Menu
Italië

Toffe hike naar Cinque Torri vanaf Passo Giau

Cinque Torri Dolomieten

De Dolomieten zijn één groot wandelparadijs, vol met schitterende en toffe highlights. Eén van deze bekendste highlights is de rotsformatie Cinque Torri. Er zijn verschillende manieren om hier te komen, maar wij kozen voor de langere route vanaf Passo Giau. En daar kregen we absoluut geen spijt van! De toffe hike naar Cinque Torri vanaf Passo Giau is echt supermooi én divers. Eén van mijn favoriete wandelingen in de Dolomieten! Hoewel het bij Cinque Torri erg druk is, kun je op de rest van de hike echt nog wel in de rust wandelen. De uitzichten zijn daarnaast ook nog eens om je vingers bij af te likken! Kijk maar mee.

Passo Giau

Vanaf Cortina d’Ampezzo rijden we in een halfuur met de auto naar Passo Giau, waar genoeg gratis parkeerplekken te vinden zijn. Probeer wel op tijd te komen, want anders moet je misschien een flink stuk lopen langs de weg voor je pas bij het echte beginpunt bent. Naast de berghut op de pas begint het bekende pad met op de achtergrond de berg Ra Gusela. Je ziet dit plaatje veel op Instagram voorbijkomen, want het is dan ook erg mooi. Ons wandelpad op de heenweg gaat via de linkerkant van de berg. Direct vanaf het begin zijn de uitzichten al ontzettend gaaf! We zien in de diepte onder ons Cortina d’Ampezzo liggen, maar aan de andere kant ook de beroemde Marmoladagletsjer. Ook het wandelpad zelf is erg leuk om te lopen.

Passo Giau Dolomieten
Passo Giau naar Averau
Passo Giau Dolomieten

Rifugio Averau

Ons wandelpad met nummer 452 loopt verder naar Rifugio Averau. Het duurt ook niet lang voor we de berghut zien liggen, omdat hij naast de markante berg Averau ligt. Het pad is gelukkig niet heel steil en dus ook niet zo zwaar. Alleen het laatste stukje voor de hut is wat zwaarder. Na 3,5 kilometer wandelen met fantastische uitzichten en dik 300 hoogtemeters bereiken we de berghut Averau. Deze berghut op 2413 meter hoogte ligt al vlakbij de beroemde Cinque Torri en is daarom ook best wel een druk punt. Wij lopen weer verder, maar je zou hier ook goed even kunnen lunchen.

Hike naar Rifugio Averau
Averau Dolomieten
Uitzicht bij Rifugio Averau

Rifugio Nuvolau

Rechts van Rifugio Averau ligt op de top van de berg Nuvolau de berghut Rifugio Nuvolau (op 2575 meter hoogte). Natuurlijk maken we even een uitstapje naar deze hut voor we verdergaan naar Cinque Torri. Hoewel heel veel mensen dit ook doen en het één grote mierenhoop lijkt, is het toch een aanrader. De klim naar Nuvolau is namelijk echt heel goed te doen en is zo gebeurd. Het is maar een stukje van 800 meter met 150 hoogtemeters. Onderweg hebben we een geweldig uitzicht op de rotstorens van Cinque Torri, die vanaf hier nog maar heel klein lijken. Na iets meer dan een kwartier zijn we al boven en genieten we van het panoramische uitzicht. Ons uitzicht gaat van Cortina d’Ampezzo tot de berg Lagazuoi en van Seceda in de verte tot Cadini di Misurina. Waanzinnig!

Cinque Torri Dolomieten
Lagazuoi Dolomieten
Uitzicht Rifugio Nuvolau

Onderweg naar Cinque Torri

Na een pauze gaan we weer terug de berg af en houden dan rechts aan om naar Cinque Torri te gaan. We zien de rotstorens steeds groter worden hoe verder we afdalen. Het pad is makkelijk en het dalen gaat dan ook vrij snel. Hoe dichter we bij Cinque Torri komen, hoe drukker het wordt. Er gaat namelijk ook een wandelroute én een kabelbaan naar Cinque Torri vanaf Passo Falzarego. Achter ons zien we heel goed Nuvolau met de gelijknamige berghut liggen. Ook dit is weer een erg mooi stuk om te lopen!

