Menu
Slovenië

9 toffe tips om te doen in en rond Tolmin

Grad Tolmin uitzicht

Tolmin is een bekende plaats in de Sočavallei aan de rand van het Triglav National Park. Als je hier verblijft heb je ongelofelijk veel keus uit gave activiteiten en mooie wandelingen. Ook zijn er heel wat interessante plekken om te bezoeken. Wij verbleven enkele dagen in Tolmin tijdens een zomervakantie en hebben hier genoten van al het moois. Daarom deel ik hier met jou 9 toffe tips om te doen in en rond Tolmin. Bezoek zeker deze plek en geniet ervan!

1. Tolminkloof

De bekendste attractie van Tolmin is de prachtige Tolminkloof. Je vindt hier het laagste punt van het Triglav National Park, ongelofelijk helder blauw water, bemoste rotswanden en een mooi wandelpad. Deze kloof is echt een plaatje om te zien en een dikke aanrader. Daarom schreef ik er ook een uitgebreid artikel over waarin je alle informatie vindt.

2. Grad Tolmin

Op het heuveltje Kozlov Rob, net buiten Tolmin, vind je Grad Tolmin. Dit zijn de restanten van het belangrijkste voormalige kasteel hier in de omgeving. Vanaf de ruïnes bovenop de heuvel heb je een práchtig uitzicht op de Soča en de groene omgeving hier. Verder vind je informatieborden over de historie van het voormalige kasteel. Je kunt hier alleen wandelend komen overigens. Tijdens de wandeling stijg je ruim 200 meter en in totaal is de wandeling 4 kilometer. Alleen voor het uitzicht bovenaan is de klim het overigens al waard. Zo mooi!

Grad Tolmin uitzicht
Grad Tolmin uitzicht Soca

3. Javorca Memorial Church

Op een paar kilometer afstand buiten Tolmin vind je een autoweg die de bergen in gaat. Aan het eind van deze weg vind je een klein parkeerplaatsje voor je auto. Vervolgens loop je nog een stukje verder omhoog tot je bij de Javorca Memorial Church komt. Deze 100 jaar oude herdenkingsplek wordt gezien als één van de mooiste monumenten van de Eerste Wereldoorlog en is gebouwd ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten van Oostenrijk-Hongarije bij de strijd om Tolmin in de Eerste Wereldoorlog. Op de buitenmuren van de kerk zijn de wapens te zien van de provincies die samen Oostenrijk-Hongarije vormden. Het interieur van de kerk ziet er bijzonder uit met de blauwe kleur die eruit springt. Deze plek is zeker een bezoekje waard. Altijd interessant om ook meer te leren over de geschiedenis van de plekken die je bezoekt. Daarnaast is de bergachtige omgeving prachtig.

Javorca Memorial Church
Javorca Memorial Church

4. Planina Polog

Bijna gelijk naast de parkeerplaats voor Javorca ligt de alpenweide Planina Polog. Het is hier echt ongelofelijk rustig, maar dat komt zeker niet omdat het hier niet mooi is. Na je bezoek aan Javorca is het heerlijk om op deze alpenweide een wandeling te maken. Het is namelijk mogelijk om na Planina Polog nog een stukje verder te lopen richting Planina Prode. Je steekt dan met hulp van de “kurukula” de Tolminkarivier over. Echt heel leuk! Het is mogelijk om je wandeling te vervolgen richting de bron van de Tolminka. (De Tolminka is trouwens ook de rivier die door de Tolminkloof stroomt.) In verband met de tijd konden wij dat echter niet doen, maar het is hier echt een fantastische rustige omgeving om in te wandelen. Zeker doen dus!

Planina Polog
Planina Polog Tolminska

5. Slap Kozjak

Niet ver bij Tolmin vandaan ligt het dorpje Kobarid. Dit is een echte outdooromgeving, ook omdat het gedeelte van de Soča hier zeer geschikt is om te kajakken. Vlakbij Kobarid ligt een geweldige waterval: Slap Kozjak. Deze waterval ligt verscholen tussen rotswanden en komt terecht in een mooi poeltje. De wandeling naar de waterval is absoluut de moeite waard, omdat je naast de Soča loopt die hier echt prachtig blauw is. De wandeling is in totaal rond de 4 kilometer en heeft maar weinig hoogteverschil. Ideaal dus als je nog meer wilt doen die dag!

