Menu
Italië

9 toffe tips om te doen in de buurt van Merano

Tuinen Schloss Trauttmansdorff

Merano is een heerlijke zonnige stad in Zuid-Tirol (Italië). De omgeving van Merano is één van de meest afwisselende gebieden in de Alpen. Merano zelf staat bekend om zijn milde klimaat en vele zonuren, maar vanuit de stad ben je ook zo in prachtige berglandschappen. Wij verbleven enkele jaren geleden 10 dagen in deze omgeving en hebben veel gewandeld. In dit artikel deel ik 9 toffe tips om te doen in de buurt van Merano. Uiteraard ligt de focus hier ook op het wandelen.

1. Pfistradalm

Vanaf Sankt Leonhard in Passeier loopt er een wandelroute omhoog naar de rustige en mooie Pfistradalm. Deze stille alpenweide wordt niet veel bezocht, maar is wel echt prachtig gelegen. De route gaat vrij steil door het bos omhoog voor je op een bredere landweg terecht komt wat makkelijker stijgen is. Het uitzicht vanaf de alm is weids en er is ook een mooi klein kapelletje te bewonderen. In de zomer kun je in de almhut ernaast heerlijk eten! Op de terugweg geniet je van het uitzicht op St. Leonhard in Passeier en de bergen daarachter. In dit artikel vertel ik je meer over deze aan te raden wandeling.

Pfistradalm Passeiertal

2. Waterval van Parcines

Ben je op zoek naar een indrukwekkende waterval? Wandel dan naar de waterval van Parcines (Partschinser Wasserfall). Dat is namelijk de hoogste waterval van heel Zuid-Tirol! De lucht is hier trouwens net zo zuiver als de lucht in het Noordpoolgebied. Vanuit het dorpje Parcines/Partschins gaat een hele leuke rondwandeling naar de waterval. Je kunt natuurlijk ook gewoon heen en terug lopen, maar in dit artikel beschrijf ik een wat uitgebreidere, maar heel mooie rondwandeling. De waterval en de omgeving hier is echt enorm mooi en een grote aanrader!

Parcines Partschinser waterval

3. St. Kathrein in Hafling

Op zo’n 10-15 minuten rijden vanaf Merano vind je bij Hafling een legendarische bergkerk met de naam ‘St. Kathrein’. Vanaf de hoogvlakte waar de kerk zich bevindt heb je een geweldig uitzicht op Merano en het bergmassief van de Texelgruppe. Ook de kerk zelf is een plaatje om te zien. St. Kathrein is een Romaanse kerk en dateert uit de 13e eeuw! Toen wij er in mei waren bloeiden overal paardenbloemen in het grasveld voor de kerk; heel mooi. Wij reden er met de auto heen, maar als je zin hebt om hier een korte wandeling te maken, dan kun je die hier vinden.

St. Kathrein

4. Berggasthof Eishof

Soms maak je van die beginnersfouten hè als je net begint met hiken. Dit was één van onze eerste bergvakanties en wij wisten toen eigenlijk nog niet dat er in mei boven de 2000 meter nog gewoon heel veel sneeuw ligt. En dat op de iets lagere gedeeltes alles nog bruin is van de smeltende sneeuw. De foto’s die ik van Berggasthof Eishof had gezien waren echt heel erg mooi, maar dat zag er bij ons door de vele sneeuw toch iets anders uit ;-). Maar gelukkig hebben we wel genoten van deze hike. De omgeving was heel rustig en de uitzichten erg weids. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer helemaal mooi moet zijn! De wandeling is heen en terug 10 kilometer en heeft ruim 400 hoogtemeters. Je kunt de route hier downloaden.

5. Lago di Vernago

Als je toch naar de Vorderkaser Alm rijdt, ben je al in de buurt van Lago di Vernago. Ook dit meer is in de zomer vele malen mooier dan begin mei op een bewolkte dag, maar ik wil je de tip toch niet onthouden. Je kunt ook om het meer heen wandelen (7 km). Vernago is echt een beetje een uithoek, wat het heel leuk maakt om te bezoeken.

Lago di Vernago

6. Hirzergebied

Vanaf Saltaus/Saltusio kun je met de kabelbaan naar Klammeben in de mooie bergen van het Hirzergebied. Wij maakten hier een prachtige almenwandeling waar we langs vier berghutten kwamen. Tijdens de hele hike heb je ongelofelijk mooie uitzichten. Ook in het voorjaar als er nog sneeuw ligt is de hike prachtig. Toch is het in het voorjaar nog best spannend om hier te wandelen, zoals je in mijn blog over het Hirzergebied kunt lezen. Maar als de sneeuw gesmolten is, moet het helemaal een geweldige wandeling zijn!

7. Timmelsalm

De Timmelsjoch is een spectaculaire bergpas op de grens van Italië en Oostenrijk. Ben je in de zomer in de buurt van Merano? Breng dan zeker een bezoekje aan deze bergpas. Uiteraard was deze bergpas bij ons ook nog gesloten… Dus maakten we een wandeling in de buurt van de Timmelsjoch, aan het eind van het Passeiertal waar we verbleven. In de winter is dit hele gebied ingesneeuwd en heel verlaten. Die verlatenheid voelden we ook zeker toen we (vanaf Gasthof Schönau) naar de Timmelsalm wandelden. We zagen vrijwel geen mensen, maar wel heel veel marmotten. Erg leuk! De Timmelsalm is prachtig gelegen. Het is helemaal niet lang wandelen, dus leuk om de alm te combineren met een bezoek aan de Timmelsjoch!

Timmelsalm

8. Tuinen van Schloss Trauttmansdorff

Wauw, wat een gave plek is dit! De uitgestrekte tuinen bij het kasteel Schloss Trauttmansdorff zijn absoluut de moeite waard. Meer dan 80 tuinlandschappen uit de hele wereld vind je hier rondom de centrale vijver. Zo zie je bijvoorbeeld de paradijsvogelbloem uit Madeira of bloeiende cactussen met op de achtergrond besneeuwde bergen. Geweldig toch? Je kunt je echt wel 2-3 uur vermaken in deze tuinen. Naast heel veel mooie bloemen vind je hier ook vijvers, promenades, paviljoens, dieren én een gaaf uitkijkplatform. Ben jij al overtuigd?

Tuinen Schloss Trauttmansdorff

9. Passeirer Schildhöfeweg

Wij verbleven op de camping in Saltaus/Saltusio en konden vanaf daar zo naar de start van deze korte hike lopen. De wandeling is maar kort (5,5 km), maar was is het genieten geblazen! Het is heerlijk groen hier (zeker na de besneeuwde en bruine landschappen die we eerder zagen) en het uitzichten op het Hirzergebied is echt geweldig! In dit artikel wat ik eerder schreef, lees je meer over deze leuke wandeling.

Passeirer Schildhöfeweg

Dat was het!

Dat waren mijn 9 toffe tips om te doen in de buurt van Merano! Deze zonnige omgeving is echt heel erg mooi en veelzijdig. Wij willen graag nog eens terug. Als je een keer naar Zuid-Tirol wilt, overweeg dan zeker om ook naar de omgeving van Merano te gaan. De moeite waard!

St. Kathrein

Geen reacties

    Laat een reactie achter