Menu
Frankrijk

7 leuke wandelingen in het midden van de Vogezen

Chapelle de la Goutte du Prince

Eind april verbleven we meerdere dagen in het midden van de Vogezen in de regio Val d’Argent. Hier was het ongelofelijk rustig en groen. Op de camping kochten we een wandelgidsje met meerdere wandelingen waar we er zeven van gedaan hebben. In deze blog vertel ik je meer over deze 7 leuke wandelingen in het midden van de Vogezen.

1. La Croix de Mission

In het dorpje Sainte-Marie-aux-Mines begint op Place des Tisserands deze korte wandeling. De route kun je eenvoudig wandelen door de groen met witte rondjes te volgen. Op de plek waar je La Croix de Mission vindt werd vroeger het boerenfeest Fête des brandons gehouden, een soort carnaval van de boeren. Er werd op grote hoogte een flinke brandstapel gemaakt en tijdens het feest werden er houten schijven in het vuur geslingerd. Tegenwoordig staat er op deze plek een ijzeren kruis ter herinnering. Tijdens de wandeling heb je uitzicht op de groene omgeving van het mijnwerkersdorpje. Een leuke avondwandeling bijvoorbeeld!
Kilometers: 4 kilometer
Hoogtemeters: 217 meter
Hoogste punt: 575 meter
Tijdsduur: iets meer dan een uur

2. Le Tour du Rauenthal

In het gehuchtje Échery begint bij de eeuwenoude mijnwerkerstoren een mooie rondwandeling met de naam Le Tour du Rauenthal. De vallei van Rauenthal was de bakermat van de mijnbouw in deze omgeving. Tijdens de hike wandel je veel door de bossen, maar je kunt ook genieten van mooie uitzichtpunten. Eén van die uitkijkpunten vind je bij de berghut Le Haïcot op ruim 1000 meter hoogte. Aan het eind van de wandeling passeer je het leuke dorpje St-Pierre sur l’Hâte. Voor deze hike volg je tot Le Haïcot de gele plusjes, daarna eventjes het rood-wit-rode streepje, vervolgens heel lang het groene driehoekje en tot slot het rode rondje. Een gave rondwandeling die de moeite waard is!
Kilometers: ruim 14 kilometer
Hoogtemeters: 661 meter
Hoogste punt: 1070 meter
Tijdsduur: 4,5 uur

Le Tour du Rauenthal

3. Le Sacré-Coeur

Vanuit Rombach-le-Franc kun je een korte wandelingetje maken naar het beeld Le Sacré-Coeur. Dit beeld is na de Tweede Wereldoorlog opgericht als teken van dankbaarheid dat het dorp Rombach-le-Franc niet vernietigd was tijdens de oorlog. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht op Rombach-le-Franc. Je volgt hiervoor de blauw met witte rondjes.
Kilometers: 3 kilometer
Hoogtemeters: 146 meter
Hoogste punt: 429 meter
Tijdsduur: 1 uur

4. Les Chemins de la Mémoire no. 1

Op de Col de Sainte-Marie vind je een grote parkeerplaats. Vanaf hier starten twee wandelingen. Wij besluiten om de wandeling te maken met de blauwe rechthoekige markering, die later overigens overgaat in een blauw-wit-blauwe rechthoek. In de Eerste Wereldoorlog is er in deze omgeving ongelofelijk gevochten. Tijdens deze wandeling ontdek je veel overblijfselen en restanten uit deze oorlog, zoals bunkers en loopgraven, maar ook begraafplaatsen en herdenkingsplekken. Interessante wandeling dus!
Kilometers: 8 kilometer
Hoogtemeters: 326 meter
Hoogste punt: 984 meter
Tijdsduur: 2-3 uur

Les Chermins de la Mémoire Col de Sainte-Marie

5. Chapelle de la Goutte du Prince

Al eerder schreef ik over de wandeling naar Chapelle de la Goutte du Prince. Wij vonden dit één van de leukste wandelingen in deze omgeving. Door de bossen wandel je naar een klein kapelletje met een prachtig uitzicht over de bossen van de Vogezen. De route is heerlijk rustig en erg de moeite waard door de mooie uitzichtpunten. Lees er meer over in de al geschreven blog!
Kilometers: 7,5 kilometer
Hoogtemeters: 337 meter
Hoogste punt: 690 meter
Tijdsduur: 2-3 uur

6. Surpense

In het dorpje Sainte-Croix-aux-Mines begint de eenvoudige wandeling Surpense die door de valleien Petit Rombach en Grand Rombach voert. Een mooie groene wandeling, langs verschillende uitzichtpunten en mooi gelegen boerderijen. Zeker als de zon schijnt is dit een gave wandeling, want de omgeving is hier ongelofelijk groen. Aanrader! Voor deze route volg je de rood-witte rondjes.
Kilometers: 7 kilometer
Hoogtemeters: 228 meter
Hoogste punt: 550 meter
Tijdsduur: 2 uur

7. Le Hury

Al eerder schreef ik een artikel over de wandeling naar Le Hury. Deze wandeling is heel veelzijdig en voert je door rustige bossen, langs mooie uitkijkpunten en een schattig kapelletje met de naam Chapelle de la Hajus. De wandeling begint in Sainte-Croix-aux-Mines en je hoeft alleen mar de groen met witte rondjes te volgen. In het eerder geschreven artikel lees je meer informatie over deze hike.
Kilometers: 9,5 kilometer
Hoogtemeters: 339 meter
Hoogste punt: 638 meter
Tijdsduur: 3 uur

Conclusie

De regio Val d’Argent is een ongelofelijk rustige omgeving en daardoor zeer geschikt voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Er zijn vele verschillende wandelingen mogelijk. Hopelijk ben je enthousiast geworden van deze 7 leuke wandelingen in het midden van de Vogezen. Koop dan zeker ook dit boekje bij de plaatselijke VVV voor de routebeschrijvingen en nog veel meer leuke wandelingen!

Geen reacties

    Laat een reactie achter