Menu
Frankrijk

Mooie hike naar Tour de Goa

Hike Tour de Goa

Conflent Canigó: een fantastische regio om al wandelend te ontdekken! Al eerder schreef ik over mooie hikes die we deden in deze vallei. Vandaag vertel ik je meer over de mooie hike naar Tour de Goa, een middeleeuwse uitkijktoren, waarbij je een schitterend uitzicht hebt op de Catalaanse Pyreneeën. Wij deden deze rondwandeling in de herfst, waardoor we ook nog eens beloond werden met prachtige herfstkleuren om ons heen. Lees en kijk je mee?

Start in Vernet-les-Bains

Op een stralende zonnige dag rijden we met de auto naar Vernet-les-Bains waar we parkeren in de buurt van de thermen. Het is even zoeken, maar het startpunt is bij een heel smal paadje tussen het (roze) gebouw van de thermen en het (gele) hotel Igesa Vernet-les-Bains. We zien hier ook het wandelbordje waardoor we weten dat we goed zitten. Het pad loopt eerst achter het hotel langs en gaat vervolgens gelijk goed de hoogte in! Het stijgen gaat snel en steil, waardoor we in no time goed kunnen uitkijken over het plaatsje Vernet-les-Bains. De route loopt hier door het bos, maar wel met eigenlijk continu mooie uitzichten.

Door het bos omhoog

We klimmen verder door het bos omhoog en na een kilometer (en 300 hoogtemeters) hebben we een mooi uitzicht over de linkerkant van de graat waar we Pic du Canigou, de hoogste berg van de Catalaanse Pyreneeën, al kunnen bewonderen. De route wordt gelukkig steeds goed aangegeven op de gele bordjes. Op een oktoberdag is het heerlijk wandelen, maar ik denk dat het in de zomer heet zal zijn hier met de intensieve hoogtemeters! We genieten even van het mooie uitzicht en wandelen dan weer verder door het bos, op weg naar Pic de la Pena.

Pic de la Pena

Zo klimmen we verder naar Pic de la Pena. Tussen de bomen zien we al goed de hoge Pic de Tres Estelles liggen en de vallei van Sahorre. Het laatste stukje voor Pic de la Pena is even kort klauteren met behulp van wat touwen, maar het steilste stuk zit er dan gelukkig wel op. We zijn na iets meer dan 1,5 kilometer aangekomen op Pic de la Pena. Als we op de top aankomen wacht ons een fenomenaal uitzicht! Onder ons Vernet-les-Bains, aan de andere kant Pic de Tres Estelles en aan de linker- en rechterkant Pic du Canigou en de bergen rondom Villefranche-du-Conflent. We zien zelfs de mooie Grotte Notre-Dame de Vie, zo leuk!

Pic de la Pena
Uitzicht op Grotte Notre Dame de Vie
Zie je in het midden ook de kapel en daarboven de Grotte de Notre-Dame de Vie?
Pic du Canigou
Pic de la Pena

Pic de la Falguerosa en Pic de la Riudera

Na een lange lunchpauze in de zon laten we Pic de la Pena achter ons en vervolgen we onze wandeling naar Tour de Goa. Er volgt nu prachtig, weids gedeelte van de route. Het bos laten we namelijk ook achter ons en we wandelen over een golvende graat (ridge) verder. Vanaf nu is het nog maar weinig klimmen en vooral gewoon lekker makkelijk wandelen, terwijl we ondertussen genieten van het mooie uitzicht. We passeren ook een paar toppen, die verder niet echt aangegeven zijn zoals Pic de la Pena. De panorama’s blijven ons verbazen en we krijgen het maar niet op de foto zoals we het om ons heen zien. Het is hier zo mooi!

In de verte komt Tour de Goa in het zicht.

Op weg naar Tour de Goa

Aan de horizon verschijnt de Tour de Goa op één van de bergtopjes. We lopen langs prachtig gekleurde bomen en over afwisselende paadjes. Het lijkt nog ver weg, maar eigenlijk zijn we er zo. Er volgt nog een klein klimmetje, maar na 4 kilometer komen we dan bij Tour de Goa aan. Links van ons ligt in de diepte de prachtige abdij Saint-Martin du Canigou, waar we eerder deze dag al gewandeld hebben. Prachtig om te zien!

Tour de Goa
Abdij Saint-Martin du Canigou

Tour de Goa

Het uitzicht bij Tour de Goa is wederom fenomenaal. We zijn de enigen hier en kunnen dus in alle rust genieten. Tour de Goa is een gerestaureerde middeleeuwse wachttoren die uit de 13e/14e eeuw stamt! Vlakbij de toren bevindt zich een leuk oriëntatiebord. Een prima plek om weer lekker even te pauzeren! Als je een makkelijkere route naar Tour de Goa verkiest, kun je ook beginnen bij Col de Jou. In de zomer schijnen best wel wat mensen dat te doen, dus dan zal het er wel drukker zijn. Niettemin is het een prachtig punt en weer een enorme aanrader.

Tour de Goa
Tour de Goa

Terugweg naar Vernet-les-Bains

Natuurlijk kun je voor de terugweg dezelfde weg nemen als de heenweg, maar uiteraard is het veel leuker om er een rondwandeling van te maken. Er zijn 2 opties: je kunt vanaf Tour de Goa afdalen naar Col de Jou en dan via Casteil terug wandelen naar Vernet-les-Bains, maar je kunt ook even terug lopen naar het hek waar het laatste klimmetje naar de toren begon en vanaf daar de linkerweg kiezen. Deze laatste route kozen wij. We wandelen steeds rechtdoor tot we bij een grote vlakte komen. Hier slaan we rechtsaf en zo komen we weer uit bij Vernet-les-Bains. Onderweg naar de vlakte is het uitzicht op de Conflentvallei schitterend, vooral met al die kleurige herfstbomen. Een feest voor onze ogen! Na een kleine 9 kilometer zijn we weer terug bij ons startpunt. We hebben genoten van de mooie hike naar Tour de Goa!

Hike Tour de Goa
Hike Tour de Goa
Pic de la Pena
Een laatste blik op Pic de la Pena

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2021
Kilometers: 8,8 kilometer
Hoogtemeters: 656 meter
Hoogste punt: 1268 meter
Tijdsduur: 3 uur zonder pauzes

Je kunt onze mooie hike naar Tour de Goa hier downloaden.

Geen reacties

    Laat een reactie achter