Cinque Torri Dolomieten
Uitzicht bij Cinque Torri
Cinque Torri Dolomieten

Cinque Torri: natuur en geschiedenis

Bij Cinque Torri vind je mooie natuur én geschiedenis. Er zijn hier namelijk (gerestaureerde) loopgraven van Italiaanse soldaten te bezoeken uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er veel gevochten in de Dolomieten. In het gratis te bezoeken openluchtmuseum bij Cinque Torri zie je dus allerlei overblijfselen uit deze oorlog en kun je zien hoe de soldaten hier leefden. We lopen door de loopgraven heen en zien om ons heen de machtige rotsbergen. Er zijn hier veel verschillende wandelpaden, dus je kunt ook gewoon rondstruinen als je wilt. Wij zoeken een route uit die zo’n beetje om de Cinque Torri heen loopt en zo komen we ineens in de rust terecht. Heel leuk! Aan de achterkant van Cinque Torri komen we wel veel klimmers tegen, maar weinig wandelaars. Ook ziet het er totaal anders uit dan de voorkant, dus loop zeker om Cinque Torri heen!

Cinque Torri Dolomieten
Cinque Torri Dolomieten
Cinque Torri Dolomieten
Cinque Torri Dolomieten

Uitzicht op de Cima Ambrizzola

Als we om Cinque Torri heen zijn gelopen, slaan we linksaf richting Passo Giau. Het gedeelte van Cinque Torri tot Passo Giau is misschien wel het mooiste stuk van deze wandeling. Hoewel ik alles aan deze wandeling mooi vond, springt het laatste stuk er nog net iéts bovenuit. Wat een rust en natuurpracht! De bergketen van onder andere Cima Ambrizzola is echt prachtig om te zien.

Hike Cinque Torri Passo Giau Dolomieten

Terug naar Passo Giau

Al snel volgt er een lekker steil stukje naar beneden, wat je pas echt goed ziet als je daarna weer omhoog geklommen bent en achter je kijkt. De laatste 2,5 kilometer van de wandeling gaan namelijk geleidelijk weer omhoog. En de uitzichten blijven geweldig. We komen hier bijna geen andere wandelaars meer tegen, waardoor we het hier nog fijner vinden. Het liefst zou ik plaatjes willen blijven schieten hier. Wat een geweldige hike is dit zeg! Na een flink aantal uur wandelen komen we voldaan weer terug bij Passo Giau. Deze hike is een absolute aanrader en één van mijn lievelingswandelingen in de Dolomieten!

Hike Cinque Torri Passo Giau
Hike Cinque Torri Passo Giau
Passo Giau Dolomieten

Ook leuk:

Wil je wel naar Cinque Torri maar een minder lange wandeling maken?
– Buiten de zomermaanden juli en augustus om kun je met de auto Rifugio Cinque Torri bereiken. Je bent dan al praktisch bij Cinque Torri en je kunt dan wat meer tijd spenderen bij Cinque Torri.
– Vanaf Passo Falzarego kun je in de zomermaanden met de kabelbaan naar Rifugio Scoiattoli. Deze berghut ligt ook gelijk bij het begin van Cinque Torri.
– Tot slot gaan er ook verschillende wandelroutes vanaf Passo Falzarego naar Averau en Cinque Torri.
– Tijdens de hierboven beschreven hike kom je langs 3 berghutten: Rifugio Averau, Rifugio Nuvolau en Rifugio Scoiattoli. Ook kun je heel makkelijk naar Rifugio Cinque Torri lopen. Genoeg pauzemogelijkheden dus als je dat wilt!

Hike Cinque Torri Passo Giau

Fijne feiten om te weten…

Wanneer: juli 2021
Kilometers: 12 kilometer
Hoogtemeters: 725 meter
Hoogste punt: 2575 meter
Tijdsduur: kleine 4 uur zonder pauzes

Je kunt onze rondwandeling naar Cinque Torri vanaf Passo Giau hier downloaden.

Passo Giau Dolomieten
Cinque Torri Dolomieten

2 Comments

 • Cecile Branten
  30 juni 2023 at 06:52

  Dankzij jouw artikel hebben we de loop van Passo Giau naar Cinque torri gedaan. Supermooi!! Bedankt voor je artikel, wat we bij toeval op Internet lazen. Een kadootje was het, nogmaals dank!

  Reply
  • Annemieke
   30 juni 2023 at 08:52

   Wat ontzettend leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie en graag natuurlijk! Het is inderdaad een prachtige hike; leuk dat jullie er ook zo van genoten hebben. 🙂

   Reply

Laat een reactie achter