Menu
Frankrijk

Prachtige hike naar de gletsjer bij Cirque du Genépi

Hike Cirque du Genépi Vanoise

Het dorpje Pralognan-la-Vanoise bevindt zich in het hart van Parc National Vanoise. Je kunt hier schitterende wandelingen maken. In dit artikel vertel ik je meer over de prachtige hike naar de gletsjer bij Cirque du Genépi. Deze wandeling is ontzettend afwisselend. Onderweg passeer je groene weides, kloven, watervallen en gletsjers en je loopt daarbij over toffe bergpaadjes. Een enorme aanrader!

Start van de wandeling

Vanaf Pralognan-la-Vanoise rijden we langs de gehuchtjes Les Prioux en Les Ruelles naar de parkeerplaats bij Pont de la Pêche. Het is hier gratis parkeren en ’s morgens is er gelukkig nog genoeg plek. Er starten veel verschillende wandelingen vanaf dit punt, maar wij volgen het wandelbordje richting Cirque du Genépi. Een ‘cirque’ is een keteldal en tijdens deze hike wandelen we dus naar het keteldal Cirque du Genépi. Al na een paar minuten lopen kijken we van bovenaf neer op de parkeerplaats met daarachter de bergen aan de andere kant van Pralognan. Naast het pad bloeien de welbekende roze wilgenroosjes en na zo’n 20 minuten wandelen zien we vóór ons Glacier du Génépy tevoorschijn komen. Prachtig!

Montaimont

Na een klein halfuur lopen bereiken we een handjevol gebouwen: Montaimont. Het uitzicht vanaf Montaimont is echt schitterend. We genieten van het uitzicht op de kloof met kabbelend water en mooie rotsen met daarachter de gletsjer van de berg Aiguille de Polset. Als je slechts een korte wandeling wilt, kun je bij Montaimont afdalen naar het water, het water oversteken en naar de berghut Refuge du Roc de la Pêche. Wij zullen deze berghut op de terugweg passeren, maar maken eerst een mooie rondwandeling. Bij Montaimont slaan we linksaf en volgen dan het pad dat rechts omhoog leidt het bos in. Als we omkijken zien we Montaimont prachtig liggen op de groene weides.

Uitzicht vanaf Montaimont
Links van de kloof de berghut en rechts Montaimont

Klimmen met zicht op de gletsjer

We klimmen door het bos omhoog. Het is hier ontzettend rustig en we zien zelfs geen andere wandelaars. Als we na een kort stukje door het bos de bosrand bereiken opent zich het prachtige berglandschap met de gletsjer voor onze ogen. We lopen hier in het hart van Parc National Vanoise, schitterend. Het duurt niet lang voor we opmerken dat zich rechts naast ons een kloof bevindt waardoor smeltwater van de gletsjer stroomt. Hoe hoger we wandelen, hoe beter het zicht wordt op de kloof. Zo lopen we steeds dichter naar de gletsjer van Génépy toe.

Cirque du Genépi

Het is flink klimmen geblazen in het prachtige keteldal. Onderweg worden we nog opgehouden door een kudde koeien die op het smalle bergpad staan en niet aan de kant willen. Ach, zo hebben we alle tijd om goed rond te kijken. Na een fijne droogpauze steken we het stroompje over en begint het laatste stuk klimmen. Over de morene brengt het pad ons verder omhoog. Hierna maken we een U-bocht en verlaten we het keteldal weer via een prachtig bergpad.

Uitzicht op de Mont Blanc

We wandelen rustig verder over de bergflank van de Pointe Ariande. Achter ons zien we nog even Glacier du Génépy, maar dan wordt onze blik vooral getrokken naar een hoge besneeuwde berg rechts van ons. Is dat de Mont Blanc? Jazeker! Na enig onderzoek blijkt dat de besneeuwde bergtop helemaal achteraan in beeld de Mont Blanc is. Gaaf! Onder ons hebben we goed zicht op Montaimont, de kleine kloof en de berghut Refuge du Roc de la Pêche. Naar laatstgenoemde hut gaan we nu heen lopen.

Zicht op nog meer gletsjers

Nadat we linksaf slaan op de bergflank opent zich een enorm weids landschap voor ons. Wauw! Groene weides met grazende koeien en daarachter in de verte de berg Aiguille de Polset met zijn gletsjers. Het bergpad loopt gemoedelijk naar beneden, waardoor het heel fijn wandelen is hier. We genieten enorm; wat een rust! Nog één keer kijken we om naar de Mont Blanc achter ons, voor we dan echt de afdaling inzetten.

Alpenboerderij Ritord

Over verschillende zigzagpaadjes dalen we af naar de alpenboerderij Ritord. We zien al goed de lange rechte weg liggen waarover we straks naar Refuge du Roc de la Pêche zullen lopen. Eenmaal aangekomen bij Ritord zien we hoe prachtig gelegen deze boerderij is. Een megagroene omgeving, een kabbelend gletsjerbeekje en hoge bergen op de achtergrond. Na Ritord slaan we rechtsaf en wandelen we over een wat saaie weg naar Refuge du Roc de la Pêche.

Terug langs Refuge du Roc de la Pêche

Hoewel de weg die we vanaf Ritord lopen vrij saai is, is het uitzicht rechts op de bergen gelukkig wel heel mooi. Dat maakt de drukte die er vanaf de berghut ineens is toch goed, want bij de berghut is het ineens een heel stuk drukker dan het de vorige uren was. Er wandelen blijkbaar veel mensen (gezinnen) naar deze berghut ’s middags. Vanaf de berghut is het nog een kleine 2 kilometer wandelen voor we terug zijn bij de parkeerplaats. De uitzichten onderweg blijven gelukkig tot het eind mooi! Wij hebben echt genoten van de prachtige hike naar de gletsjer bij Cirque du Genépi en al het andere natuurschoon dat we zagen.

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2022
Kilometers: 13 kilometer
Hoogtemeters: 774 meter
Hoogste punt: 2467 meter
Tijdsduur: 4-5 uur inclusief pauzes

Je kunt onze rondwandeling naar Cirque du Genépi hier bekijken en downloaden. Veel wandelplezier!

Glacier du Génépy Vanoise

Geen reacties

    Laat een reactie achter