Menu
Frankrijk

Sentier balcon vanaf Mont Bochor

Sentier balcon Bochor-Barmettes

Het uitzicht op de hoogste berg van La Vanoise, La Grande Casse, is dé troef van het dorpje Pralognan-la-Vanoise. Vanaf verschillende uitkijkpunten en wandelingen heb je een prachtig uitzicht over deze berg met zijn imposante gletsjer. Eén van de mooiste routes om La Grande Casse te bewonderen begint vanaf Mont Bochor. De hike gaat via ‘le sentier balcon’ vanaf Mont Bochor naar Refuge Les Barmettes en via een paar gave kloven en watervallen terug naar Pralognan-la-Vanoise. Een leuke wandeling!

Mont Bochor

In Pralognan-la-Vanoise nemen we de kabelbaan omhoog naar Mont Bochor. Vanaf de camping zagen we steeds de kabelbaan omhoog gaan, dus we vinden het extra leuk om deze ook een keer te nemen. Nadat we uitgestapt zijn is het een paar minuten lopen naar de top van Mont Bochor voor een prachtig panorama. De vallei waar Pralognan-la-Vanoise zich bevindt, ligt aan onze voeten. Aan de andere kant hebben we juist een geweldig uitzicht op La Grande Casse, de markante spitse top Aiguille de la Vanoise en de ronde top Le Moriond. Tijdens onze hike naar Col de la Vanoise hebben we hier omheen gelopen, wat schitterend was. Gaaf om het nu vanaf deze kant te zien!

Mont Bochor uitzicht op La Grande Casse

Sentier balcon

Vanaf Mont Bochor hoeven we bijna alleen maar te dalen, dus dat is ook weleens lekker. We volgen de bordjes richting Refuge Les Barmettes. Om hier te komen gaat de hike over een gaaf balkonpad. Het pad is niet moeilijk en de uitzichten zijn vanaf de eerste stap geweldig. De bergen waar ik het net over had komen steeds dichterbij en we zien het pad voor ons uit mooi over de bergflank slingeren. Zo dalen we af naar Refuge Les Barmettes, in het hart van Parc National Vanoise.

Sentier balcon Bochor-Barmettes
Sentier balcon Bochor-Barmettes

Refuge Les Barmettes

Nadat we bij het prachtige sentier balcon aan het eind gekomen zijn, arriveren we bij de berghut Refuge Les Barmettes. Tijdens onze hike naar Col de la Vanoise begonnen we hier ’s morgens best op tijd. Nu is het echter het begin van de middag, dus het is er aanmerkelijk drukker. Toch is het wel tof om er nu nog een keer te zijn, omdat de lichtval heel anders is. Ik kan nu de berghut en de gave pieken van La Vanoise op de foto zetten zonder last te hebben van tegenlicht. Het is echt een heel mooie plek! Zeker de moeite waard om even af te slaan dus en te pauzeren bij de berghut.

Refuge Les Barmettes
Refuge Les Barmettes uitzicht
Refuge Les Barmettes
Route du Sel
Achter Les Barmettes begint de beroemde Route du Sel.

Torrent de la Glière

Vanaf Les Barmettes kun je voor de korte route kiezen en via de skipiste en Les Fontanettes terug lopen naar Pralognan-la-Vanoise, maar dan mis je de mooie waterval Cascade de la Fraîche. Die willen wij niet missen, dus we lopen via een wat langere route terug. Die weg brengt ons langs de Torrent de la Glière. We wandelen hier door het bos naar beneden, maar op meerdere plekken kun je ineens een watervalletje of stromende beek tegenkomen. Erg leuk! Daarnaast hebben we ook mooi uitzicht op het keteldal Cirque de l’Arcelin, waar we al eerder gewandeld hebben. Zo lopen we dus via een gave route naar de waterval Cascade de la Fraîche.

Aiguille de la Vanoise
Cirque de l'Arcelin
Het mooie Cirque de l’Arcelin

Cascade de la Fraîche

Nadat we Cirque de l’Arcelin gepasseerd zijn wandelen we verder naar Cascade de la Fraîche. De route brengt ons door het bos waar we naast het riviertje Doron wandelen dat straks naar beneden stort in de waterval. Na een tijdje wijst het bordje ons naar links naar de waterval, maar we lopen eerst nog even naar rechts voor een mooi uitzicht vanaf boven. We zien hier allerlei sportievelingen beginnen aan hun abseiltocht bij de waterval. Daarna wandelen we wel naar beneden naar de waterval. Hij is schitterend om te zien en vooral… het water sproeit overal heen, waardoor we heerlijk afkoelen! Tussen twee stenen ‘muren’ valt het water zo’n 60 meter naar beneden. Hoewel de waterval in de vroege zomer pas echt krachtig is, is het ook nu in augustus nog een flinke hoeveelheid. Zeker niet overslaan dus als je hier in de omgeving bent!

Cascade de la Fraîche
Cascade de la Fraîche

Terug naar Pralognan-la-Vanoise

Vanaf de waterval is het maar eventjes lopen voordat we Pralognan-la-Vanoise weer zien. De camping ligt helemaal aan de rand, dus daar zijn we zo. Vanaf de camping is het niet ver lopen naar de kabelbaan, dus zo kun je weer makkelijk terugkeren naar je startpunt. Deze wandeling is erg leuk om te doen. De waterval ligt alleen ’s middags in de zon, dus als je dat mooi vindt kun je beter pas rond lunchtijd met je wandeling beginnen. Neem dan wel genoeg water en zonbescherming mee, want het is hier bloedheet in de zomer. Wij vonden in ieder geval de hike via Sentier balcon vanaf Mont Bochor de moeite waard. Hopelijk jij ook! Veel wandelplezier!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2022
Kilometers: 8 km
Hoogtemeters: 217 meter stijgen, 817 meter dalen
Hoogste punt: 2023 meter
Tijdsduur: 2-3 uur

Je kunt onze hike vanaf Mont Bochor hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter