Menu
Frankrijk

Abdij van Saint-Martin-du-Canigou

Abbaye Saint-Martin-du-Canigou

In het hart van het Massif du Canigou ligt op een rotstop de práchtige Abbaye Saint-Martin-du-Canigou. Deze abdij wordt gezien als één van de mooiste van de Pyreneeën en is ongelofelijk de moeite waard. Het is maar een korte hike naar de Abdij van Saint-Martin-du-Canigou, maar de uitzichten zijn overweldigend mooi. Nadat ik foto’s op internet van deze abdij had gezien was mijn interesse gewekt en het was in het echt gelukkig net zo mooi als op de foto’s. In dit artikel vertel ik je meer over de wandeling naar de abdij. Veel leesplezier!

Vertrek in Casteil

Op een zonnige herfstmorgen rijden we met de auto naar het bescheiden dorpje Casteil. Ondanks dat het een heel klein dorpje is, heeft het toch twee bezienswaardigheden: een dierenpark en de abdij. Er zijn een paar parkeerplaatsjes en gelukkig is er nog plek voor onze auto. Aan de rand van Casteil begint de wandeling naar de abdij. Het pad stijgt meteen en zal dat ook blijven doen tot we het uitkijkpunt bij de abdij bereiken. Het is een asfaltweg, maar je mag hier niet met je auto rijden. Er rijdt alleen een shuttlebus heen en weer voor mensen die het niet willen of kunnen lopen. Terwijl de weg zich in wat haarspeldbochten naar boven slingert hebben we voor ons een prachtig uitzicht over Canigou massief. Achter ons ligt de bergrug met de Tour de Goa in het zonlicht te baden. Als we de kapel Saint-Martin-le-Vieux bereiken wandelen we het bos in en genieten we nog even van het uitzicht op Casteil. Na nog geen twee kilometer lopen komen we aan bij de abdij.

Uitzicht op Tour de Goa
Casteil Pyreneeën

Abbaye de Saint-Martin-du-Canigou

De abdij is een plaatje om te zien! Al sinds de 11e eeuw is er op deze plek een abdij gevestigd. Onzichtbaar vanaf het dal door de rots waarop de abdij gebouwd is, maar vanaf de abdij zelf heb je een waanzinnig uitzicht over de vallei van Cady en de Catalaanse Pyreneeën. De abdij is één van de mooiste gebouwen die in Romaanse stijl gebouwd zijn in deze regio. Het is mogelijk om de abdij te bezoeken en dat schijnt ook echt de moeite waard te zijn. Alle informatie over openingstijden en rondleidingen vind je hier. Als wij aankomen bij de abdij ligt deze nog helemaal in de schaduw. Daarom besluiten we om maar gelijk naar het uitkijkpunt naast de abdij te lopen.

Abbaye Saint-Martin-du-Canigou

Uitkijkpunt op de abdij

Links van de abdij klimmen we nog een aantal meter verder omhoog en we bereiken zo een geweldig uitkijkpunt. Echt, het uitzicht is hier zo mooi! Helaas ligt de abdij nog vrijwel helemaal in de schaduw. Ik wil toch wel graag de abdij in het zonlicht zien, dus we moeten een tijd wachten voor de zon over de berg heen is. Het is al eind oktober en dat duurt vrij lang. Pas na 12 uur ’s middags komt de abdij in het zonlicht te liggen. Enorm mooi! Terwijl we wachten zien we nonnen aan het werk in de moestuinen en rondleidingen gegeven worden. Erg leuk om te zien. Vanaf het uitkijkpunt zien we achter de bergrug waar Tour de Goa op staat ook de hoge Pic de Tres Estelles. Op beide bergen hebben we gewandeld, dus superleuk om dat vanaf hier te kunnen zien.

Tour de Goa en Pic de Tres Estelles
Abbaye Saint-Martin-du-Canigou
Abbaye Saint-Martin-du-Canigou

Terugweg

Na een hele lange stop bij het uitkijkpunt beginnen we weer aan de terugweg. Die gaat niet via de asfaltweg van de heenweg, maar we wandelen door het bos onderaan de abdij terug naar Casteil. Het is af en toe glad hier door de natte bladeren, maar verder is het prima te doen. Voor ons uit loopt een grote groep kleine kinderen (wat een geluk als dit je schooluitje is!), dus ik heb verder geen foto’s van de weg door het bos. Maar het is erg leuk dat we zo een rondwandeling kunnen maken! Voldaan komen we weer terug in Casteil, waar we vertrekken naar de wandeling van Tour de Goa die we ’s middags zullen lopen. Deze wandeling was erg kort, dus ze zijn goed te combineren. Een bezoek aan de abdij is in ieder geval al een aanrader!

Casteil

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2021
Kilometers: 3,3 kilometer
Hoogtemeters: 293 meter
Hoogste punt: 1100 meter
Tijdsduur: 1 uur

Onze wandeling naar de Abdij van Saint-Martin-du-Canigou kun je hier downloaden.

Abbaye Saint-Martin-du-Canigou

Geen reacties

    Laat een reactie achter