Menu
Slovenië

11 toffe tips voor de Soča-vallei in Slovenië

Soča Slovenië

De Soča vallei is een adembenemende vallei in Slovenië. Het felblauwe water van de Soča is schitterend om te zien en de rivier loopt slingerend door de vallei. Het is eigenlijk een best groot gebied en loopt grofweg van de Vršič-pas via Bovec en Kobarid naar Tolmin. Al eerder schreef ik een blog met tips voor de omgeving van Tolmin. dus in deze blog richt ik me meer op het begin van de Soča-vallei en het gedeelte tot Bovec. Hier is in ieder geval al meer dan genoeg te doen! Hieronder lees je dus mijn 11 toffe tips voor de Soča-vallei in Slovenië. Zeker weten dat jij hierna ook heen wilt!

1. Izvir Soče: bron van de Soča

Als je een paar dagen in de Soča-vallei gaat doorbrengen, kun je natuurlijk niet de bron van de prachtige Soča overslaan. Het leuke is: dat is maar een kwartier lopen vanaf de parkeerplaats bij de berghut Koča pri izviru Soče. Een toffe, avontuurlijke route met ook nog eens mooie uitzichten! In mijn blog over de wandeling naar Izvir Soče kun je er meer over lezen.

2. Loop de Soča trail

Bij de bron van de Soča, Izvir Soče, start ook de 30 kilometer lange Soča trail. Dit wandelpad volgt de bovenloop van de Soča en staat garant voor mooie uitzichten op de Soča. De trail loopt naar het outdoorstadje Bovec. Wij liepen ook meerdere stukken van de Soča trail en ik kan je zeggen dat het echt een aanrader is. Hier vind je er meer informatie over.

3. Velika Korita Soče

Niet ver bij het plaatsje Soča vandaan vind je één van de beroemdste kloven van de Soča: Velika korita. Deze smalle kloof is 750 meter lang en 15 meter diep. Aan het eind van de kloof kun je in de zomer dappere mensen in het water zien springen. Het turquoise water ziet er dan wel aanlokkelijk uit, maar het is echt ijskoud. Wij boften, want onze camping lag direct naast de kloof. Prachtig!

4. Šunikov vodni gaj

Vlakbij de Velika korita bevindt zich het afgelegen paradijselijke plekje Šunikov vodni gaj. Een echt verborgen plekje! Voor mij was deze prachtige plek een totale verrassing, want het is niet echt bekend. Ongelofelijk, want er heerst zo’n sprookjesachtige sfeer. Het is maar een korte wandeling in dit gebied (zo’n 2 kilometer), maar onderweg kom je leuke watervalletjes tegen en geweldige groen-blauwe waterpoelen. Het water wat hier stroomt komt bij Lepena weer uit in de Soča. Echt een niet te missen plek en in het echt nog veel mooier dan op foto’s! Je kunt vanaf Lepena waterfalls car park deze korte wandeling maken of een stukje eerder starten bij de brug die het water overgaat. Šunikov vodni gaj is echt dik de moeite waard!

5. Beklim de Svinjak

De imposante Svinjak wordt ook wel de Matterhorn van Bovec genoemd. Vanaf Bovec ziet hij er echt ook echt imponerend uit. De wandeling naar de top begint vanaf Kal-Koritnica. Eerst klim je zo’n 850 meter door het bos steil omhoog; vroeg op de dag starten dus! Daarna begint er wat klim- en klauterwerk naar de echte top van de Svinjak. Op de top heb je een fantastisch panoramisch uitzicht over de Soča-vallei en de Julische Alpen, schitterend! In deze blog lees je alles over de intensieve, maar toffe hike naar de top van de Svinjak.

Imposante Svinjak bij Bovec
Svinjak hike uitzicht Bovec

6. Onbekend pareltje: Soča Korita Kršovec

Vlakbij Kal-Koritnica vind je nog een prachtige kloof waar de Soča doorheen stroomt. Deze kloof is bijna onvindbaar als je niet van zijn bestaan weet, dus het is hier heerlijk rustig! Je kunt hier niet echt wandelen, maar even een bezoekje is zeker op zijn plaats. Om er te komen parkeer je op deze parkeerplaats langs de weg tussen Soča en Kal-Koritnica. Vanaf hier kun je naar de kloof lopen. De kloof zelf is op deze plek echt supersmal, heel gaaf. Volg het pad zeker nog even tot de hangbrug (een klein stukje langs de gewone weg moet je hiervoor) of tot de brug bij Brv Brjeka. Wondermooi ook hier! De Soča trail komt trouwens ook langs deze kloof, dus als je die loopt zit je sowieso goed.

