Menu
Slovenië

Izvir Soče: de verborgen bron van de Soča

Julische Alpen

De wereldberoemde Soča rivier staat bekend om zijn kraakheldere en prachtige kleur water. Echt adembenemend mooi, vooral op zonnige dagen. Om bij de bron van de Soča rivier te komen volg je een heel kort, maar leuk wandelpaadje langs rotsen. Eigenlijk is het geen hike, maar de bron is wel de moeite waard om te bekijken, dus vandaar toch een blog over deze zeer korte wandeling. Ben je ook benieuwd naar Izvir Soče, de verborgen bron van de Soča? Lees dan snel verder!

Start van de wandeling

Boven in de Trentavallei vind je de karstbron waar de Soča ontspringt. Deze bron ligt vlakbij het eind (of het begin ;-)?…) van de Vršičpas, de hoogste bergpas van Slovenië. Deze bergpas telt 50 haarspeldbochten en bij bocht 49 vind je de wegwijzer naar Izvir Soče. Je volgt dit bordje en komt dan uit bij de berghut Koča pri izviru Soče. Hier parkeer je je auto en begint de wandeling van slechts 10-15 minuten naar de bron van de Soča. Als je de bergpas rijdt, combineer dat dan zeker met dit korte bezoek aan de bron. Eerst loop je een stukje door het bos omhoog. Al snel zie je links van je de waterval over de rotsen naar beneden stromen. Daarna passeer je een bordje dat er nu een zeer veeleisende trail begint, wat echt zwaar overdreven is. Als je in staat bent om een beetje te klauteren, komt het helemaal goed.

Izvir Soče trail
Julische Alpen

Izvir Soče

Vanaf het waarschuwingsbordje vind je staalkabels waar je je aan kunt vasthouden. Op sommige stukjes is het handig om even geen tegenliggers tegen te komen, maar verder hoef je niet bang te zijn. Je klimt in korte tijd zo’n 100 meter omhoog en zo nu en dan heb je een prachtig doorkijkje op de Julische Alpen. Zo mooi! Na een paar honderd meter (ja, vanaf het startpunt!) stuit je aan het eind van de rotsrichel waarover je loopt op een grot. Pas als je ín die grot kijkt zie je de bron met het heldere en prachtig blauwe water van de Soča. Het water is in dit ondergrondse meertje al megablauw! Heel bijzonder om te bedenken dat dit kleine ondergrondse meertje de bron is van zo’n wereldberoemde rivier. Alleen al daarom is het leuk om even te kijken bij Izvir Soče: de verborgen bron van de Soča. En zeg nou zelf: voor een wandeling van 1 kilometer in totaal hoef je het niet te laten toch?

Izvir Soče
Izvir Soče
Izvir Soče

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2018
Kilometers: 1
Hoogtemeters: zo’n 100 meter
Hoogste punt: 990 meter
Tijdsduur: 20-30 minuten

PS: Izvir Soče is ook de start van de Soča Trail, een ruim 30 kilometer lang wandelpad langs de bovenloop van de Soča. Deze trail loopt van Izvir Soče naar Bovec en is schitterend om te lopen! Klik hier voor deze route.

Geen reacties

    Laat een reactie achter