Menu
Frankrijk

Waanzinnig mooie hike naar Col de la Vanoise

Lac des Vaches

In het hart van het Franse Parc National Vanoise vind je de waanzinnig mooie hike naar Col de la Vanoise. Deze vette rondwandeling is enorm divers. Col de la Vanoise is een populaire wandelbestemming, maar met een vroeg vertrek is deze hike echt heel erg de moeite waard. Verwacht mooie bergmeren, uitzichten op gletsjers en de hoogste berg van La Vanoise, gave wandelpaden en adembenemende uitzichten op de bergen van dit nationale park. Geniet je mee?

Stoeltjeslift Genepi

Onze uitvalsbasis voor dit gedeelte van Parc National Vanoise is het dorp Pralognan-la-Vanoise, een heerlijke wandelbestemming. Vanuit Pralognan rijden we in een paar minuten tijd naar Les Fontanettes waar we de auto parkeren. Vanaf Les Fontanettes kun je beginnen met je rondwandeling, maar wij besparen onszelf heel wat saaie hoogtemeters (bijna 400) over een skipiste door de stoeltjeslift naar de berghut Les Barmettes te nemen. Dit kan ik je alleen maar aanraden, want het gedeelte wat je nu overslaat is niet echt de moeite waard om te lopen. Lees van tevoren wel goed of de stoeltjeslift in gebruik is. Als dat niet zo is, kan ik je aanraden om de kabelbaan naar Mont Bochor te nemen en dan te wandelen naar Les Barmettes. Dit is ook een hele mooie route!

Refuge Les Barmettes

Goed, we zoeven dus naar boven en genieten van het waanzinnige uitzicht om ons heen. Voor ons ligt de ronde top Le Moriond en daarachter de markante bergtop Aiguille de la Vanoise. Een prachtig gezicht! Achter de Aiguille de la Vanoise zit de gletsjer van de Grande Casse verstopt, de hoogste berg (3855 m) van La Vanoise. Als we uit de stoeltjeslift stappen ligt de berghut Les Barmettes gelijk voor ons. Het uitzicht vanaf het bruggetje bij de hut is echt machtig mooi.

Refuge Les Barmettes
Refuge Les Barmettes
Refuge Les Barmettes

Route du Sel

Bij Les Barmettes begint onze wandeling dan echt. Tot Col de la Vanoise lopen we over de historische Route du Sel. Al eeuwenlang wordt dit wandelpad gebruikt. Deze bergpas werd namelijk al tijdens de bronstijd als verbindingsweg tussen verschillende valleien gebruikt. Daarna maakten de Romeinen gebruik van dit pad. Tot ver in de 19e eeuw werd dit wandelpad gebruikt door handelaren voor de verkoop van zout en kaas. Je loopt hier dus zo de geschiedenis in! De uitzichten onderweg zijn echt prachtig. Als je vroeg op de dag vertrekt valt het trouwens nog wel mee met de drukte, dus vertrek op tijd om rustig te kunnen genieten van het mooie landschap. Langzaam maar zeker komt de gletsjer van de Grande Casse tevoorschijn. Plaatje hoor!

Route du Sel - Vanoise
Route du Sel - Vanoise
Route du Sel - Vanoise

Lac des Vaches

Tot het einde van de 19e eeuw strekte de gletsjer van de Grande Casse zich uit tot Lac des Vaches. Ondanks dat het uitzicht prachtig is, is het wel triest natuurlijk dat de gletsjer nu al zover terug is. Lac des Vaches is echter supergaaf! Als je zoekt naar informatie over La Vanoise komt bijna altijd dit meer als eerste naar voren. Met de stapstenen naar de overkant is het ook wel een echte blikvanger natuurlijk. Erachter ligt de Grande Casse te stralen in het ochtendlicht. Ondanks dat het een hele droge zomer is (2022), staat er gelukkig nog wel wat water in Lac des Vaches. We wandelen over de stapstenen naar de overkant en volgen dan het wandelpad omhoog. Het uitzicht op het meer vanaf de andere kant is echt totaal anders, maar ook weer heel mooi.

Hike Col de la Vanoise
Lac des Vaches
Lac des Vaches
Lac des Vaches
Lac des Vaches

Lac Long

Lac des Vaches markeert het einde van de groene omgeving. Vanaf nu wordt het landschap veel rotsiger en ruiger. En wat een geluk hebben we! Ineens rennen er drie gemzen vlakbij ons over de rotsen. Het blijft mooi om deze dieren van dichtbij te bewonderen. Het wandelpad over de rotshelling is gemakkelijk en brengt ons naar de voet van de Grande Casse. Het voelt bijna alsof we hem kunnen aanraken, maar als we bovenaan gekomen zijn, zien we ineens het meer Lac Long voor de berg liggen. Ook dit is weer een mooi plaatje, zeker omdat rechts naast de Grande Casse nog meer gletsjers te zien zijn.

Hike Col de la Vanoise
Hike Col de la Vanoise
Lac Long Col de la Vanoise
Lac Long Col de la Vanoise

Refuge du Col de la Vanoise

Nadat we Lac Long gepasseerd zijn, komen we al heel snel aan bij Refuge du Col de la Vanoise. Deze prachtig gelegen berghut is een populaire wandelbestemming, dus het kan er best druk worden. De hut ligt namelijk ook aan de beroemde langeafstandsroute GR55. De berghut is in 2014 volledig gerenoveerd en geeft je een grandioos panorama over het hart van La Vanoise. In de nabijheid van de hut bloeit de edelweiss en je hebt ook grote kans om hier steenbokken te zien!

