Menu
Italië

Waanzinnig mooi: Lago di Sorapis in de Dolomieten

Lago di Sorapis Dolomieten

Oh man, wat is dit meer waanzinnig mooi: Lago di Sorapis in de Dolomieten. Echt één van de mooiste bergmeren die ik heb gezien, want de turquoise kleur is echt adembenemend. In deze blog lees je alles over de gave hike naar Lago di Sorapis, een must-do als je in de Dolomieten bent. Lees je mee?

Informatie over de hike

De hike Lago di Sorapis (Lake Sorapis) is één van de bekendste hikes en daarom ook heel druk bezocht. Vertrek dus vroeg, liefst al vóór 8 uur ’s morgens. Je loopt dan voor de mensenmassa uit en kunt in ieder geval nog eventjes in de rust genieten van het mooie meer voordat het er enorm druk is. Er zijn twee hoofdroutes die naar het meer lopen: wandelpad 215 en 217. De meesten kiezen voor pad 215, omdat dit de makkelijkste route is. Je stijgt hier nog geen 300 meter. Wandelpad 215 start vanaf de (gratis) parkeerplaats op Passo Tre Croci en pad 217 start vanaf de (gratis) parkeerplaats bij Hotel Cristallo. Pad 217 begint op een lager gelegen punt, dus je zult voor deze route bijna 600 meter moeten klimmen. De meeste wandelaars kiezen ervoor om pad 215 en 217 niet te combineren, want dan moet je een heel stuk langs een redelijk saaie weg lopen. Beter kun je pad 215 heen en terug lopen óf de route doen die wij ook deden. Lees daarvoor snel verder!

Hike Lago di Sorapis

Start van de hike

Wij kiezen ervoor om te beginnen met wandelroute 215, die dus op Passo Tre Croci start. Hoewel er al veel auto’s staan, valt de drukte op het wandelpad gelukkig goed mee, omdat we rond 8 uur gestart zijn. We wandelen eerst over een makkelijk, geriefelijk pad door het bos. Zo af en toe hebben we door de bomen heen een prachtig doorkijkje op de bergtoppen van de Dolomieten. Hoe hoger we komen, hoe meer het uitzicht zich opent voor onze ogen. Het is zo mooi hier!

Hike Lago di Sorapis

Verder over smalle, steile paadjes

Nadat we een sneeuwveldje zijn overgestoken moeten we de rest van de weg voornamelijk omhoog klimmen. Ondertussen zien we meer en meer bergtoppen verschijnen, zoals bijvoorbeeld de achterkant van de beroemde Drei Zinnen. Af en toe moet je een pittig klimmetje doen, maar over het algemeen vonden wij het prima te doen. De paadjes zijn heerlijk smal en op sommige plekken vind je daarom ook staalkabels om je aan vast te houden. Als je hoogtevrees hebt, zijn sommige gedeeltes misschien wat spannend, maar avontuurlijk is de wandeling wel! Nadat we enkele trappetjes beklommen hebben zijn we bijna bij het meer aangekomen. Vlak voor het meer staat de berghut Rifugio Alfonso Vandelli, dus als je die ziet verschijnen weet je dat je er zowat bent!

Hike Lago di Sorapis
Hike Lago di Sorapis
Hike Lago di Sorapis

Lago di Sorapis

Na 1,5 uur wandelen bereiken we Lago di Sorapis (de wandeltijd staat overigens op zo’n 2-2,5 uur). Wat een waanzinnig mooi uitzicht ontvouwt zich voor onze ogen op bijna 2000 meter hoogte. Het water is zo prachtig prachtig mooi! We zijn de mensenmassa gelukkig voor en kunnen nog een tijdje in de rust genieten van dit mooie bergmeer in de Dolomieten. Hoe meer de zon schijnt op het meer, hoe blauwer het water wordt. Schitterend! Ook de bergketen Gruppo del Sorapis die het meer omgeeft is indrukwekkend om te zien. Zoek een mooi plekje om foto’s te maken en wandel ook zeker om het meer heen (wel heel goed oppassen aan de linkerkant!). Het meer ziet er aan de andere kant namelijk totaal anders uit; heel gaaf! Ook is het aan de overkant veel rustiger, dus neem er echt even een kijkje. Daarna kun je via pad 215 weer teruglopen naar de start.

