Menu
Italië

Prachtige hike door de Lagazuoi tunnels

Lagazuoi Dolomieten

In de Dolomieten hebben we heel wat prachtige uitkijkpunten gezien, maar het uitzicht vanaf de berg Lagazuoi is écht schitterend! Zeker nadat we al meerdere weken in de Dolomieten hadden doorgebracht en megaveel bergtoppen herkenden. Het uitzicht vanaf Lagazuoi is met recht een hoogtepunt in de Dolomieten. Extra blij werden we van de prachtige hike door de Lagazuoi tunnels die ons terugbracht naar de Falzaregopas. In dit artikel lees je meer over deze mooie hike. Lees je mee?

Lagazuoi

De berg Lagazuoi bevindt zich tussen de vallei waarin Cortina d’Ampezzo ligt en de valleien Alta Badia en Belluno en is dus goed te bereiken vanuit verschillende regio’s in de Dolomieten. Dat is dan ook gelijk de reden dat het hier errug druk kan worden! Toch is het uitzicht vanaf Lagazuoi niet te missen, zoals ik eerder al schreef. Nadat we de kabelbaan vanaf de Falzaregopas naar boven genomen hebben, wandelen we eerst naar de top van Lagazuoi. Dit is maar een klein stukje, maar het uitzicht onderweg én vanaf de top is echt waanzinnig. We zien alle highlights op een rij: Cinque Torri, Averau, de Marmoladagletsjer, Sellagruppe, Sassongher, Seceda en nog vele andere beroemde toppen. Wauw!

Wandelen naar de tunnels

Vanaf de top van Lagazuoi wandelen we terug naar de plek waar de kabelbaan aankwam. Hiernaast begint namelijk de afdaling naar de Lagazuoi tunnels. Ondanks dat het al eind van de middag is, is het gigantisch druk hier op deze mooie zomerdag. Het is een paar honderd meter lopen naar de ingang van de eerste tunnel. Vlak voor we de tunnels ingaan, lopen we door een gerestaureerde loopgraaf. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de Lagazuoi midden in de frontlinie en door de Italianen werden tunnels gegraven (van beneden naar boven) om de plek bovenop de berg waar de Oostenrijkse soldaten zaten op te kunnen blazen. In de berg is nu dus een heel tunnelstelsel aanwezig; heel indrukwekkend!

Door de tunnels in de berg

Dan is het tijd om de berg in te gaan. Een zaklamp is hier geen overbodige luxe! Een hoofdlampje is het meest handig, omdat je zo je handen vrij hebt om de staalkabels vast te houden. Sommige mensen dragen ook een helm (te huur onderaan bij de kabelbaan), maar als je goed oplet is dat niet echt nodig. De trappetjes gaan soms steil naar beneden en af en toe heb je opening in de rotswand om te genieten van het uitzicht buiten. Bij ons was het heel erg druk, waardoor we vaak stil stonden om te wachten op de mensen voor ons. Maar als het rustig is, ben je er eigenlijk best snel doorheen. Af en toe gaat het wandelpad de berg uit en loop je een stukje buitenom. De uitzichten die je dan hebt zijn echt fantastisch, zeker na die donkere en vochtige tunnels. In de tunnels vind je trouwens ook informatieborden over de historische waarde van deze plek.

Verder afdalen langs de bergflank

Het stuk door de tunnels is ongeveer één kilometer lang. Wat is de zon dan ineens fel als het stuk met de tunnels voorbij is! Het pad loopt daarna over gemakkelijke paden verder naar beneden, terug naar de Falzaregopas. Omdat je hier gewoon weer kan inhalen, kunnen we fijn op ons eigen tempo lopen. Als we bijna onderaan zijn kijken we eens goed terug naar boven. Het is toch wel bizar dat we net door die berg naar beneden zijn gelopen. Gaaf hoor! De hike door de Lagazuoi tunnels is, ondanks de drukte, wat mij betreft een aanrader. Al is het alleen maar voor de waanzinnige uitzichten die je hebt!

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: augustus 2021
Kilometers: 4 kilometer
Hoogtemeters: 55 meter stijgen, 673 meter dalen
Hoogste punt: 2778 meter
Tijdsduur: 1,5 uur

Je kunt de prachtige hike door de Lagazuoi tunnels hier downloaden. Veel wandelplezier!

Geen reacties

    Laat een reactie achter