7. Slap Virje

Vanaf het bekende Sloveense dorp Bovec rijd je binnen tien minuten naar een heel klein parkeerplaatsje bij Slap Virje (slap = waterval). Vanaf de parkeerplaats ben je na vijf minuten lopen bij de waterval. Virje is echt een mooie waterval en de omgeving is anders dan bij andere watervallen. De rivier Giljun valt hier vanaf een hoogte van 12 meter naar beneden en het water aan de onderkant van de waterval heeft een schitterende groene kleur. Je mag hier zwemmen in het water, maar het is er wel ontzettend koud! Een leuke waterval om te bezoeken als je bij Bovec in de buurt bent.

8. Slap Boka

Als je van hiken houdt (en dat doen wij…) kun je heel goed hiken van Slap Virje naar Slap Boka. Deze mooie route gaat door het bos en door weilanden naar Slap Boka toe, zoals bijvoorbeeld deze route. Het is ook mogelijk om te parkeren in de buurt van Slap Boka. Het is vanaf de brug dan ongeveer 10-15 minuten lopen. Deze waterval is de machtigste van Slovenië en valt van een hoogte van 144 meter. Heel indrukwekkend! Vanaf het uitkijkplatform kom je niet echt in de buurt, maar het is wel een must-see als je bij Bovec in de buurt bent.

9. Fort Kluže en Korita Kluže

Op 2,5 kilometer afstand van de kruising tussen Bovec en Kal-Koritnica vind je op weg 203 richting Log pod Mangartom (een klein dorpje met waanzinnig uitzicht!) een oude vesting. Deze voormalige vesting heet Fort Kluže en was erg belangrijk in verschillende oorlogen. Vanaf Fort Kluže kun je trouwens ook nog omhoog lopen naar Fort Hermann waar je kunt dwalen door deze lege ruïne, heel leuk. Als je van geschiedenis houdt kun je deze plek zeker bezoeken.
Ook vind je vlakbij Fort Kluže de mooie kloof Korita Kluže, waar je vanaf boven kunt neerkijken op het water van de Koritnica die een paar kilometer verder in de Soča zal opgaan.

10. Mangart Road

Zo’n 6 kilometer na het gave dorpje Log pod Mangartom begint dé hoogste weg in Slovenië, die werkelijk schitterend is! De Mangart Road / Mangart Pass stijgt maar liefst 980 meter en is dus heerlijk steil. Deze (doodlopende) weg brengt je naar de Mangart Saddle op de grens van Italië en Slovenië en zit vol met smalle stukken, tunnels en haarspeldbochten. Je betaalt tol voor deze weg (2018: €5), maar dat is absoluut de moeite waard. Aan het eind van deze weg begint de hike naar de top van de Mangart, maar zelfs als je deze hike niet zou doen is de weg alsnog zéér de moeite waard! Zet je schrap, zet je hoogtevrees opzij en geniet van de hoogste weg in Slovenië.

11. Beklim de Mangart

Hoewel de Mangart en de Mangart Road zich niet meer in de Soča-vallei bevinden, noem ik ze toch omdat ze zo goed bereikbaar zijn vanuit de Soča-vallei. De Mangart is de derde hoogste berg van Slovenië en goed toegankelijk en bereikbaar. Onderweg geniet je van fantastische uitzichten over Slovenië en Italië. De hike is niet echt zwaar en daardoor ook best druk. Toch kan ik je de klim naar de Mangart echt aanraden. Lees daarvoor zeker deze blog die ik al eerder schreef over de hike naar de top van de Mangart.

Conclusie

De Soča-vallei vonden wij echt ontzettend mooi. Je kunt er zowel lange als korte wandelingen maken en het is gewoon heel erg genieten van het natuurschoon hier. Als je meer tips wilt over de andere helft van de Soča-vallei lees dan zeker deze blog over de Soča-vallei tussen de plaatsen Bovec en Tolmin eens. Want zoals je op de onderstaande foto’s kunt zien is het daar ook weer prachtig! Slovenië is gewoon een heerlijk land en ik hoop dan ook dat je enthousiast bent geworden door mijn 11 toffe tips voor de Soča-vallei in Slovenië.

2 Comments

 • Malou
  15 augustus 2023 at 21:56

  Op welke camping stonden jullie? 🙂

  Reply
  • Annemieke
   17 augustus 2023 at 08:20

   Op Kamp Soča :). Op Google Maps staat de camping als Kamp Soča Boštjan. Aanrader!

   Reply

Laat een reactie achter