Menu
Frankrijk

Hike van Olette naar Evol in de Pyrénées-Orientales

Evol Pyrénées-Orientales

Aan de rand van de vallei Conflent Canigó in de Pyrénées-Orientales ligt een verscholen uithoek met prachtig panorama op de Catalaanse Pyreneeën. In dit gedeelte van de Pyreneeën zijn talloze schitterende en rustige dorpjes te vinden. Het autovrije dorpje Evol is ook zo’n pittoresk dorpje waar je heerlijk in rond kunt struinen. Het staat zelfs op de lijst met mooiste dorpjes van Frankrijk. De rand van Evol is met de auto te bereiken, maar het is natuurlijk nog veel leuker om naar dit leuke dorpje te wandelen zoals wij ook deden. Daarom vertel ik je in dit artikel meer over de mooie hike van Olette naar Evol in de Pyrénées-Orientales.

Start in Olette

In het dorpje Olette parkeren we onze auto op de parkeerplaats tegenover de kerk, waarna we gelijk omhoog het dorpje uit lopen. Eenmaal op de onverharde weg aangekomen slaan we in het bos het eerste paadje rechtsaf. Vanaf hier begint het gelijk flink te stijgen. In haarspeldbochtjes zigzaggen we omhoog de berg op. Tussen de sparren door hebben we regelmatig een schitterend uitzicht op Olette en de Pyrénées-Orientales daarachter. We zien geen ene andere wandelaar! Op de omliggende bergen zijn al prachtige herfstkleuren te zien. Hoe hoger we komen, hoe mooier het uitzicht.

Olette Pyrénées-Orientales
Hike Olette Evol Pyrénées-Orientales

Lunchen met uitzicht

Als we na 4 kilometer het bos achter ons laten opent er zich gelijk een weids landschap voor onze ogen. We bevinden ons hier op de rand van het natuurgebied ‘Réserve naturelle de Jujols’. De vegetatie hier heeft een heideachtige sfeer, erg mooi. We zoeken een mooi plekje op voor onze lunch. Nog steeds zijn we niemand anders tegengekomen. Ongelofelijk, wat een rust! Recht voor onze lunchplek zien we trouwens weer de hoogste berg van de Catalaanse Pyreneeën, de Pic du Canigou.

Hike Olette Evol Pyrénées-Orientales
Hike Olette Evol Pyrénées-Orientales
Uitzicht op Pic de Canigou (midden)

Weidse uitzichten

Na onze lunchpauze komen we op het hoogste punt van de wandeling aan. We lopen hier eigenlijk een U-bocht. Toch moet je dit stukje niet overslaan, want je hebt hier prachtige weidse uitzichten op de (kale) bergen aan de andere kant van Evol. Het is in ieder geval heerlijk wandelen hier. Zo’n 6,3 kilometer na het begin van onze hike komen we aan op een soort open plek in de bocht van het brede pad wat we bewandelen. Hier kiezen we voor het geitenpaadje wat rechts daarvan naar beneden loopt. Als we hier naar beneden lopen zien we rechts van ons in de diepte het dorpje Evol liggen. We lopen door tot we op een open plek terechtkomen.

Hike Olette Evol Pyrénées-Orientales
Het kerkje van Evol komt in zicht
Hike Olette Evol Pyrénées-Orientales
De open plek

Ploegen door doornstruiken

Via de GPX-route die ik gedownload had via Wikiloc zijn we terechtgekomen op de open plek (zie hierboven). Tot nu toe ging het allemaal voorspoedig en was alles duidelijk, ondanks het feit dat er geen wegwijsbordjes op deze route te vinden zijn. Op de open plek zien we verschillende geitenpaadjes, maar we besluiten vol vertrouwen de GPX-route te volgen. Hmm, dat was niet heel handig, want al heel snel lopen we dwars door lage doornstruiken. Omdat we echter denken dat dat zo wel beter zal worden, blijven we doorgaan. Je raadt het al: het werd niet beter, wat betekende dat we een heel eind onze weg door de doornstruiken moesten zien te vinden. Het pad was soms ook nauwelijks zichtbaar. Heel jammer; maar… we kwamen wel terecht in een landschap vol prachtige herfstkleuren. Wauw! Wil je niet door de doornstruiken, dan kun je op de open plek beter het geitenpaadje naar links nemen. Als het goed is, kom je dan uit op het echte wandelpad.

Hike Olette Evol Pyrénées-Orientales
Evol Pyrénées-Orientales
Evol Pyrénées-Orientales

Prachtig dorpje Evol

Vlak voor Evol komen we gelukkig toch nog uit op het echte wandelpad. Via de zijkant van het dorp lopen we Evol binnen. Wat een heerlijk dorpje is dit! Dit bergdorpje heeft steile, smalle steegjes en knusse pleintjes. Het is er eind oktober heerlijk rustig, waardoor je op je gemak rond kunt struinen door Evol. Het is er zo klein dat je er eigenlijk zo doorheen bent. Aan het eind van het dorpje bevindt zich de Romaanse kerk Église Saint-André met mooi gelegen begraafplaats daaromheen. Vanaf de kerk heb je mooi uitzicht op de kapel even verderop en de kasteelruïne. Als je wilt, kun je hier natuurlijk ook nog naartoe lopen. Wij vinden Evol in ieder geval echt een leuk dorpje om even gezien te hebben.

Evol Pyrénées-Orientales
Evol Pyrénées-Orientales

Terug naar Olette

Vanaf Evol is het nog maar 2,5 kilometer lopen voor we weer terug zijn in Olette. Als we Evol uit lopen zien we gelijk al bij de eerste haarspeldbocht het wandelpad rechtdoor lopen. Het is hier gelukkig niet mogelijk om te verdwalen, want we hoeven alleen maar rechtdoor te lopen. Het wandelpad is trouwens echt mooi gelegen en ook makkelijk om te lopen vanwege de geringe hoogteverschillen. Na heel wat uurtjes gelopen te hebben komen we moe maar voldaan weer terug in Olette. Het was een prachtige wandeling, zeker met al die herfstkleuren!

Hike Olette Evol Pyrénées-Orientales
Hike Olette Evol Pyrénées-Orientales

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: oktober 2021
Kilometers: 12,5 kilometer
Hoogtemeters: 760 meter
Hoogste punt: 1308 meter
Tijdsduur: 4 uur

Je kunt onze hike van Olette naar Evol in de Pyrénées-Orientales hier bekijken en downloaden. Lees wel even in de beschrijving de route, zodat je niet door de doornstruiken hoeft te banjeren…

Geen reacties

    Laat een reactie achter