Lago di Sorapis Dolomieten
Lago di Sorapis Dolomieten
Lago di Sorapis Dolomieten

Alternatieve terugweg: pad 216

We waren eerst van plan om gewoon via pad 215 terug te lopen. Het eerste stukje van de terugweg is namelijk hetzelfde. Maar we zien zoveel mensen omhoog komen dat we geen zin hebben om dat de hele terugweg te hebben. We besluiten om bij de eerste splitsing linksaf te gaan en pad 216 te volgen. Op onze wandelkaart zien we dat deze route uiteindelijk ook bij Passo Tre Croci uitkomt, dus dit is een handige alternatieve route. Het pad gaat al heel snel héél steil omhoog en is duidelijk van een heel andere orde dan pad 215. Over een afstand van minder dan 2 kilometer klimmen we bijna 400 meter omhoog. Al snel zien we dus het prachtig blauwe Lago di Sorapis onder ons liggen. We puffen ons een weg naar boven en als we boven zijn zien we de beroemde Drei Zinnen heel goed voor ons liggen met daarvoor Lago di Misurina. Wat een prachtig uitzicht weer!

Route 216 Lago di Sorapis
Lago di Sorapis Dolomieten

Via Forcella Marcoira naar pad 213

Nadat we een stukje door een mooie groene dalkom gedaald zijn en weer naar boven geklommen zijn komen we uit bij Forcella Marcoira. Hier moeten we naar beneden en begint een licht gevaarlijke afdaling. Neem deze route alleen als je ervaring hebt met gruishellingen en tredzeker bent (anders kun je beter pad 215 gewoon heen en terug lopen). Het is namelijk echt wel goed uitkijken! Het pad gaat over kleine losse steentjes en je hebt weinig houvast. Rustig aan doen dus en ondertussen genieten van het waan-zin-nige uitzicht op de bergketen Gruppo del Cristallo. Het is uiteraard ook mogelijk om de hele route in tegengestelde richting te doen, want je kunt deze puinhelling beter beklimmen dan afdalen. Na de puinhelling kunnen we rustig verder lopen naar de splitsing waar we rechtsaf slaan naar Passo Tre Croci (pad 213).

Hike Lago di Sorapis
Forcella Marcuoira
Forcella Marcuoira

Terug naar Passo Tre Croci

Ook wandelroute 213 is weer ongelofelijk de moeite waard. We komen slechts een enkele wandelaar tegen in deze prachtige omgeving. Wat een verschil met pad 215 waar het vaak een drukte van belang is! Pad 213 is weer heerlijk groen met tussen de bomen door een geweldig uitzicht op de berg Cristallo. Het pad slingert mooi naar beneden en is een genot om te lopen. Daarna bereiken we een mooi dennenbos. We dalen geleidelijk aan en bereiken zo na een lange wandeling moe, maar zeer voldaan Passo Tre Croci. Als we omkijken kunnen we bijna niet geloven dat we van die bergen zijn afgedaald! De hike was erg intens (hoewel eigenlijk alleen het gedeelte ná het meer), maar ongelofelijk mooi. Als je fit bent is deze hike absoluut de moeite waard. Heel veel wandelplezier gewenst!

Kruising route 216 en 213 Sorapis
Route 213 hike Lake Sorapis
Hike Lake Sorapis

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2021
Kilometers: 14,5 kilometer
Hoogtemeters: 900 meter
Hoogste punt: 2307 meter
Tijdsduur: 5 uur

Je kunt onze route naar Lago di Sorapis hier downloaden.

Let op: hoe later in het seizoen hoe minder water er in het meer zit. Kom je dus in september of oktober, dan zal het meer er heel anders uitzien dan in juli of augustus. Niettemin is het dan nog steeds de moeite waard, al is het alleen al voor de hike. 🙂

5 Comments

 • Wim Demeulenaere
  9 juli 2024 at 17:19

  fenomenale hike!
  waren iets te laat vertrokken om de meute te ontlopen, aan het Lago was het vrij druk.
  tip: ga volledig achterom, en klauter daar wat naar boven. daar zit je in alle rust en heb je een heel mooi beeld.
  de hike op pad 216 is keihard, maar loont de moeite. enkel ervaren bikers zonder vrees voor afdalen en met voldoende conditie kunnen dit pad aan langs deze kant.
  dankzij dit verslag hen ik deze gedaan, geen seconde spijt van gehad!

  Reply
 • Daisy
  9 juli 2023 at 23:26

  Wat een tof verslag ! En wat een mooie foto’s
  Is deze route geschikt voor honden ?

  Reply
  • Annemieke
   10 juli 2023 at 07:53

   Hartelijk bedankt! De heenweg via pad 215 is mogelijk met een hond. Wel kom je soms langs steile afgronden, moet je af en toe een heel klein stukje klauteren en ga je een keer met een trap omhoog. Als jouw hond dat kan, dan kan het dus. Ik zou wel dezelfde weg teruggaan en niet via onze terugweg gaan. De steile afdaling daar zou ik niet met een hond doen.

   Reply
 • Michelle
  18 februari 2022 at 22:50

  Wauw! Wat een prachtige hike! Die komt op ons lijstje, bedankt voor de tip!

  Reply
  • Annemieke
   20 februari 2022 at 13:33

   Tof! Heel graag gedaan :-). Hoop dat jullie er net zoveel plezier aan beleven!

   Reply

Laat een reactie achter