Refuge du Col de la Vanoise

Lac Rond & Lac du Col de la Vanoise

Wij pauzeren graag in de rust en wandelen daarom nog een klein stukje verder naar de volgende twee meren. Dit gedeelte is vrijwel vlak, dus goed te doen. Ik zou je dit ook echt aanrader, want het uitzicht bij en op de meren is prachtig. We genieten van een lange pauze op het stuk gras tussen beide meren. De meren zijn allebei totaal anders om te zien en het is hier heerlijk rustig! Echt een toffe plek om even uit te rusten.

Lac Rond Col de la Vanoise
Lac Rond Col de la Vanoise
Lac du Col de la Vanoise

Op weg naar de kloof

We lopen terug naar de hut waar we vervolgens linksaf slaan. Zo maken we een gave rondwandeling, want de terugweg is totaal anders dan de heenweg. Het wegwijsbordje wijst ons eerst naar Lac des Assiettes, maar als we daar aankomen zien we alleen een grote plek waar het meer zou moeten liggen. Later ontdekte ik dat dit meer al sinds 1995 volledig is opgedroogd. Na Lac des Assiettes begint het dalen dan echt. Het is bepaald geen straf om hier af te dalen, want wat is het hier verschrikkelijk mooi! We wandelen nu aan de andere kant van de berg Aiguille de la Vanoise en zien onder ons de ronde top van Le Moriond al verschijnen. Het is hier soms wat lastig afdalen over de rare vormen van de rotsen, maar als je rustig aan doet is het goed te doen. Dan komen we ineens uit bij een paarse bloemenzee, schitterend. Hier vinden we een kruispunt, waar we linksaf slaan. Als je weer met de stoeltjeslift terug naar beneden wil, moet je bij de kruising het pad omhoog volgen.

Hike Col de la Vanoise
Hike Col de la Vanoise
Aiguille de l'Arcelin

Ruisseau de l’Arcelin

Wij houden bij de kruising dus links aan en komen zo in een soort kloof terecht. In het voorjaar stroomt hier het water van de Arcelin, maar bij ons in augustus is de beekbedding volledig droog. Toch is het prachtig wandelen in deze kleine kloof. Eerst lopen we aan de rechterkant van de beek, maar na een tijdje steken we over via een brug en dan loopt de route verder aan de linkerkant. Eigenlijk blijf je hier maar foto’s maken van de omgeving; het is weer zo anders dan de rest van de wandeling! Na een tijdje breekt het uitzicht voor ons weer helemaal open en zien we op de dalbodem zelfs al de eerste huizen van Pralognan verschijnen.

Ruisseau de l'Arcelin
Ruisseau de l'Arcelin
Hike Col de la Vanoise

Cirque de l’Arcelin

We dalen steeds wat steiler af, waardoor het dalen lekker snel gaat. Als we aankomen bij de voet van Le Moriond gaat de hike verder door een mooi rond keteldal met de naam Cirque de l’Arcelin. Er klettert een mooie waterval over de rotsen naar beneden die we later weer oversteken. Het is verschroeiend heet hier, dus neem zeker een hoofddeksel mee als je hier in de zomer gaat wandelen. Het gedeelte door het keteldal is maar kort en we komen dan ook vrij snel weer terug bij ons startpunt: de stoeltjeslift Genepi. Wij hebben echt genoten van de waanzinnig mooie hike naar Col de la Vanoise en de vele diverse landschappen onderweg!

Cirque de l'Arcelin
Cirque de l'Arcelin

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2022
Kilometers: 13,6 kilometer
Hoogtemeters: 580 meter stijgen, 940 meter dalen
Hoogste punt: 2522 meter
Tijdsduur: 4-5 uur zonder pauzes

Je kunt onze hike naar Col de la Vanoise hier downloaden.

4 Comments

 • Myrthe
  6 juli 2023 at 16:06

  Wauw, wat een mooie wandeling! Dankjewel voor de tips en de foto’s. Waar heb je je geparkeerd ? Is er een grote parking voorzien in Les Fontanettes dat je ingegeven hebt in de GPS ?

  Reply
  • Annemieke
   6 juli 2023 at 16:15

   Hoi Myrthe,
   Ja gaaf he! Het is echt een heel mooie rondwandeling! Wij hebben bij Les Fontanettes geparkeerd ja. Hier is (bij ons in ieder geval) genoeg plek om te parkeren. Vanaf Les Fontanettes namen wij dus de stoeltjeslift naar de berghut Les Barmettes waar de wandeling begon.

   Reply
 • Max
  11 maart 2023 at 14:30

  Hi! Ziet er heel gaaf uit! Vraagje: hoeveel graden was het ongeveer tijdens jullie wandeling? Was het te heet, of nog wel te doen?

  Reply
  • Annemieke
   15 maart 2023 at 13:02

   Hoihoi! We begonnen al iets na 9 uur, dus in de ochtend is het prima te doen. Zeker omdat je begint met het stijgen. Rond het middaguur en daarna werd het echt heet, maar omdat je dan weer naar beneden gaat is dat wel te doen. Een pet meenemen is wel wenselijk! Het is een prachtige wandeling om te doen, dus laat je niet weerhouden door de warmte. Gewoon lekker op tijd beginnen als dat kan :-).

   Reply

Laat een reactie achter