

Het is nog een laatste stukje klimmen om echt in de Suaso-vallei te komen. Hier is het écht schitterend. Voor ons zien we de nog besneeuwde toppen van Pico Tendeñera en Peña de Otal die met hun hoogte van 2845m en 2705m zeker imposant te noemen zijn. Achter ons hebben we een prachtig uitzicht op het Sorrosal-ravijn waardoor we omhoog geklommen zijn. De klim over de berghelling brengt ons naar een verlaten berghut die bekend staat onder de naam Refugio de pastores (of Refugio de la Faja). Dit is een onbemande hut, maar hier kun je in geval van nood wel schuilen. De bankjes rondom de hut gebruiken we tijdens onze lunchpauze en we genieten van het fantastische uitzicht en het alleen op de wereld gevoel. Extra leuk: achter de besneeuwde bergketen ligt de Bujaruelo-vallei waar we ook een schitterende wandeling gemaakt hebben.

Hike Suaso-vallei bij Ordesa
Hike Suaso-vallei bij Ordesa
Hike Suaso-vallei bij Ordesa

Na een lange pauze is het tijd om weer terug te keren naar de bewoonde wereld. We laten het mooie plekje in de Suaso-vallei achter ons en beginnen aan de afdaling. Het pad dat we nu volgen is geen wandelpaadje meer, maar wel een onverharde weg. Het gras op de hellingen is na een lange winter weer groen aan het worden en het is genieten om hier te lopen. In de verte zien we zelfs nog een groep gemzen rennen over de rotsen. Al heel snel stuiten we op weer een onbemande berghut, maar deze is een stuk groter. Refugio Planas d’Abozo is het hele jaar door onbemand, maar wel toegankelijk. De refugio kijkt trouwens uit op de Tozal de las Comas. Aan de andere kant van deze berg hadden we tijdens een toffe hike een schítterend uitzicht op de Ordesa Valley.

Hike Suaso-vallei bij Ordesa
Planas del Abozo Suaso-vallei
Planas del Abozo Suaso-vallei

Na Refugio Planas d’ Abozo kunnen we gewoon de bredere weg naar beneden volgen. Als we rechts en achter ons kijken hebben we meermaals prachtige uitzichten op de Suaso-vallei en de kleine herdershut waar we gepauzeerd hebben. Ver onder ons zien we het water van de Sorrosal stromen in het ravijn. Om eerlijk te zijn is dit gedeelte van het pad niet echt heel leuk, maar de uitzichten rondom maken álles goed. Onderweg komen we maar twee andere wandelaars tegen, dus zo in het voorseizoen kun je hier in complete rust wandelen.

Hike Suaso-vallei bij Ordesa
Kun je de kleine hut vinden?
Hike Sorrosal-ravijn bij Ordesa
Hike Sorrosal/Suaso-ravijn bij Ordesa
Hike Sorrosal-ravijn bij Ordesa

Zo’n 4,5 kilometer na Refugio Planas d’ Abozo zien we vanaf het wandelpad een klein paadje rechtsaf het bos inslaan. Mocht je het bredere pad een beetje zat zijn én wil je wat afsnijden, dan kun je dit paadje volgen. Wij volgen in ieder geval het paadje en vinden dit een prima beslissing. Eerst lopen we een stukje door het bos, om daarna langs weilanden te lopen. Zo komen we uit vlakbij het water en voor we het weten zijn we terug op de parkeerplaats. We hebben enorm genoten van deze verrassende wandeling en kunnen het iedereen aanraden om te gaan wandelen in de onbekende Suaso-vallei bij Ordesa!

Hike Sorrosal-ravijn bij Ordesa

Wanneer: eind april 2023
Kilometers: 11,7 kilometer
Hoogtemeters: 522 meter
Hoogste punt: 1710 meter
Tijdsduur: 3-3,5 uur zonder pauze

Wil je ook wandelen in de onbekende Suaso-vallei bij Ordesa? Bekijk en download dan onze route hier. Veel wandelplezier gewenst!

Planas del Abozo Suaso-vallei

Geen reacties

    Laat een reactie achter