Menu
Slovenië

Wandel door de prachtige Tolminkloof

Tolminske Korita

De Tolminkloof is een pareltje in de mooie Sloveense natuur. De Tolminkloof is minder bekend dan de Vintgarkloof bij Bled, maar het is echt een prachtige plek. Het water is ongelofelijk blauw bij goede weersomstandigheden. Het pad slingert zich omhoog en omlaag door de kloof, waardoor je echt het gevoel hebt dat je midden in de natuur loopt. Heel tof! Lees hier alles over deze mooie kloof.

Informatie over de Tolminkloof

Na de Vintgarkloof is de Tolminkloof (Tolminske korita) toch wel de bekendste kloof van Slovenië. En terecht! De Tolminkloof ligt op het laagste punt (180 meter) van het Triglav Nationaal Park in het noordoosten van Slovenië. Eigenlijk bestaat deze kloof uit twee kloven: de Tolmin kloof en de Zadlaščica kloof, maar ze worden onder dezelfde naam geschaard. De wandeling door de kloof is ongeveer 2,5 kilometer lang, waarbij je zo’n 100 meter stijgt en daalt over meestal rotsachtige paden. Bij de entree krijg je een kaart met de route en allerlei informatie over de bezienswaardigheden tijdens de wandeling. Ideaal! Het grootste gedeelte van de route loop je trouwens in de schaduw, wat het een goede activiteit maakt op een hete zomerse dag.

Tolminske Korita

Begin van de kloof

Na de entree loop je al snel langs het prachtig heldere water van de rivier Tolminka. Na een paar honderd meter bereik je een bruggetje, waar je in de zomer vast mensen naast ziet zwemmen. Als je hier omhoog kijkt zie je hoog boven je de brug ‘Hudicev most’ (Duivelsbrug). Veel bruggen in Slovenië boven nauwe, diepe kloven heten trouwens zo. Aan het eind van deze wandeling zul je over deze brug terug komen lopen. We volgen eerst het wandelpad rechtdoor en komen zo uit onder de hoge brug. Het water van de Tolminka is hier het mooist van de hele kloof! Zo bizar blauw en in combinatie met de hoge bemoste rotswanden is het een plaatje om te zien. In de kleine grot onder Hudicev most zie je een kleine thermale bron, waaruit wat water omhoog borrelt. Het uitzicht op de kloof is hier geweldig mooi.

Dieper de kloof in

Daarna wandelen we weer een stukje terug om vervolgens af te slaan, dieper de kloof in. We passeren eerst het kruispunt waar het water van de Tolminka en Zadlaščica samenkomt. Hierna lopen we eigenlijk omhoog de Zadlaščicakloof in (hoewel het dus allemaal Tolminkloof wordt genoemd). Het is hier veel meer begroeid dan in het begin van de kloof. Aan het eind van dit pad vinden we ‘Medvedova glava’ (de Berenkop). Dit is een stuk rots die ingeklemd tussen twee rotswanden hangt en met een beetje fantasie lijkt op de kop van een beer. Daarachter is een watervalletje te ontdekken. Het is een mooi begroeid gedeelte van de kloof.

Water Tolminkloof

Grot van Dante en de Duivelsbrug

Na de berenkop en de waterval lopen we weer een stukje terug tot de splitsing om vervolgens omhoog te wandelen naar de weg. Niet lang hierna komen we aan bij Zadlaška jama (de grot van Dante). De grot die lang geleden is gevormd door het water van de Sočagletsjer inspireerde de schrijver Dante voor één van zijn boeken. De grot is daarom naar hem vernoemd. Het grottencomplex is vrij groot, maar alleen te bezoeken met een gids. Wel kun je een kijkje nemen in het eerste gedeelte van de grot. Na het bezoek aan de grot wandelen we via de weg en de Duivelsbrug weer terug naar het begin van de Tolminkloof. Vanaf de Duivelsbrug hebben we een geweldig mooi uitzicht van bovenaf op de kloof. Wat is het hier prachtig! De Tolminkloof is echt een aanrader voor wandelaars die van kloven en mooie natuur houden.

Tolminkloof uitzicht Duivelsbrug
Tolminkloof uitzicht Duivelsbrug

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2018
Kilometers: 3 kilometer
Hoogtemeters: ruim 100 meter
Hoogste punt: 300 meter
Tijdsduur: 1,5 uur

Let op: vanaf 2023 wordt er een limiet gesteld aan het aantal bezoekers per dag. Om zeker te zijn van toegang kun je >>HIER<< online een ticket kopen met een tijdslot waarop je naar binnen mag.

De route in de kloof is duidelijk aangegeven en je zult dus niet verdwalen. Eventueel kun je de route door de Tolminkloof hier downloaden.

Tolminske Korita
Tolminkloof

2 Comments

 • Nadia
  24 juni 2024 at 21:32

  Zeer mooie overzichtelijke site!! Maakt ons benieuwd om deze kloof te ontdekken in onze vakantie in Slovenië dit jaar!

  Reply
  • Annemieke
   24 juni 2024 at 21:42

   Bedankt, dat is leuk om te horen! Heel veel plezier in het prachtige Slovenië!

   Reply

Laat een reactie achter