Menu
Duitsland

Leuke route naar Kuhstall in Sächsische Schweiz

Hike Kuhstall Sachsische Schweiz

Het prachtige Oost-Duitse natuurgebied Sächsische Schweiz is vol met rotsformaties, tafelbergen, steile kliffen, kloven, bossen en oneindig veel trappen. Hier zijn veel verschillende wandelingen mogelijk. Een van de bekendere plekken is de rotsformatie Kuhstall. In dit artikel vertel ik je meer over de leuke route naar Kuhstall in Sächsische Schweiz. Het is hier best toeristisch, maar onderweg kom je nog genoeg rustige plekjes tegen om te genieten van de mooie natuur. Lees je mee?

Vanuit het dorpje Bad Schandau zijn we omhoog gereden naar de parkeerplaats bij de Lichtenhainer Wasserfall. Je kunt ook met een toeristisch treintje naar boven, maar bij de ‘waterval’ vind je in de buurt ook een grote parkeerplaats (contant betalen). Na een lekkere lunch bij de Gasthof en een korte blik op de waterval ernaast starten we met de wandeling. Ons doel is de beroemde rotspoort Kuhstall. Het is onze eerste wandeling in het natuurgebied Sächsische Schweiz en met deze korte wandeling kunnen we vast een eerste indruk krijgen van het gebied. De Kuhstall is een belangrijke hotspot op de Mahlerweg, een bekende meerdaagse wandeling. Vanaf de Lichtenhainer Wasserfall is het maar een halfuurtje wandelen, dus vol goede moed gaan we op pad. Al direct komen we in een schilderachtig herfsttafereel terecht.

Het eerste gedeelte van de wandeling leidt ons door het bos. We lopen langs een klein (bos)beekje, steken een bruggetje over en komen dan bij een kruising uit waar een waterpunt te vinden is. Hier slaan we rechtsaf naar de Hinterer Kuhstallweg waar we na niet al te lange tijd aan onze linkerhand de rotsen van de Wildensteinwand en de Neuer Wildenstein zien. Bij het kruispunt gaan we via de Sudaufstieg richting de Kuhstall. De Sudaufstieg bestaat uit verschillende leuke metalen trappen, stenen trappen en soms nauwe doorgangen tussen rotswanden in. Erg leuk! Eenmaal bovenaan de trappen aangekomen zien we voor ons Gasthaus ‘Am Kuhstall’ liggen, een geliefde plek voor een rustpauze voor veel wandelaars.

Hike Kuhstall Sachsische Schweiz

Als we bovenaan de Sudaufstieg zijn gekomen en naar links kijken zien we direct de grote rotspoort Kuhstall. Het is de grootste rotspoort van de Sächsische Schweiz en vanwege de korte wandelafstand is het een bekende trekpleister. De rotsboog is 11 meter hoog, 17 meter breed en 24 meter diep. We lopen onder de enorme rotsboog door en wandelen zo naar een mooi uitkijkpunt over de verkleurde bossen aan de andere kant van de Kuhstall.

Bij de Kuhstall zien we een wegwijsbordje naar de Himmelsleiter. Dit is een lange trap door een heel nauwe kloof. Sla deze zeker niet over, want het uitzicht bovenaan is prachtig!

Himmelsleiter Kuhstall Sachsische Schweiz

Bovenaan de leuke Himmelsleiter en dus eigenlijk bovenop de Kuhstall bevindt zich een prachtig uitkijkpunt. Waar het bij de Kuhstall vrij druk was (zelfs eind oktober), zien we bij het uitkijkpunt bovenop de rotsberg Neuer Wildenstein bijna niemand. Lekker rustig dus! In de verte zien we mooie andere rotsformaties. Als je drukte wilt ontwijken, zou je hier een heerlijke pauzeplek van kunnen maken. Let wel op, want op sommige plaatsen vind je geen hekjes.

Neuer Wildenstein Kuhstall Sachsische Schweiz

We lopen rechtdoor en dalen aan de andere kant van Neuer Wildenstein weer af. Na deze korte afdaling komen we weer bij een kruispunt aan. Als je hier rechtsaf slaat kom je weer uit bij de Gasthof. Je kunt ook even naar links gaan om nog een andere kleine grot te bezoeken. Wij hebben dit gedaan, maar eerlijk gezegd kun je het prima overslaan. Het is er behoorlijk krap en nadat je in de grot bent geklommen via een kleine trap moet je daarna weer dezelfde weg terug. Overigens is het maar enkele tientallen meters dus je kunt natuurlijk altijd gewoon een kijkje nemen.

Neuer Wildenstein Kuhstall Sachsische Schweiz

Het is tijd om weer terug te keren naar de parkeerplaats. We wandelen langs de Gasthof en komen zo op het wandelpad ‘Kuhstallstraße’ uit. Ook staan er genoeg wandelbordjes, dus verdwalen zul je hoogstwaarschijnlijk niet. Bij de rotspunt Glocke proberen we nog een leuk rondje hieromheen te maken, maar de paden zijn daar zo onduidelijk dat ik je dat niet aan zou raden. Gewoon lekker de weg blijven volgen en je komt vanzelf terug bij de parkeerplaats. Ondanks de drukte vonden wij het toch wel een leuke route naar Kuhstall in Sächsische Schweiz. Maar ben je op zoek naar de mooiste route in Sächsische Schweiz? Wandel dan naar de Schrammsteine en Carolafelsen, die wandeling is echt schitterend!

Wanneer: oktober 2022
Kilometers: 4,7 kilometer
Hoogtemeters: 230 meter
Hoogste punt: 337 meter
Tijdsduur: 1,5 uur

Je kunt de leuke route naar Kuhstall in Sächsische Schweiz hier bekijken en downloaden. Veel wandelplezier!

Lichtenhainer Wasserfall Sachsische Schweiz
Lichtenhainer Wasserfall

Geen reacties

    Laat een reactie achter