Soca bij Slap Kozjak
Slovenië

6. Kolovrat

Op de grens tussen Slovenië en Italië, zo’n vijftien kilometer vanaf de parkeerplaats voor Slap Kozjak, ligt de berg Kolovrat. In de Eerste Wereldoorlog hoorde dit gedeelte bij de frontlinie van het Isonzofront. De restanten die hiervan over zijn gebleven vormen samen een openluchtmuseum. Het uitzicht vanaf de Kolovrat is prachtig. Je kunt de Sočavallei met daarin het dorpje Tolmin goed zien, maar ook de Julische Alpen en heel in de verte zelfs de Adriatische Zee. Ongelofelijk dat er op zo’n mooie plaats zo vreselijk is gevochten.

Kolovrat Slovenië
Uitzicht op Tolmin vanaf Kolovrat

7. Most na Soči

Vlakbij Tolmin ligt het plaatsje Most na Soči, wat vooral erg bekend is geworden door het grote helderblauwe meer naast het dorpje. Hoewel het meer kunstmatig is, is het toch erg mooi om te zien. Langs het meer lopen leuke wandelpaden. Wij wandelden vanuit het centrum van het dorp, langs de oever van het meer naar Modrej en Sv. Maver omhoog om daarna weer terug te keren naar het dorpje. Het uitzicht vanaf de kerk Sv. Maver is weer heerlijk om te zien. Een leuke wandeling op een mooie plek!

Most na Soci
Most na Soci

8. Uitkijkpunt Senica

Vanuit Most na Soči is het mogelijk om naar het uitkijkpunt Senica te wandelen. Een klim van bijna 400 meter met uiteindelijk een geweldig mooi uitzicht over Most na Soči en Tolmin. In het midden van Most na Soči staat een groot bord met een kaart en verschillende wandelroutes. We besluiten ter plekke wandeling 2 te kiezen die naar Senica gaat. De route is bijna helemaal goed aangegeven, maar uiteindelijk verdwalen we vlak voor we bij het uitkijkpunt zijn toch even. Na een hoop gezoek komen we dan ineens bij het kleine uitkijkpunt aan. Gelukkig worden we niet teleurgesteld, want het uitzicht is écht geweldig. Helaas is het wel bewolkt (en al laat) geworden, want met zonnig weer is het water altijd nog blauwer om te zien. Ook tijdens deze wandeling (heen en terug ongeveer 5 km) komen we praktisch niemand tegen. Wat een rust hier!

Uitkijkpunt Senica Most na Soci
Uitkijkpunt Senica Most na Soci

9. Mount Vogel

Deze laatste tip is een echte bergwandeling. Vanuit Tolmin rijden we eerst met de auto naar de parkeerplaats bij Tolminske Ravne. Het is een lange, intensieve wandeling van in totaal 15 kilometer en 1160 hoogtemeters. Tijdens de hike genieten we volop van de vele vergezichten over de Julische Alpen. De wandelpaadjes zijn soms smal en steil, maar alles is hier zo geweldig mooi. Een absolute aanrader voor fitte bergwandelaars. Al eerder schreef ik over deze prachtige hike. In dit artikel kun je alles lezen over de hike naar Mount Vogel.

Globoko saddle
Mount Vogel uitzicht

Dit waren mijn 9 toffe tips om te doen in en rond Tolmin. Ik hoop dat je geïnspireerd bent om deze prachtige omgeving te gaan ontdekken. Doen!

3 Comments

 • […] hoeven we niet ver, zo’n 7km op etappe 11 van de Juliana Trail. Een stukje wandelen naar Tolmin, waar we direct nieuwe inkopen kunnen doen, want we zijn bijna door onze voorraden heen, en vandaag […]

  Reply
 • Guido
  17 mei 2023 at 14:43

  Prachtig ., ik zou in deze omgeving graag willen wonen .

  Reply
  • Annemieke
   17 mei 2023 at 18:14

   De omgeving is inderdaad schitterend hier!

   Reply

Laat een reactie achter