Menu
Duitsland

Leuke wandelroute naar Berggasthof Gaisalpe

In het uiterste zuiden van Duitsland ligt de prachtige bergomgeving bij het dorpje Oberstdorf. Je kunt hier fantastisch wandelen in een compact, maar wel afwisselend gebied. Hier maakte ik mijn eerste huttentocht toen ik de Steinbocktour liep in de Allgäuer Alpen. Op de dag van onze aankomst liepen we na een lange reisdag een leuke wandelroute naar Berggasthof Gaisalpe om alvast de omgeving wat te verkennen. Een leuke wandeling met een paar hele mooie uitzichten, waarover ik je hieronder meer vertel.

Startpunt van de wandeling

Wij verbleven de eerste nacht in het dorpje Langenwang, niet ver bij Oberstdorf vandaan. Onze wandeling begon dan ook in Langenwang, waar tevens een station te vinden is. Je zou ook goed kunnen starten in het dorpje Reichenbach, wat de wandeling ongeveer 4 kilometer korter zou maken. Goed, wij starten onze wandeling dus in Langenwang en lopen eerst door en langs felgroene weilanden naar het riviertje de Iller. Als we dat overgestoken zijn komen we aan bij het dorpje Rubi. Naar rechts kijkend zien we goed de bergen waar we de komende dagen zullen gaan wandelen. Prachtig!

Door het bos omhoog

Aan de rand van het dorpje Rubi begint de klim naar boven. En die is gelijk heel flink en steil! We klimmen bijna 200 hoogtemeters in een kilometer afstand, dus het is even zweten geblazen. Gelukkig duurt het niet lang en terwijl we het bos weer uit lopen hebben we een mooi uitzicht op de Rubihorn, het Illerdal en de omliggende bergen achter ons. Over een stukje asfaltweg vervolgen we de route naar de Gaisalpkapelle. We zijn nu vlakbij de kruising met de Gaisalptobelweg die we op de terugweg zullen nemen.

Berggasthof Gaisalpe

Nadat we de Gaisalpkapelle gepasseerd zijn duurt het niet lang voor we op de bergflank boven ons Berggasthof Gaisalpe zien verschijnen. De koeien lopen met de boer voor ons uit op het pad, terug naar de stal. De Gaisalpe is een boerenfamiliebedrijf met een groot terras waar je wat kunt eten als ze geen Ruhetag hebben. Het uitzicht vanaf het terras is schitterend. De omgeving hier is zó ontzettend groen! Achter de hut zien we in de verte een waterval naar beneden komen. Hierboven ligt de Unterer Gaisalpsee, maar helaas hebben we niet genoeg tijd om hierheen te lopen. Wel een aanrader! Met nog een laatste blik op Berggasthof Gaisalpe achter ons beginnen we weer aan de terugweg.

Terug via de Gaisalptobelweg

Voor de terugweg kiezen we voor de Gaisalptobelweg. Dit stukje van de wandeling gaat door een kleine kloof naar beneden langs een beekje en wat watervalletjes. Een leuke stukje van de wandelroute! Het is niet heel steil hier, dus misschien was deze kant beter geweest voor de heenweg… Aan het eind van de Gaisalptobelweg, vlak voor de brug, zien we een bordje naar een uitkijkpunt links. Het is maar een heel kort klimmetje, dus hier klimmen we nog even omhoog. Wat een uitzicht hebben we hier, schitterend! Het gouden uur is al aangebroken, waardoor er een prachtige gloed over het landschap straalt. Genieten!

Terug naar Langenwang

Terwijl de zon langzaam ondergaat, wandelen we langs Reichenbach terug naar Rubi en tot slot terug naar Langenwang. Het was een leuke wandelroute naar Berggasthof Gaisalpe en een fijne route om even in te komen voor de vele hoogtemeters die ons de komende dagen te wachten staan in de Allgäuer Alpen.

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2022
Kilometers: 10 kilometer (vanaf Reichenbach 6 kilometer)
Hoogtemeters: 418 meter
Hoogste punt: 1165 meter
Tijdsduur: 2,5 uur

Je kunt onze route naar Berggasthof Gaisalpe hier downloaden.

2 Comments

 • René
  8 februari 2024 at 23:08

  Hoi,

  Allereerst mijn complimenten voor deze site. Ontzettend mooie foto’s en inspirerende verhalen! Ik zou hier graag willen gaan wandelen en heb de volgende vraag aan jullie: ik ben op zoek naar een driedaagse wandeltoch van berghut naar berghut in Oberstdorf. De eerste dag mag een wat kortere route zijn (3/4 uur lopen) en de volgende twee dagen mogen wat langer zijn (6 a 7 uur wandelen), waarbij wij weer bij het beginpunt aankomen. Zouden jullie advies kunnen geven? Welke routes kunnen we het beste lopen en waar kunnen we het beste beginnen? Of kunnen jullie een website adviseren waar we dit makkelijk kunnen uitzoeken?

  Dank alvast! Grt René

  Reply
  • Annemieke
   20 februari 2024 at 18:04

   Hallo René,
   Bedankt voor het compliment, leuk om te lezen!
   In Oberstdorf heb ik zelf alleen ervaring met de Steinbocktour. Deze kun je terugvinden op mijn website. Omdat je maar drie dagen wilt lopen zou je de volgende route kunnen doen:
   Dag 1: vanuit Oberstdorf de Fellhornbahn omhoog nemen. Vanaf daar naar de Fiderepasshutte is tussen de 2 en 3 uur denk ik.
   Dag 2: Van de Fiderepasshutte naar de Rappenseehutte. Als je via de Mindelheimerhutte gaat is dat denk ik 7-8 uur looptijd. Je kan ook een stukje voor de Mindelheimerhutte afdalen naar de Rappenalp om daarna via de Eselweg weer omhoog te klimmen naar de Rappenseehutte. Dat zal een stuk minder lang zijn, dus misschien beter haalbaar.
   Dag 3: vanaf de Rappenseehutte eerst de Heilbronnerweg beklimmen om daarna af te dalen naar het Waltenbergerhaus. Vanaf daar kun je terug naar Oberstdorf. Deze etappe is 11,6 km, 546 meter stijgen en 1600 meter dalen. Wel pittig dus!
   Een goede tips is om de Kompass wandelkaart van Oberstdorf te kopen. Dan kun je zelf ook naar wandelpaden en evt. andere hutten kijken. Of je checkt deze site: https://www.oberstdorf.de/en/summer/hiking/huts-and-climbs/. Veel succes met uitzoeken! Het is in ieder geval een prachtig gebied om te wandelen!

   Reply

Laat een reactie achter